Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Carpaccio wołowe
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
300 g polędwicy wołowej
sól i pieprz
100 g rukoli
kapary do dekoracji
1 cytryna
Sos:
1 żółtko
3 łyżki musztardy Dijon
60 ml soku z cytryny
75 ml oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
szczypta cukru
2 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni, bardzo szybko obsmażyć polędwicę z każdej strony, tak, aby tylko zewnętrzna strona była usmażona. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Następnie zawinąć w folie spożywczą i wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. W tym czasie przygotować sos. Do miski wbić żółtko, wlać sok z cytryny, dodać musztardę, przy pomocy rózgi ubić na pianę. Stopniowo, w bardzo małych ilościach, cieniutkim strumieniem dodawać oliwę, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i zrobi się gęsty. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz, sól i cukier. Dodać śmietanę, wymieszać. Mięso wyjąć z zamrażalnika, odwinąć z folii. Przy pomocy ostrego noża pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na talerzu, polać odrobiną sosu, posypać kaparami, przyprawić pieprzem, ozdobić listkami rukoli i kawałkami cytryny.
Schab z musztardą i rozmarynowymi ziemniakami
Składniki:
Schab:
600 g schabu z kością
olej do smażenia
6-8 łyżeczek musztardy francuskiej
sól i pieprz
Rozmarynowe ziemniaki
1 kg ziemniaków
oliwa z oliwek
sól i pieprz
kilka gałązek świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Na patelnię wlać kilka łyżek oliwy i wody. Ułożyć warstwę ziemniaków, przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Polać odrobiną oliwy i wody. Czynności te powtarzać aż wykorzystamy wszystkie plasterki ziemniaków. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu około 20 min. W tym czasie można przygotować schab. Schab pokroić na 2 cm kawałki, przy pomocy tasaka przeciąć kość. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć przez chwilę na patelni. Ułożyć na blasze do pieczenia, na każdy nałożyć po łyżeczce musztardy francuskiej i rozprowadzić po powierzchni mięsa. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C. Mięso umieścić tuż pod górną grzałką. Piec około 15 min.
Tatar z łososia
Składniki
300g filetu z łososia, świeżego ze skórą
świeżo mielony pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
sok wyciśnięty z połówki cytryny
2 łyżeczki oliwy z oliwek
½ łyżeczki sosu Worcester
½ łyżeczki soli
mieszanka sałat do podania
Sposób przygotowania:
Przy pomocy ostrego i długiego noża odciąć skórę z łososia. Następnie drobno pokroić. Doprawić świeżo mielonym pieprzem, koperkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, sosem Worcester i solą. Podawać na świeżej mieszance sałat, udekorować listkami koperku.
Ostro przecięte bułeczki
Składniki:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
500 ml ciepłej wody
640 g mąki pszennej
5 łyżek mąki pszennej razowej
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, przy pomocy drewnianej łyżki dokładnie wymieszać składniki aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (najlepiej na noc). Blat bardzo mocno obsypać mąką i wyłożyć na niego ciasto (ciasto będzie luźne). Ciasto mocno obsypać mąką i rękami uformować kwadrat o grubości 2-3 cm. Nożem pociąć ciasto na prostokątne bułki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować wodą, odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 ºC, przez około 20-25 min.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN