Zdjecie: Jan Kucharzyk / East News
Naleśniki z nutellą i bananem
Przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
200 g mąki
1 łyżeczka cukru pudru
2 jajka
szklanka mleka
szczypta soli
3 łyżki oliwy
nutella
2 banany
1 łyżka wiórków kokosowych
garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki potrzebne do ciasta naleśnikowego tak, aby nie pozostały grudki. Możesz przesiać mąkę przez sito dla pewności. Dzięki temu nie będzie grudek, a mąka zostanie napowietrzona co spowoduje, że naleśniki będą jeszcze bardziej lekkie. Na patelni teflonowej, zwilżonej oliwą usmaż naleśniki nalewając tyle masy naleśnikowej, aby przykryła całą patelnię. Najlepsze naleśniki to cienkie wręcz transparentne. Naleśniki smaż z jednej strony.Usmażone naleśniki posmaruj nutellą, połóż kawałki banana, posyp wiórkami kokosowymi oraz pokruszonymi orzechami i zajadaj!
Wrapy z indykiem i warzywami
Przepis na 4 porcje czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
300 g upieczonej piersi z indyka
1 marchew
1 ogórek
2 papryk
1 mango
100 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz
4 placki tortilla,
Przygotowanie:
Mięso z indyka pokrój na bardzo cienkie plasterki. Najlepsze będą swoiste strzępki. Umytą i obraną marchew pokrój na bardzo cienkie, kilku centymetrowe słupki. Tak samo pokrój ogórka oraz paprykę. Mango obierz i oddziel miąższ od pestki i pokrój na również cienkie plasterki podobnie jak warzywa. Tortille podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku i na każdej, na środku ułóż kawałki indyka, marchew, ogórka, paprykę, mango, nałóż łyżkę jogurtu, dopraw sola oraz pieprzem i zawiń w rulon.
Smoothies owocowy
Przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
2 banany
200 g owoców mrożonych maliny
truskawki
jagody
wiśnie
300 ml mleka
4 łyżki miodu
Przygotowanie:
W blenderze lub mikserze zmiskuj obrane banany, mrożone owoce wraz z mlekiem na gładką masę. Dodaj miód i ponownie zmiksuj. Jeśli smoothies jest za mało słodki to dodaj więcej miodu. Przelej owocowy koktajl do szklanek i możesz wypić!
Farfalle z kurczakiem i groszkiem
Przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
500 g makaronu Farfalle (kokardki)
2 ząbki czosnku
1 cebula
300 g piersi z kurczaka
sól
pieprz
1x400 g puszka pomidorów
garść mrożonego
zielonego groszku
pęczek bazylii
garść startego parmezanu
Przygotowanie:
We wrzącej wodzie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Postaraj się, aby był al’dente, czyli półtwardy. Zazwyczaj gotowanie trwa ok. 12 minut.W tym czasie wlej na patelnię 3 łyżki oliwy i podsmaż posiekany czosnek wraz z cebulą przez kilka minut.
Następnie dodaj pokrojone w paski kawałki kurczaki i podsmażaj przez 6-8 minut, aż będzie chrupiące i złociste. Wlej pomidory z puszki i dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku i duś na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec wrzuć zielony groszek oraz posiekaną bazylię.
Odcedzony makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z sosem. Nałóż porcje makaronu na talerze i posyp startym parmezanem lub innym twardy, serem, który masz pod ręką.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN