Materiał promocyjny

Żeberka po węgiersku, polsku i na słodko

Mistrz Andrzej Polan poleca żeberka po węgiersku, w kiszonej kapuście i żeberka z czekoladą i gorącymi malinami.

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Żeberka po węgiersku

Składniki:

1,5 kg żeberek

4 cebule

3 papryki

1 kg ziemniaków

2 ząbki czosnku

1 op. pomidorów w puszce

1 kostka smalcu

bulion

kminek

słodka papryka

ostra papryka

sól

Przygotowanie:

Żeberka myjemy i porcjujemy na małe części. Nacieramy solą, pieprzem czarnym. Smalec rozpuszczamy na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony. Zdejmujemy z patelni mięso i na pozostałym tłuszczu przesmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy paprykę ostrą i słodką, kminek, wszystko dokładnie mieszamy. Mięso wrzucamy do podsmażonej cebuli, podlewamy bulionem i dusimy. W trakcie dodajemy pokrojoną paprykę i ziemniaki. Po około 30 minutach dodajemy pomidory z puszki.

Żeberka w kapuście kiszonej i włoskiej

Składniki:

1 kg żeberek

3 cebule

kapusta kiszona

300 g kapusty włoskiej

sos sojowy

2 łyżki mąki

200 g smalcu

pieprz czarny

ziele angielskie

liść laurowy

kminek

sól, majeranek

Przygotowanie:

Żeberka podobnie jak w poprzednim przepisie dzielimy na małe kawałki, posypujemy solą, pieprzem i delikatnie oprószamy mąką. Obsmażamy na smalcu. Z kapusty włoskiej zdejmujemy kilka liści, pozostałą część szatkujemy, kiszoną podobnie, ale wcześniej przepłukujemy w wodzie. Na patelni, na której smażyliśmy żeberka, przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę włoską. Chwilę smażymy i łączymy z kapustą kiszoną. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Połowę kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego dno wyłożyliśmy liśćmi kapusty, układamy podsmażone żeberka, skrapiamy sosem sojowym i przykrywamy pozostałą kapustą. Podlewamy bulionem, przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty i pod przykryciem wstawiamy naczynie do piekarnika.

Ptysiowe paluszki, jak żeberka z czekoladą i gorącymi malinami

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka wody

100 g masła

4 jajka

2 łyżki grubo mielonego cukru

sól

Przygotowanie:

Wodę z masłem zagotowujemy i z odrobiną soli. Do gotującej wody dodajemy mąkę, wszystko energicznie mieszamy do momentu aż na dnie garnka pojawi się biały osad. Do ciasta lekko przestudzonego dodajemy po jednym jajku i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wyciskamy za pomocą worka cukierniczego na blaszkę robiąc proste paluszki, przypominające kostki od żeberek. Końcówki paluszków posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni około 25 minut, nie otwierając w trakcie pieczenia drzwiczek pod żadnym pozorem!!!

Składniki:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

70 ml śmietany

300 g mrożonych malin

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy i łączymy ze śmietaną. Upieczone paluszki ptysiowe smarujemy czekoladą. Podajemy z malinami gorącymi wymieszanymi z cukrem do smaku.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości