Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Apple pie
Składniki:
Ciasto:
600g mąki
2 łyżki cukru
2 szczypty soli
250g masła
Pół szklanki zimnej wody
6 jabłek
Pół szklanki cukru
Garść rodzynek
Łyżeczka cynamonu
4 łyżki masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep ciasto w kulkę i odłóż do lodówki na min 30 min. Jabłka obierz, pokrój w grube plastry. Masło rozpuść na głębokiej patelni, wrzuć na nią jabłka, cukier, cynamon, smaż około 15 minut, pod koniec dodaj rodzynki, wymieszaj. Ciasto cienko rozwałkuj, podziel je na 2 części. Jedną z nich przełóż do wysokiej formy na tartę lub do tortownicy, brzegi ciasta powinny wychodzić ponad formę. Na ciasto nałóż jabłka przykryj je drugim kawałkiem ciasta, dolną i górna warstwę ciasta sklejaj ze sobą tak jak skleja się brzegi pierogów. Piecz 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Szarlotka z gruszkami i bezą
Składniki:
Ciasto:
250g masła
4 żółtka 6 białek
600g mąki
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
Farsz:
4 jabłka
4 gruszki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z masłem, proszkiem do pieczenia, żółtkami, dodaj 1 łyżkę drobnego cukru, zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Owoce obierz i pokrój na drobne kawałki. Przysmaż je na maśle, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj i duś około 15 minut. Zimne ciasto podziel je na 2 równe części. Jedną rozwałkuj cienko i przełóż do prostokątnej formy, na ciasto wyłóż farsz jabłkowo-gruszkowy. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce, pokrywając równomierni owoce. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Białkami pokryj ciasto. Piecz je około 45 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.
Strudel jabłkowy
Składniki:
½ Opakowania ciasto fillo
6 jabłek
4 łyżki bułki tartej
2 garści rodzynek
Łyżeczka cynamonu
Pół szklanki drobnego cukru
Pół kostki masła (do smażenia jabłek i smarowania ciasta)
Sok z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka obierz, pokrój w grube plastry, podduś je na maśle, dodaj cukier, sok z cytryny, rodzynki i cynamon, smaż około 10 minut. Rozłóż 1 płat ciasta fillo, posmaruj je roztopionym masłem, przykryj kolejnym płatem ciasta, czynność powtarzaj przynajmniej 3 krotnie. Na ciasto wyłóż farsz jabłkowy, brzegi posmaruj masłem i zwiń ciasto w gruba roladę. Ciasto piecz około 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Tarta jabłkowa "Tatin"
Składniki:
Ciasto:
175g mąki pszennej
75g masła
2 żółtka
40g cukru pudru
Farsz:
6 jabłek, twardych kwaśnych
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnice dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, sól, cukier, wyrabiaj aż ciasto zlepi się w kulkę, jeśli będzie „za suche” możesz dodać trochę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw na min 1 godzinę do lodówki.
Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Na gorącą patelnie wsyp cukier, poczekaj aż zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaj masło, wymieszaj, do powstałego karmelu wrzuć jabłka, gotuj je około 10-15 minut aż zmiękną. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, na jej spód wylej jabłka z karmelem z patelni ,przykryj je rozwałkowanym ciastem, jego brzegi zawiń do środka tak aby jabłka i sos „nie uciekły”. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i obróć ją tak aby na talerzu znajdowała się tarta z jabłkami na górze.
Szarlotka sypana
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
100g masła
6 jabłek
Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąkę, kaszę i cukier wymieszaj. Na dno tortownicy wysyp warstwę „suchych składników”, pokryj ją warstwą jabłek, wysyp na nie „suche składniki”, czynność powtarzaj. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa z mąki, cukru i kaszy, zetrzyj na nią twarde masło. Ciasto piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Iza Wodzinska
Źródło: Dzień Dobry TVN