Zdjęcie: Dzień Dobry TVN
Lody o smaku truskawek sezonowych
Składniki:
400 g świeżych truskawek
250 g sera mascarpone
395 g mleka skondensowanego
200 g pokrojonych świeżych truskawek
Przygotowanie:
Wyciągnij zielone listki i szpulki z 400 g truskawek. Jeśli są ciągle twarde, przetnij je nożem na połowy lub ćwiartki. Użyj ubijaka do ziemniaków, aby rozgnieść truskawki, dodaj ser mascapone oraz tak dużo skondensowanego mleka jak możesz. Włóż tę masę do pojemnika, a następnie włóż do zamrażalnika przez 6 godzin lub dzień. Udekoruj świeżymi truskawkami.
Lody o smaku awokado i miodu
Składniki:
5 średnich dojrzałych awokado
5 łyżek stołowych miodu
5 łyżek stołowych chudej śmietany
4 łyżki stołowe soku cytrynowego
Przygotowanie:
Usuń łyżką pestkę z awokado i ugnieć je. Zmieszaj razem awokado, miód i sok cytrynowy dopóki nie uzyska jednolitej konsystencji. Umieść w pojemniku, przykryj i zamróź do czasu niecałkowitego zamrożenia. Wymieszaj masę ponownie do czasu jednolitej konsystencji i zamróź ponownie aż będzie całkowicie zamrożona. Trzymaj pojemnik w temperaturze pokojowej przed podaniem.
Lody bogate w czekoladę i z kozim serem
Składniki:
250 g mocnej czekolady bez dodatków
100 g masła
150 g cukru
150 ml wody
4 wielkie żółtka jaj
600 ml podwójnej śmietany
100 g pokruszonego sera koziego
Przygotowanie:
Rozdrobnij czekoladę i umieść z masłem w piekarniku na około 15 minut. Wyjmij i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wolnym ogniu rozpuść cukier w wodzie, a następnie podkręć ogień na kilka minut aby uzyskać lekki syrop. Pozostaw tę masę na minutę do ostygnięcia. Umieść żółtka jaj w misce i zacznij mieszać, wlewając jednocześnie syrop, aż masa będzie gęsta. Wymieszaj ze sobą śmietanę, ser oraz mix czekolady i masła do czasu ujednolicenia. Następnie wlej masę do pojemnika i zamróź.
Sorbet arbuzowo-miętowy
składniki:
6 filiżanek arbuza
3 filiżanki wody
1 filiżanki cukru
2 łyżki stołowe soku z limonki
4 łyżki stołowe poszatkowanej świeżej mięty
Przygotowanie:
Wymieszaj cukier i wodę na patelni, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 45 minut, a następnie chłodź/umieść w lodówce na 1 godz. Włóż arbuza i sok do robota kuchennego i miksuj do jednolitości. Przy użyci dużej miski/sitka oddziel pestki od masy. Wymieszaj syrop z cukru i miętę. Wlej masę arbuzową do płytkiego metalowego naczynia i zamróź, aż pojawią się logowe kryształki na krawędziach (około 30 minut). Przenieś kryształki do środka naczynia, ponownie włóż do zamrażalnika, powtórz co 20 minut, aż masa będzie zamrożona. Podawaj od razu lub przenieś do pojemnika.
Sorbet brzoskwiniowo-owsiany
Składniki:
6 filiżanek brzoskwiń z puszki
3 filiżanki wody
1 filiżanki cukru
2 łyżki stołowe soku z limonki
Przygotowanie:
Według instrukcji powyżej, a następnie posyp opieczonymi płatkami owsianymi
Źródło: Dzień Dobry TVN