Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Tarte tatin
Składniki:
50 g masła
100 g cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
5-6 kwaśnych jabłek np. szara reneta lub antonówka
0,5 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 g/op.)
serek śmietankowy do podania
Tarta z gruszkami
Składniki:
Gruszki:
200 g cukru
200 ml czerwonego wina
100 ml wody
2 kawałki cynamonu
1 laska wanilii
4-5 szt. dużych gruszek
2-3 łyżki dżemu morelowego
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
80 g chłodnego masła
25 cukru pudru
1 żółtko
5-6 kropli aromatu waniliowego
Krem:
125 g tartych migdałów
125 g cukru
100 g kakao
120 g masła
3 jajka
Tarta ze szpinakiem i góralskimi serami
Składniki:
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej razowej
140 g schłodzonego masła
szczypta soli
1 małe jajko
Wypełnienie:
800 g liści szpinaku (świeżego lub mrożonego)
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
100 g bundza owczego
100 g wędzonego oscypka
pieprz
Sos:
5 łyżek mąki pszennej
400 ml mleka
80 ml śmietanki 30%
1 jajko
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN