Materiał promocyjny

Tarta z wyobraźnią

Z owocami, mięsem, warzywami lub po prostu taka, na którą w danej chwili mamy ochotę! Tarta to potrawa, która wymaga od nas wiele wyobraźni. A ile talentu kulinarnego? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Piotra Kucharskiego.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Tarte tatin

Składniki:

50 g masła

100 g cukru

sok wyciśnięty z jednej cytryny

5-6 kwaśnych jabłek np. szara reneta lub antonówka

0,5 łyżeczki cynamonu

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 g/op.)

serek śmietankowy do podania

Tarta z gruszkami

Składniki:

Gruszki:

200 g cukru

200 ml czerwonego wina

100 ml wody

2 kawałki cynamonu

1 laska wanilii

4-5 szt. dużych gruszek

2-3 łyżki dżemu morelowego

Kruche ciasto:

200 g mąki pszennej

80 g chłodnego masła

25 cukru pudru

1 żółtko

5-6 kropli aromatu waniliowego

Krem:

125 g tartych migdałów

125 g cukru

100 g kakao

120 g masła

3 jajka

Tarta ze szpinakiem i góralskimi serami

Składniki:

Ciasto kruche:

200 g mąki pszennej razowej

140 g schłodzonego masła

szczypta soli

1 małe jajko

Wypełnienie:

800 g liści szpinaku (świeżego lub mrożonego)

1 cebula

5-6 ząbków czosnku

2 łyżki oliwy

100 g bundza owczego

100 g wędzonego oscypka

pieprz

Sos:

5 łyżek mąki pszennej

400 ml mleka

80 ml śmietanki 30%

1 jajko

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości