Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek / East News
Prosciutto crudo con melone (włoska przystawka z szynką)
Przygotowanie:
Miodowy melon podzielić na „półksiężyce” i położyć na nich szynkę parmeńską (10 plasterków cieniutko pokrojonych) prosciutto crudo. Zjeść ze smakiem.
Makaron z orzechami nerkowca
Składniki:
wino Gewurztraminer (1 butelka)
1 opakowanie orzechów nerkowca
makaron spaghetti (dobrej włoskiej firmy)
pesto zielone
odrobina oliwy
Przygotowanie:
Ugotować makaron według sposobu przyrządzenia podanego na opakowaniu. W moździerzu rozdrobnić orzechy nerkowca (na ziarenka wielkości sezamu), zrumienić je na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy, dodac do tego słoiczek zielonego peso i wymieszać. Tak przyrządzony sos mieszamy z odcedzonym makaronem, podajemy z lampka wina.
Sałatka
Składniki:
sałata rzymska lub lodowa
pomidorki cherry
mozzarella (małe kulki)
oliwka z oliwek (do sałatek)
orzeszki Pini (uprażone wcześniej na patelni).
Przygotowanie:
Umyj, pokrój, wymieszaj, dodaj przyprawy do smaku.
Tiramisu
Składniki:
30 dag biszkoptów (2 paczki) "kocie języczki"
2 opakowania mascarpone
4 jajka
5 łyżek drobnego cukru kryształku
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml amaretto
2 łyżki ciemnego kakao
kawa rozpuszczalna
Przygotowanie:
Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej. Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kawy dodaję amaretto. Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem. Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na godzinę do lodówki. Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN