Amerykanie zjedzą dziś prawie 50 milionów indyków. Tak jest rokrocznie w Dzień Dziękczynienia. Kiedyś był to dzień, w którym dziękowało się za udane plony. Dzisiaj to okazja do spotkania z rodziną i najbliższymi przyjaciółmi.
Często zdarza nam się narzekać na nasze dzieci, że nie chcą jeść. Wtedy najczęściej karmimy dziecko na siłę. Zarówno rodzica jak i dziecko kosztuje to dużo wysiłku, jedna strona się opiera z całej siły, a druga w nerwach wmusza posiłek. Jak poradzić sobie skutecznie z niejadkiem, powiedziała w studiu "Dzień Dobry TVN" Dorota Zawadzka.
Dziś w "Dzień Dobry TVN" skosztowaliśmy kuchni według pięciu przemian, która wywodzi się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zachowując równowagę energetyczną potraw w sposób naturalny wzmacnia nasz organizm zwiększając naszą odporność.
Urszula Dudziak dwa lata temu przeszła na dietę makrobiotyczną za namową córki, Kasi, która praktykuje ją od wielu lat. Makrobiotyka jest stylem życia polegającym na przestrzeganiu odpowiedniej diety. Dziś w naszej kuchni przygotowała dla nas kilka ciekawych potraw.
Pizza przyjęła się chyba pod każdą szerokością geograficzną. Swoje korzenie ma w rejonie Morza Śródziemnego. Świetnie smakuje ze swojskim oscypkiem i żurawiną, niemieckim wurstem i borowikami. Są i tacy, którzy podają ją na słodko. Podstawą dobrej pizzy jest ciasto.
Receptury są naszą rodzinną tajemnicą, część z nich była przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówi Łukasz Blikle. W okresie świątecznym cukiernia Blikle poleca struclę makową Antoniego, placek makowy i prawdziwie świąteczne ciasto, czyli piernik staropolski, który zawiera dużo miodu i ma bardzo korzenny smak.
Kasia Struss, czyli Katarzyna Strusińska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych modelek na świecie. Bez wątpienia jest dziewczyną, która zrobiła niekwestionowaną, światową karierę. Z podwarszawskiego Ciechanowa trafiła wprost na najsłynniejsze wybiegi świata. Dziś gościliśmy ją w kuchni "Dzień Dobry TVN", przekonajcie się jak sobie poradziła.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN u boku Roberta Sowy wystąpił Mariusz Pudzianowski i Albert Sosnowski, jak Ci twardzi faceci poradzili sobie wśród garnków? To mogliście zobaczyć tylko w Dzień Dobry TVN.
Dla tych, którzy nie przepadają za karpiem w święta mamy alternatywę - sandaczowe zrazy z kiszonym ogórkiem i kaszą, suma pieczonego z kaszą i pstrąga w sosie holenderskim z puree selerowo-truflowym.
W przeddzień Wigilii poprosiliśmy Josepha "Józka" Seeletso, by przygotował polskie świąteczne potrawy na swój sposób. Zapraszamy na białą fasolę z suszonymi śliwkami z Makowa Podhalańskiego, rolmopsy z pieczoną papryką, zupę grzybową pachnącą rozmarynem oraz na karpia z makiem i skórką z cytryny, podanego z sałatką z korniszonów i ananasa.
Są siostrzanym, cukierniczym duetem, który udowadnia, że muffin może być prawdziwym dziełem sztuki. Weronika i Paulina Popradowskie mają wspólną pasję, którą niedawno postanowiły rozwinąć. Założyły firmę So Sweet Project - internetową cukiernię artystyczną, której specjalnością są niecodzienne, fantazyjne muffiny, muffinki i pralinki.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały dziś szparagi. Andrzej Polan przygotował szparagi z sosem holenderskim, tartę ze szparagami i parmezanem oraz pierś kurczaka z fetą i szparagami.
Iza Janachowska to tancerka, która nieodmiennie zachwyca swoim kunsztem w programie "Taniec z gwiazdami". W obecnej, XI edycji zatańczyła u boku Przemysława Salety. Para odpadła w czwartym odcinku. Dziś mogliście zobaczyć jak radzi sobie w kuchni u boku Roberta Sowy.
Odżywianie skóry jest jak odżywianie ciała. Wszyscy wolimy jeść to, co świeże, bo jest zdrowsze i smaczniejsze. Kosmetyki z kilkuletnim okresem ważności pokrywają skórę filmem podobnym do gumowej rękawiczki, zaburzając przez to jej funkcję. Dlatego często zamiast kupować kosmetyki wypełnione chemią lepiej wykorzystać naszą kuchnię i przygotować świeże jedzenie dla naszej skóry.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Annę Starmach, zwyciężczynię konkursu "Gotuj o wszystko". Anna co tydzień w naszym programie będzie prezentować swoje przepisy. Dziś zaprezentowała swoje popisowe potrawy: atak buraka na kurczaka oraz gazpacho.
Wszystkich urzekła rolą Uli Cieplak w serialu "Brzydula". Teraz wszyscy trzymamy za nią kciuki w "Tańcu z gwiazdami". Razem z Rafałem Maserakiem pewnymi krokami zmierzają do finału, który odbędzie się 16 czerwca. A już dziś mogliście zobaczyć ją w kuchni Dzień Dobry TVN w parze z Robertem Sową.
Bogata w witaminę C, fosfor i żelazo. Z jej owoców wytwarza się dżemy, kompoty, a z liści herbatę. Co Tomasz Jakubiak przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN z truskawek?
Pobyt na greckiej wyspie gwiazd i ekipy "Dzień Dobry TVN" stał się inspiracją dla Josepha "Józka" eeletso, który zaserwował nam dania godne prawdziwego Greka. Podstawą greckiej kuchni są oczywiście oliwki, których dziś zdecydowanie nie zabrakło!
W dzisiejszej kuchni Anny Starmach, zwyciężczyni konkursu "Gotuj o wszystko", króluje kolor zielony. Anna proponuje sałatkę z zielonych warzyw, risotto z zielonym groszkiem i szparagami, zielono-biały krem ze szparagów oraz zieloną tartę jabłkową.