Zdjęcie: Jan Kucharzyk/East News
Sałatka z miodową wieprzowiną
Składniki:
500g polędwiczek wieprzowych
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
Świeży tymianek i rozmaryn
Kilka rodzajów sałat: roszponka, rukola, sałata lodowa
Garść orzechów włoskich
2 jabłka
Przygotowanie:
Polędwiczki pokrój w 2 cm plastry, przełóż do miski. Wymieszaj w małym naczyniu miód, musztardę tymianek i rozmaryn, marynatą polej mięso, dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum 15 minut (jeśli masz czas możesz włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc) Po tym czasie rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i smaż kawałki polędwiczki około 2 minut z każdej strony. Orzechy upraż na suchej patelni, jabłka pokrój w cienkie plasterki. Na talerzach rozłóż różne rodzaje salat, jabłka, kawałki wieprzowiny, całość posyp orzechami i olej odrobina oliwy z oliwek.
Sałatka z piersią z kaczki i mango
Składniki:
2 piersi z kaczki
1 mango
Świeża mięta
Świeży tymianek
owoc granatu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
roszponka
Przygotowanie:
Natnij skórę kaczki przełóż mięso do miski. Wymieszaj miód, oliwę, ocet, łyżkę tymianku, marynatą zalej mięso i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnie połóż na niej kaczkę (od strony skóry), zmniejsz ogień i smaż z dwóch stron około 10-15 minut (kaczka powinna być krwista, jeśli wolisz mięso bardziej wysmażone włóż kaczkę jeszcze na 10 min do piekarnika o temperaturze 190 stopni). Gotową kaczkę przykryj folią aluminiową na 5 minut, w tym czasie marynatę wlej na patelni i podgrzewaj kilka minut. Na talerzach rozłóż roszponkę, cienko pokrojone mango, listki mięty, dodaj pokrojona kaczkę, całość polej sosem z patelni i posyp pestkami granatu.
Rybne szaszłyczki z zieloną sałatą
Składniki:
300g łososia
300g tuńczyka
300g krewetek średniej wielkości
2 limonki
Świeża kolendra
1 papryczka Chili
Patyczki do szaszłyków
Rukola
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ryby pokrój w 2cm kostkę. Krewetki obierz. W miseczce wymieszaj kilka łyżek oliwy z sosem z limonki, pokrojona papryczka chilii. Ryby i krewetki nabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, przełóż na talerz i polej limonowym sosem i odstaw do marynowania na 15 minut. Po tym czasie smaż szaszłyki na rozgrzanej patelni . Podawaj z rukolą, świeżą kolendrą i odrobiną oliwy z oliwek.
Tarta z krewetkami i pomidorkami
Składniki:
Ciasto kruche:
200g mąki
100g masła
1 jajo
Szczypta soli
Zimna woda
Farsz:
250g krewetek
2 ząbki czosnku
200g pomidorków koktajlowych
200g mascarpone
100ml śmietanki kremówki
2 jaja
Świeża kolendra
Oliwa z oliwek
Słodka papryka
Ostra papryka
Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszaj, jeśli będzie za suche dodaj kilka łyżek zimnej wody. Zwiń je w kulkę, zawiń je w ściereczkę i wstaw na 30 min do lodówki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy dodaj pokrojony czosnek słodką i ostrą paprykę apotem krewetki, smaż 1, 2 minuty. Pomidorki przekrój na połówki. Mascarpone wymieszaj z jajkami, śmietanką, sola i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10 minut. Na podpieczone ciasto wysyp krewetki, dodaj pomidorki, posiekaną kolendrę, całość zalej masą z serka mascarpone. Piecz około 25 minut.
Ciasto z płynną czekoladą
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
200g mąki
200g cukru
4jaja
4 żółtka
Masło do wysmarowania małych foremek
Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuszczaj w kąpieli wodnej. Gdy składniki się rozpuszczą ostudź je. Żółtka i jajka ubij z cukrem na gładką, puszystą masę, powoli podczas ubijania dodawaj mąkę, a po chwili masę czekoladową. Masę przelej do małych foremek (wysmarowanych masłem), wstaw je do lodówki (tak to konieczne!) na 30 minut a następnie do piekarnika o temperaturze 180 stopni 1 5 minut. Pamiętaj, że ciastko w środku ma być płynne. Podawaj je w foremkach lub na talerzach z owocami lub lodami.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN