Sałatka śledziowa z jabłkami, buraczkami i korniszonami w sosie śmietanowym
Składniki:
0,5 kg buraków czerwonych , ugotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę
400 g gotowanych ziemniaków, pokrojonych w drobną kosteczkę
1 cebula czerwona pokrojona w piórka
8 płatów śledziowych Matias, pokrojonych na skośne kawałki
2 zielone jabłka, bez pestek ale ze skórą, pokrojone w drobną kosteczkę
2 łyżki soku z cytryny
200 g ogórki konserwowe
4 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżki soku z ogórków
2 łyżki chrzanu
200 ml śmietany 30 %
szczypta cukru
100 g orzechów włoskich
sól/ pieprz
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj pokrojone buraczki, ziemniaki, śledzie i jabłka. Do osobnej miseczki wrzuć powidła , dodaj sok z ogórków ,chrzan, śmietanę, sól, pieprz oraz szczyptę cukru. Wymieszaj całość i dodaj do sałatki śledziowej. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki , przykryj i włóż do lodówki na min 4h. Serwuj posypując orzechami i cebulką.
Migdałowe polędwiczki wieprzowe ze śliwkami i piernikiem
Składniki:
600 g polędwiczek wieprzowych
60 g masła
2 łyżki oliwy
2 cebule pokrojone w piórka
4 goździki
½ łyżeczki cynamonu w proszku
600 g suszonych śliwek
80 g migdałów
2 ciastka imbirowe " ginger bread
4 łyżki wody pomarańczowe
Sposób przygotowania:
Trybuj mięso i pokrój w plasterki o grubości 1 cm. W dużym garnku do rozgrzanej oliwy, dodaj masło, rozpuść i dodaj mięso. Dopraw solą i pieprzem . Smaż na złoto z obu stron od 5 – 10 min. Do mięsa dodaj cebulę i smaż kolejne 5 min. Dorzuć goździki, cynamon oraz wodę. Gotuj całość na wolnym ogniu pod przykryciem do 30 min. Od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby podlewaj wodą. W osobnym rondelku podgotuj śliwki ok. 15 min, dodaj kolejno migdały, ciastka imbirowe i wodę pomarańczową. Wymieszaj całość. Dodaj śliwki do mięsa , zmniejsz ogień i gotuj wszystko razem od 20 – 30 min. Mięso podawaj z ryżem lub najlepiej z kaszą Kus Kus. Przepis można wykorzystać również z jagnięciną
Sernik bananowo- krówkowy
Baza do ciasta:
150 g ciasteczka imbirowe " ginger bread "
40 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
6 bananów
sok + zest z 1 cytryny ( sparzonej i umytej)
3 jajka
0,5 kg twarogu sernikowy
100 g cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
Sos:
150 g cukierków krówek
80 ml śmietany
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piec do temp 180C. W naczyniu lub mikserze rozdrobnij ciastka i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Ciasto zagnieć i wyłóż na dnie foremki, jako spód do sernika. Włóż do pieca na 10 -15 min. Pamiętaj, aby ciasto nie było zbyt ciemne ponieważ może być wówczas nieco gorzkie. Wyciągnij je z pieca i obniż temperaturę do 1400C. W osobnym naczyniu rozgnieć 3 banany, dodając sok z cytryny. Mieszaj wszystko lub miksuj do osiągnięcia jednolitej masy. Aby masa była delikatna możesz dodać śmietany. Dodaj wszystkie pozostałe składniki masy pozostawiając na boku korzenną przyprawę i wymieszaj całość. Wylej masę na upieczony, korzenny spód i włóż do pieca na 1h w temp 1400C. Po godzinie wyłącz piec ale sernik pozostaw w nim jeszcze na kolejną godzinę. Następnie wystudź i włóż do lodówki na min 5 godzin. Najlepiej gdyby sernik mógł pozostać w chłodnym miejscu 24 h. Kiedy sernik nie może się już doczekać swych gości, przygotuj sos. Rozpuść w garnuszku krówki razem ze śmietaną, wymieszaj i gotowe. Pokrój w talarki pozostałe 3 banany, ułóż na wierzchu sernika, dopraw przyprawą korzenną i krojąc na porcje podawaj z pysznym, krówkowym sosem.
Świąteczne Ostrygi Szampańskie
Składniki:
24 duże, głębokie ostrygi
100 ml szampana
1 kg soli morskiej
Farsz:
2 średnie cebule drobno posiekane
20 g masła
300 g drobno posiekanych pieczarek
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Zabajone:
4 żółtka
100 ml szampana
30 g klarowanego masła
sól
pieprz
papryka ostra
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej 20 g masła i kiedy zacznie się pienić podsmaż posiekane cebulę . Po 2 min. dodaj posiekane pieczarki i smaż kolejne 4-5 min, aż woda z grzybów całkowicie wyparuje. Dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i odstaw na bok dopraw do smaku. Otwórz ostrygi, wylej tzw. pierwszą wodę, która bardzo często zawiera muszle i odczekaj chwilę, aby ponownie się napełniły. Zbierz drugą wodę ze wszystkich muszli, przelej przez sito do garnuszka i postaw na ogniu. Dodaj 100 ml szampana i zagotuj całość. W międzyczasie zdejmij wszystkie ostrygi z muszli, uważając, aby muszle pozostały w całości, jako jeden element. Umyj je pod bieżącą wodą i wysusz a ostrygi dodaj do wody z szampanem. Podgrzej całość bardzo delikatnie, ok. 2-3 min, uważając, aby się nie zagotowały. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Przygotuj żaroodporne naczynie. Wyłóż je solą morską, warstwą o grubości ok. 1- 2 cm, która pomoże nam ustabilizować muszle. Ułóż muszle na soli, wypełnij je pieczarkowym farszem, następnie dodaj ostrygi a na koniec przygotuj szampańskie zabajone. Do miseczki wlej 4 żółtka, dodaj 50 ml szampana i na wolnym ogniu mieszaj całość ruchem ósemki nie przerywając czynności. Nie podgrzewaj sosu za mocno, aby nie powstała wielkanocna jajecznica. W momencie kiedy płyn zacznie się pienić i zmieniać kolor na biały oznacza to, że zabajone się zagęszcza i jesteś już bardzo blisko finalnego efektu., Dopraw go solą, pieprzem i Papryką ostrą. Dodaj 30 g sklarowanego, rozpuszczonego masła nie przestając mieszać i ostatnie 50 ml szampana. Kiedy sos nie będzie miał żadnej grudki Twój szampańskie zabajone jest gotowy. Podlej sosem każdą muszlę, tak aby zakryć ostrygę. Piec rozgrzej i zapiekaj muszle kilka minut, pilnując, aby pięknie zarumieniły się na złoto. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Wielkanocny Warkocz Drożdżowy
Składniki:
0,5 kg przesianej mąki
250 ml mleka
1 jajko
roztrzepane
20 g świeżych drożdży
60 g masła o temperaturze pokojowej
50 g drobnego cukru deserowego
2 łyżeczki soli
1 roztrzepane jajko do smarowania warkocza
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wsyp do dużej misy, dodaj cukier, sól, jajko, mleko oraz rozpuszczone drożdże i zagnieć ciasto, aż do momentu kiedy będzie odchodziło od brzegów naczynia. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę mąki. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, dodaj pokrojone w kosteczkę masło. Uważaj, aby nie zagniatać ciasta zbyt intensywnie, aby nie zagrzać masła. Gotowe ciasto przełóż do osobnej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 h, w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, że ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Po godzinie wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, aby wyprowadzić nadmiar zgromadzonego powietrza. Przykryj ponownie i włóż do lodówki na min 10 h lub najlepiej całą noc. Po określonym czasie, rozdziel ciasto na 3 równe części i po raz kolejny zostaw do leżakowania 15 min w temperaturze pokojowej. Z trzech kawałków wyrób 3 wałki o długości ok. 70 cm i uformuj warkocz. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją pergaminem i przełóż warkocz. Pozostaw go w tej formie i temperaturze pokojowej na kolejną 1 – 1:30 h. Posmaruj jajkiem i do rozgrzanego pieca w 180 – 1850C na 25 – 30 min. Gotowy Warkocz Wielkanocny udekoruj grubym cukrem.
Przepis na czirguli, Gruzja
Składniki na 5 jajek:
5 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki curry
troszkę czarnego pieprzu
1 łyżka hmeli-suneli (gruzińska przyprawa) dosł. 'sucha przyprawa'
2 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
kubek ciepłej wody (ok. 200ml)
duży ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy i czosnek mieszamy dokładnie z orzechami dołączamy do tego majonez bardzo dokładnie mieszamy dodajemy powoli wodę, aby nie było za gęste (mniej więcej konsystencja jogurtu). 5 jajek gotujemy na twardo i wkładamy do gotowego sosu. Wg. uznania można dodać kolendry. W Gruzji jest ona dodawany prawie do każdego dania.
Szponder wołowy, Korea
Składniki:
1 kg szpondru
szklanka jasnego sosu sojowego
pół szklanki cukru
główka czosnku
zielona cebulka
Sposób przygotowania
Mięso zalać sosem sojowym, dodać cukier, zmiażdżoną główkę czosnku i drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Dolać wody tak, aby mięso było całkiem zakryte i gotować 2-3 godziny na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż mięso odejdzie od kości.
fot. Bartosz Krupa / East News
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN