Materiał promocyjny

Wiosnę witamy warzywami!

Choć wczoraj powitaliśmy astronomiczną wiosnę, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował wiosenną i multiwitaminową kuchnię! Słodka marchew, chrupiąca roszpunka, szpinak oraz delikatne polędwiczki. Spróbuj sam!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Sałatka z roszponki

Składniki:

1 pęczek roszponki

1 pęczek rzeżuchy

1 garść liści melisy

1 jabłko, obrane i pokrojone w cienkie słupki

1 pęczek rzodkiewki, pokrojony w słupki

4 jajka przepiórcze, ugotowane na twardo

Sos:

4 łyżki oliwy z oliwek

0,5 łyżeczki łagodnej musztardy

sok wyciśnięty z połówki cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem jajek, wymieszać ze sobą. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na sałatce. Całość polać sosem.

Gotowane rzodkiewki z bułką tartą

Składniki:

sól

masło

bułka tarta

2 pęczki rzodkiewki

Przygotowanie:

Rzodkiewki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Masło rozpuścić w garnuszku i dosypać bułki tartej aby całość miała płynną konsystencję. Podprażyć przez kilka minut. Rzodkiewkę odcedzić i polać bułką tartą.

Wiosenna zupa z rzodkiewek i szpinaku

Składniki:

1 łyżka mąki

3-4 ziemniaki

1 pęczek koperku

1 pęczek rzodkiewki

1 litr bulionu drobiowego

200 g młodego szpinaku

200 ml kwaśnej śmietany

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w bulionie. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i dodać do zupy (jeśli listki są ładne, można pokroić i dodać do zupy). Szpinak oczyścić i pokroić w paski, dodać do zupy. Całość gotować około 15 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, doprawić solą, dodać chochelkę ciepłej zupy (aby się nie zważyła). Wlać do garnka i wymieszać. Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Glazurowane młode marchewki z polędwiczką wieprzową

Składniki:

Glazurowane marchewki:

pieprz i sól

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

1 łyżka soku z cytryny

1 pęczek młodej marchewki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Polędwiczki:

pieprz

2 łyżki miodu

4 gałązki rozmarynu

4 łyżki sosu sojowego

2 polędwiczki wieprzowe

Przygotowanie:

Miód wymieszać z sosem sojowym. Polędwiczki oczyścić, natrzeć pieprzem i solidnie obtoczyć w marynacie. Każdą z polędwiczek obłożyć dwoma gałązkami rozmarynu i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do marynowania. Marchewkę oczyścić (jeśli jest duża to przekroić wzdłuż na ćwiartki lub połówki), podsmażyć na maśle i dusić pod przykryciem aż zmięknie, dodać miód i sok z cytryny, smażyć aż miód zacznie się karmelizować, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać natkę pietruszki. Polędwiczki odwinąć z folii, obsmażyć na patelni z każdej strony na złotobrązowy kolor, przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut. Następnie pokroić w plastry i podawać z karmelizowaną marchewką.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości