Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Sałatka z roszponki
Składniki:
1 pęczek roszponki
1 pęczek rzeżuchy
1 garść liści melisy
1 jabłko, obrane i pokrojone w cienkie słupki
1 pęczek rzodkiewki, pokrojony w słupki
4 jajka przepiórcze, ugotowane na twardo
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki łagodnej musztardy
sok wyciśnięty z połówki cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem jajek, wymieszać ze sobą. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na sałatce. Całość polać sosem.
Gotowane rzodkiewki z bułką tartą
Składniki:
sól
masło
bułka tarta
2 pęczki rzodkiewki
Przygotowanie:
Rzodkiewki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Masło rozpuścić w garnuszku i dosypać bułki tartej aby całość miała płynną konsystencję. Podprażyć przez kilka minut. Rzodkiewkę odcedzić i polać bułką tartą.
Wiosenna zupa z rzodkiewek i szpinaku
Składniki:
1 łyżka mąki
3-4 ziemniaki
1 pęczek koperku
1 pęczek rzodkiewki
1 litr bulionu drobiowego
200 g młodego szpinaku
200 ml kwaśnej śmietany
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w bulionie. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i dodać do zupy (jeśli listki są ładne, można pokroić i dodać do zupy). Szpinak oczyścić i pokroić w paski, dodać do zupy. Całość gotować około 15 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, doprawić solą, dodać chochelkę ciepłej zupy (aby się nie zważyła). Wlać do garnka i wymieszać. Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Glazurowane młode marchewki z polędwiczką wieprzową
Składniki:
Glazurowane marchewki:
pieprz i sól
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek młodej marchewki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Polędwiczki:
pieprz
2 łyżki miodu
4 gałązki rozmarynu
4 łyżki sosu sojowego
2 polędwiczki wieprzowe
Przygotowanie:
Miód wymieszać z sosem sojowym. Polędwiczki oczyścić, natrzeć pieprzem i solidnie obtoczyć w marynacie. Każdą z polędwiczek obłożyć dwoma gałązkami rozmarynu i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do marynowania. Marchewkę oczyścić (jeśli jest duża to przekroić wzdłuż na ćwiartki lub połówki), podsmażyć na maśle i dusić pod przykryciem aż zmięknie, dodać miód i sok z cytryny, smażyć aż miód zacznie się karmelizować, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać natkę pietruszki. Polędwiczki odwinąć z folii, obsmażyć na patelni z każdej strony na złotobrązowy kolor, przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut. Następnie pokroić w plastry i podawać z karmelizowaną marchewką.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN