Materiał promocyjny

Wykwintna i studencka kuchnia - to możliwe!

W kuchni Dzień Dobry TVN Dominika Gwint, aktorka znana z filmu „Galerianki”, a obecnie z serialu „Przepis na życie”, razem z dwiema przyjaciółkami i współlokatorkami – Martą Tyszko i Kariną Przybyszewską przygotowały krem z pomidorów, muszle ze szpinakiem , fetą i kurczakiem.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Krem z pomidorów

Składniki:

2 puszki pomidorów całych

2-3 świeże pomidory

cebula czerwona x 3

czosnek

bazylia, tymianek suszony, rozmaryn suszony

kostka rosołowa

łyżka śmietany

Sposób przzgotowania:

Do garnka wrzucamy pomidory z puszki i kostkę rosołową, później kroimy świeże pomidory w ćwiartki i wrzucamy. Następnie wrzucamy grubo siekaną cebulę. Czosnek wyciskamy, dodajemy przyprawy. Gotujemy do momentu, aż cebula będzie miękka, Miksujemy w blenderze. Na koniec na 3 min dajemy na znowu ogień, dodajemy szczyptę bazylii, tymianku i rozmarynu. Do dekoracji łyżka śmietany na środek i liść świeżej bazylii.

Muszle ze szpinakiem, fetą i kurczakiem

Składniki:

3 opakowania szpinaku mrożonego

ser feta

żółty ser gouda ok 0,5 kg

filety z kurczaka x 2 podwójne

pieprz, sól

makaron największe musze 2 opakowania

oliwa

świeży czosnek

Sposób przzgotowania:

Gotujemy makaron z odrobiną oliwy al dente. Podsmażamy kurczaka, wrzucamy szpinak i fetę, doprawiamy. Nadziewamy musze szpinakiem i układamy w naczyniu żaroodpornym, zakrywamy serem i wkładamy do piekarnika. Posypujemy pietruszką.

Sernik na zimno z owocami

Składniki:

tortownica

biszkopty podłużne

serek homogenizowany waniliowy x 8

masło

szklanka mleka

4-5 łyżeczek żelatyny

cukier puder- szklanka

borówka amerykańska x 3 koszyczki albo brzoskwinie w puszcze

3 galaretki czerwone

odrobina ciemnej czekolady do dekoracji

Sposób przzgotowania:

Ucieramy masło, dodajemy szklankę cukru pudru, po troszeczku dodajemy serek waniliowy, zimne mleko. Dobrze miksujemy, zalewamy biszkopty. Jak zgęstnieje, układamy owoce, zalewamy galaretką.

Sałatka owocowa

Składniki:

3 banany

4 kiwi

2 pomarańcze,

ananas

cytryna x 3

kiść winogron

brzoskwinia z puszki i świeża

melon żółty

paczka orzechów włoskich

świeża mięta

figi świeże,

liczi kilka sztuk

2 granaty

śmietana do ubicia kremówka 30% 0,5l

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki czubate żelatyny

Sposób przzgotowania:

Owoce kroimy, żelatynę rozpuszczamy w gotującej wodzie. Mieszamy aż do schłodzenia wody. Żelatynę wlewam do ubitej śmietany.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!