Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Krem z pomidorów
Składniki:
2 puszki pomidorów całych
2-3 świeże pomidory
cebula czerwona x 3
czosnek
bazylia, tymianek suszony, rozmaryn suszony
kostka rosołowa
łyżka śmietany
Sposób przzgotowania:
Do garnka wrzucamy pomidory z puszki i kostkę rosołową, później kroimy świeże pomidory w ćwiartki i wrzucamy. Następnie wrzucamy grubo siekaną cebulę. Czosnek wyciskamy, dodajemy przyprawy. Gotujemy do momentu, aż cebula będzie miękka, Miksujemy w blenderze. Na koniec na 3 min dajemy na znowu ogień, dodajemy szczyptę bazylii, tymianku i rozmarynu. Do dekoracji łyżka śmietany na środek i liść świeżej bazylii.
Muszle ze szpinakiem, fetą i kurczakiem
Składniki:
3 opakowania szpinaku mrożonego
ser feta
żółty ser gouda ok 0,5 kg
filety z kurczaka x 2 podwójne
pieprz, sól
makaron największe musze 2 opakowania
oliwa
świeży czosnek
Sposób przzgotowania:
Gotujemy makaron z odrobiną oliwy al dente. Podsmażamy kurczaka, wrzucamy szpinak i fetę, doprawiamy. Nadziewamy musze szpinakiem i układamy w naczyniu żaroodpornym, zakrywamy serem i wkładamy do piekarnika. Posypujemy pietruszką.
Sernik na zimno z owocami
Składniki:
tortownica
biszkopty podłużne
serek homogenizowany waniliowy x 8
masło
szklanka mleka
4-5 łyżeczek żelatyny
cukier puder- szklanka
borówka amerykańska x 3 koszyczki albo brzoskwinie w puszcze
3 galaretki czerwone
odrobina ciemnej czekolady do dekoracji
Sposób przzgotowania:
Ucieramy masło, dodajemy szklankę cukru pudru, po troszeczku dodajemy serek waniliowy, zimne mleko. Dobrze miksujemy, zalewamy biszkopty. Jak zgęstnieje, układamy owoce, zalewamy galaretką.
Sałatka owocowa
Składniki:
3 banany
4 kiwi
2 pomarańcze,
ananas
cytryna x 3
kiść winogron
brzoskwinia z puszki i świeża
melon żółty
paczka orzechów włoskich
świeża mięta
figi świeże,
liczi kilka sztuk
2 granaty
śmietana do ubicia kremówka 30% 0,5l
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki czubate żelatyny
Sposób przzgotowania:
Owoce kroimy, żelatynę rozpuszczamy w gotującej wodzie. Mieszamy aż do schłodzenia wody. Żelatynę wlewam do ubitej śmietany.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN