Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Grillowane kotlety jagnięce kebab-gyros z sosem tzatziki
Składniki dla 4 osób:
12 x 60 g oczyszczonych i osuszonych kotlecików jagnięcych z kostką
½ szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie Przyprawy kebab-gyros Prymat
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
4 chlebki Pita
Sos tzatziki z warzywami:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 opakowanie Sosu tzatziki Prymat
1 obrany i starty na tarce świeży ogórek
4 starte na tarce duże rzodkiewki
2 pomidory (sam miąższ, pokrojony w kostkę)
1 mały pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z sosem i odstawić na 10 minut. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, zalać sosem i wymieszać. Przed podaniem tzatziki posypać świeżo siekanym szczypiorkiem. Olej połączyć z przyprawą kebab-gyros, musztardą i miodem. W powstałej marynacie zanurzyć kotleciki – tylko dolną część, tak, aby kostka pozostała sucha. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Tak przygotowane kotlety piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony. Aromatyczne kotlety można dla zaostrzenia smaku posmarować chrzanem. Podawać z grillowanym chlebkiem pita, sosem tzatziki z warzywami i ogóreczkami mini.
Polędwiczki z kurczaka kebab-gyros z bananami w bekonie
Składniki dla 4 osób:
500 g umytych i oczyszczonych polędwiczek z kurczaka
½ szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie Przyprawy kebab-gyros Prymat
Patyczki do szaszłyków
Banany w bekonie
Skladniki:
2 średnio dojrzałe banany bez skóry
8 plastrów chudego bekonu
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki miodu lipowego
½ łyżeczki imbiru Prymat
Szczypta Chili pieprz cayenne Prymat
Przygotowanie:
Olej rzepakowy wymieszać z przyprawą kebab-gyros. Powstałą marynatą zalać mięso, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Banany w bekonie: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Każdego banana pokroić na cztery równe kawałki i zawinąć w plastry bekonu. Roladki spiąć wykałaczkami, posmarować marynatą i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej przez ok. 10 minut, pamiętając, aby w trakcie grillowania smarować banany marynatą. Następnie nadziewać mięso na szpadki do szaszłyków - po dwie polędwiczki na patyczek. Ruszt lub patelnię grillową rozgrzać, posmarować olejem i piec szaszłyki po ok. 2 minuty z każdej strony. Podczas pieczenia smarować mięso pozostałą marynatą. Podawać z grillowanymi bananami.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN