Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek/ East News
Łosoś w cieście francuskim
Składniki:
500 g mrożonego szpinaku
filety z łososia
2 ząbki czosnku
1 jajko
Opakowanie ciasta francuskiego
Cytryna
Pieprz
Oliwa
Sól
Przygotowanie:
Szpinak należy rozmrozić. Ciasto pokrój w szerokie pasy, na środku każdego z nich połóż kawałek łososia. Posyp solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny, zawiń szczelnie ciasto. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. Czosnek drobno pokrój, przysmaż go na odrobinie oliwy. Po 2 minutach wrzuć odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, smaż przez 5 minut. Gotowego łososia podawaj z szpinakiem.
Udka kurczaka zapiekane z ziemniakami i oliwkami
Składniki:
600 g ziemniaków
100 g zielonych oliwek
12 pałek kurczaka (części udek)
50 g wędzonego boczku
5 łyżek oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka tymianku
1 cytryna
1 cebula
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w ósemki, cebulę w piórka, cytrynę w plastry, boczek w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z kurczakiem, przyprawami, koncentratem pomidorowym i oliwą. Jeśli masz czas, odłóż miskę na 2 godziny, by wszystkie składniki się „przeżarły”. Możesz jednak od razu przełożyć zawartość miski do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj danie około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Tarta z warzywami
Składniki:
250 ml śmietanki 30%
100 g tartego żółtego sera
3 ząbki czosnku
3 jaja
2 cukinie
2 papryki
1 bakłażan
Opakowanie ciasta francuskiego
Koncentrat pomidorowy
Tymianek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć pokrojony czosnek i warzywa pokrojone w kostkę. Wrzuć paprykę, potem cukinię, a na końcu bakłażana. Dodaj tymianek, odrobinę soli i duś około 10 minut. Jaja wymieszaj ze śmietanką i 2 łyżkami koncentratu. Ciasto przełóż do tortownicy lub naczynia żaroodpornego. Włóż na 10 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. W tym czasie na ciasto wyłóż warzywa, polej je masą jajeczną, posyp serem, zapiekaj 30 minut.
Kurczak z pesto, mozarellą i makaronem
Składniki:
600 g piersi z kurczaka
400 g makaronu kokardki
10 pomidorków koktajlowych
5 łyżek pesto
1 ser mozzarella
Pieprz
Oliwa
Sól
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój na plastry, lekko rozbij ręką, posyp solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na patelni z odrobiną oliwy. Mozzarellę i pomidory pokrój w plastry. Przełóż kawałki mięsa do naczynia żaroodpornego, każdy kawałek posmaruj pesto i połóż na nim plaster sera. Kawałki polej odrobiną oliwy, udekoruj talerz połówkami pomidorków. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy danie będzie się zapiekać, ugotuj makaron, wymieszaj go z pozostałym pesto. Gotowe mięso podawaj z makaronem.
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym
Składniki:
500 g polędwiczek wieprzowych
300 g ziemniaków
60 ml śmietanki 30%
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
Opakowanie roszponki
Łyżeczka rozmarynu
Łyżeczka tymianku
Pieprz, Oliwa
Sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj, aż będą miękkie. Polędwiczki pokrój w plastry, przełóż do miski. Wymieszaj w małym naczyniu miód, musztardę, tymianek i rozmaryn. Marynatą polej mięso, dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum 15 minut (jeśli masz czas, możesz włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc). Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i smaż kawałki polędwiczki przez 2 minuty z każdej strony. Gotowane ziemniaki wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj je dokladnie na gładkie puree, dodając sól, pieprz i masło, śmietankę. Gotową wieprzowinę podawaj z puree i roszponką polana odrobiną oliwy.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN