Materiał promocyjny

Obiad w 30 minut. To możliwe! Szybkie przepisy Ani Starmach

Anna Starmach pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN jak w 30 minut przyrządzić smaczny obiad. Przygotowała łososi w cieście francuskim, udka kurczaka zapiekane z ziemniakami i oliwkami, tartę z warzywami oraz kurczaka z pesto, mozarellą i makaronem. Sprawdźcie jej przepisy i zróbcie taki obiad!

Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek/ East News

Łosoś w cieście francuskim

Składniki:

500 g mrożonego szpinaku

filety z łososia

2 ząbki czosnku

1 jajko

Opakowanie ciasta francuskiego

Cytryna

Pieprz

Oliwa

Sól

Przygotowanie:

Szpinak należy rozmrozić. Ciasto pokrój w szerokie pasy, na środku każdego z nich połóż kawałek łososia. Posyp solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny, zawiń szczelnie ciasto. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. Czosnek drobno pokrój, przysmaż go na odrobinie oliwy. Po 2 minutach wrzuć odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, smaż przez 5 minut. Gotowego łososia podawaj z szpinakiem.

Udka kurczaka zapiekane z ziemniakami i oliwkami

Składniki:

600 g ziemniaków

100 g zielonych oliwek

12 pałek kurczaka (części udek)

50 g wędzonego boczku

5 łyżek oliwy z oliwek

5 ząbków czosnku

2 liście laurowe

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka tymianku

1 cytryna

1 cebula

Przygotowanie:

Ziemniaki pokrój w ósemki, cebulę w piórka, cytrynę w plastry, boczek w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z kurczakiem, przyprawami, koncentratem pomidorowym i oliwą. Jeśli masz czas, odłóż miskę na 2 godziny, by wszystkie składniki się „przeżarły”. Możesz jednak od razu przełożyć zawartość miski do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj danie około 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Tarta z warzywami

Składniki:

250 ml śmietanki 30%

100 g tartego żółtego sera

3 ząbki czosnku

3 jaja

2 cukinie

2 papryki

1 bakłażan

Opakowanie ciasta francuskiego

Koncentrat pomidorowy

Tymianek

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć pokrojony czosnek i warzywa pokrojone w kostkę. Wrzuć paprykę, potem cukinię, a na końcu bakłażana. Dodaj tymianek, odrobinę soli i duś około 10 minut. Jaja wymieszaj ze śmietanką i 2 łyżkami koncentratu. Ciasto przełóż do tortownicy lub naczynia żaroodpornego. Włóż na 10 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. W tym czasie na ciasto wyłóż warzywa, polej je masą jajeczną, posyp serem, zapiekaj 30 minut.

Kurczak z pesto, mozarellą i makaronem

Składniki:

600 g piersi z kurczaka

400 g makaronu kokardki

10 pomidorków koktajlowych

5 łyżek pesto

1 ser mozzarella

Pieprz

Oliwa

Sól

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój na plastry, lekko rozbij ręką, posyp solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na patelni z odrobiną oliwy. Mozzarellę i pomidory pokrój w plastry. Przełóż kawałki mięsa do naczynia żaroodpornego, każdy kawałek posmaruj pesto i połóż na nim plaster sera. Kawałki polej odrobiną oliwy, udekoruj talerz połówkami pomidorków. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy danie będzie się zapiekać, ugotuj makaron, wymieszaj go z pozostałym pesto. Gotowe mięso podawaj z makaronem.

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym

Składniki:

500 g polędwiczek wieprzowych

300 g ziemniaków

60 ml śmietanki 30%

2 łyżki ostrej musztardy

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

Opakowanie roszponki

Łyżeczka rozmarynu

Łyżeczka tymianku

Pieprz, Oliwa

Sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj, aż będą miękkie. Polędwiczki pokrój w plastry, przełóż do miski. Wymieszaj w małym naczyniu miód, musztardę, tymianek i rozmaryn. Marynatą polej mięso, dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum 15 minut (jeśli masz czas, możesz włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc). Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i smaż kawałki polędwiczki przez 2 minuty z każdej strony. Gotowane ziemniaki wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj je dokladnie na gładkie puree, dodając sól, pieprz i masło, śmietankę. Gotową wieprzowinę podawaj z puree i roszponką polana odrobiną oliwy.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości