Materiał promocyjny

Piknikowe dania Ani Starmach. Przepisy na krakersy serowe, mini pizze i naleśnikowe roladki

Nie wszystkie dania można zabrać na piknik. Nie nadają się do tego produkty szybko psujące się i potrzebujące niskich temperatur. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zaprezentowała potrawy, które z powodzeniem możemy zabrać ze sobą nie tylko na "śniadanie na trawie".

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/East News

Kruche krakersy serowe

Składniki:

100 g startego żółtego sera

100 g mąki pszennej

100 g masła

1 żółtko

ziarna sezamu

słonecznika

pestki dyni

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (masło, mąkę, ser, żółtko) wymieszaj ze sobą. Ciasto zwiń w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wykrawaj małe krakersy np. w formie okręgów i przełóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw na 20 min. do piekarnika o temperaturze 190 stopni.

Ciasto z owocami i kruszonką

Ciasto:

400 g mąki

150 g masła

100 g cukru pudru

3 żółtka

1 łyżka śmietany

Kruszonka:

600 g truskawek

200 g mąki

120 g masła

100 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na pół godziny. Następnie wyłóż ciastem prostokątna formę. Podpiecz je w piekarniku o temperaturze 180 stopni (15-20 minut). W międzyczasie przygotuj kruszonkę: masło roztop i wymieszaj je z mąką i cukrem. Na ciasto wyłóż pokrojone truskawki, pokryj je kruszonką wstaw na 40 min. do piekarnika.

Mini pizza na cieście francuskim

Skadniki:

100g pieczarek

4 pomidory

2 kulki sera mozzarella

1 grillowana pierś z kurczaka

1 koncentrat pomidorowy

1 papryka

1 cukinia

świeży tymianek

oliwa z oliwek

garść oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i pokrój w plasterki. Pokrój też mozzarellę i kurczaka. Ciasto francuskie rozwiń zawiń brzegi, aby składniki „nie uciekły”. Ciasto podpiecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 10. (pamiętaj aby ciasto „podziurawić” widelcem). Podpieczony spód wysmaruj koncentratem, posyp świeżym tymiankiem, następnie układaj kawałki kurczaka, warzywa, na wierzchu ułóż ser, posyp odrobiną soli i pieprzu, polej oliwą. Zapiekaj około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.

Naleśnikowe roladki

Ciasto naleśnikowe:

Szklanka mleka

0,5 szklanki wody

0,75 szklanki mąki

2 jaja

1 łyżka roztopionego masła

Farsz:

100 g wędzonego łososia

100 g świeżego szpinaku

100 g suszonej szynki

300 g sera risotta

orzechy laskowe lub włoskie

suszone pomidory

oliwki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 min. z każdej strony. Na usmażonych i ostudzonych naleśnikach rozsmaruj cienko ricottę, kładź na niej szynkę lub łososia oraz inne dowolnie wybrane składniki (wszystkie powinny być płasko ułożone na naleśniku). Naleśniki zwijaj w roladki. Te krój w poprzek na kilku centymetrowe krążki. Nabijaj je na patyczki do szaszłyków. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Idealna lemoniada

100 g malin

5 łyżek brązowego cukru

2 pomarańcze

2 cytryny

2 limonki

1,5 l wody

świeża mięta

kostki lodu

Przygotowanie:

Z owoców wyciśnij sok, wymieszaj go z cukrem. Sok z owoców wymieszaj z wodą, dodaj listki mięty i maliny. Podawaj z lodem.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości