Materiał promocyjny

Nie marnuj jedzenia! Jak wykorzystać świąteczne resztki?

kuchnia tost maliny ser
kuchnia tost maliny ser
Z pewnością po Świętach Wielkanocnych zostało Wam w lodówce mnóstwo przysmaków, których nie zdążyliście zjeść w czasie trzech świątecznych dni. Wyrzucać szkoda, ale co można zrobić z jaj, białej kiełbasy czy babki drożdżowej? O pomoc poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, zwycięzcę drugiej edycji "Gotuj o wszystko". Zobaczcie, co wyczarował ze świątecznego jedzenia!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Jajka w cieście chlebowym

Składniki - Ciasto:

200 g letniej wody

15 g drożdży

1 łyżeczki cukru

350 g mąki pszennej

50 g otrębów pszennych

1 płaska łyżeczki soli

1 łyżka oliwy

Jajka:

8 jajek ugotowanych na twardo

8 plastrów szynki

pęczek rukoli

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, sól i otręby, wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 8 części i każdy lekko rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Na każdym plastrze szynki ułożyć rukolę i zawinąć w to jajko, następnie „zawinąć” w kawałek ciasta. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą i posypać otrębami. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.

Sałatka z pieczonym kurczakiem

Składniki:

2 filiżanki porwanego mięsa z pieczonego kurczaka

3 łodygi selera naciowego

1 jabłko, obrane i pokrojone w zapałki

200 g czerwonych winogron

100 g orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych

100 ml jogurtu

2 łyżki majonezu

1 łyżka miodu

sól i pieprz

1 korzeń selera, obrany i pokrojony w zapałki

listki selera naciowego do dekoracji

Przygotowanie:

W dużej misce delikatnie wymieszać kurczaka, seler naciowy, jabłko, winogrona i orzechy. W mniejszej misce wymieszać jogurt z majonezem i miodem. W małych miseczkach ułożyć pokrojony seler korzeniowy, polać odrobiną dresingu, na wierzch ułożyć mieszankę warzywno-owocową. Udekorować listkami selera.

Smażona biała kiełbasa z sosem curry

Składniki:

2 cebule, drobno pokrojone

3 łyżki masła

2 łyżki cukru

20 g curry (1/2 opakowania)

500 ml przecieru pomidorowego

250 g ketchupu

70 g Koncentratu pomidorowego

2 ogórki konserwowe, drobno pokrojone

1 łyżeczka soli

2 łyżki octu winnego

6 gotowanych białych kiełbas

Przygotowanie:

Cebulę podsmażyć na maśle, dodać cukier i curry. Podsmażyć całość przez kilka minut. Dodać pozostałe składniki, gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut, aż całość zgęstnieje. Kiełbaski ponacinać i usmażyć na patelni lub na grillu. Podawać z sosem.

Grillowana babka drożdżowa z owocowym musem

Składniki:

400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych

1 łyżka cukru

czerstwa babka drożdżowa

lody waniliowe

Przygotowanie:

Owoce z łyżką cukru przełożyć do garnka i podgrzewać przez około 10 minut, następnie zmiksować blederem na gładki sos. Babkę pokroić na kawałki, ułożyć na grillu i opiec z każdej ze stron po około 2-3 minuty. Można użyć grilla elektrycznego lub w sezonie letnim grilla węglowego. Babkę podać z sosem owocowym i lodami waniliowymi.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości