Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek/ East News
Czerwone nadziewane papryki
Składniki:
6-8 czerwonych papryk
ok. 350 g tofu
szklanka ugotowanego ryżu
2 marchewki
2 cebule
1 pęczek pietruszki
sól do smaku
½ szklanki oliwy z oliwek
2 duże ziemniaki
2 łyżki mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 puszka pomidorów
Przygotowanie:
Startą na grubej tarce marchewkę i pokrojoną w mała kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Po ok. 5 minutach dodajemy rozgniecione tofu i całość dusimy kolejne 10 minut. Następnie całość mieszamy w misce z ugotowanym ryżem, słodka papryka i sola do smaku. Ziemniaki kroimy w gruba kostkę i gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 10 minut. W tym czasie papryki kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Połówki papryk nadziewamy masą ryżowo-warzywną
Kluski mlinci z sosem pieczarkowym i smażonym boczniakiem
kluski:
szklanka mąki
szczypta soli
woda
„kotlety” z boczniaka:
250 g boczniaka
1szklanka wody
3 łyżki mąki
½ łyżeczki soli
oliwa do smażenia
sos:
1 duża cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
200 g pieczarek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy taka ilość wody, by zagnieść dosyć sztywne ciasto, które następnie dzielimy na 3-4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienkie placki. Placki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż się przypieką z dwóch stron. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia, a następnie połamać na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty. Po wyjęciu odcedzić i ponownie wstawić do piekarnika na kilka minut, żeby przeschły. Na rozgrzaną patelnię na oliwę z masłem wrzucić pokrojoną w małą kostkę cebulę, po ok. 5 minutach dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, doprawić sola i pieprzem i dusić pod pokrywką na małym ogniu kolejne 10 minut. Boczniaki delikatnie zgnieść, żeby były płaskie. W misce rozrobić wodę z mąką i solą na bardzo rzadkie ciasto. Boczniaki moczymy w cieście i smażymy na oliwie z oliwek z dwóch stron na złocisty kolor. Mlinci podajemy polane sosem pieczarkowym z kilkoma usmażonymi boczniakami.
Polenta
Składniki:
1 l wody
2 płaskie łyżki soli
2 szklanki kaszki kukurydzianej
½ szklanki masła
½ szklanki parmezanu
Przygotowanie:
Do gotującej się osolonej wody wrzucamy kaszkę kukurydzianą i masło. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok. 25 minut. Następnie dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy. Podajemy np. z pieczoną nadziewana papryką. Polentę można zapiec. W tym celu ugotowaną polentę wylewamy na płaski talerz czekamy, aż przestygnie i kroimy w kostkę. Układamy na blasze polewamy odrobina roztopionego masła i zapiekamy w piekarniku, aż polenta lekko się przyrumieni.
Śtrudla z rabarbarem
ciasto:
150 g mąki tortowej
odrobina soli
25 g oleju słonecznikowego
ok. 70 g letniej wody
nadzienie:
3 pałeczki rabarbaru
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 kostki (ok. 125g) masła
Przygotowanie:
Z mąki, oleju, soli i wody (taka ilość, by nie kleiło się do rąk) zagniatamy sprężyste ciasto i nadajemy mu kształt kulki. Smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na godzinę. W tym czasie rabarbar kroimy w małą kostkę i mieszamy z cukrem trzcinowym. Następnie ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką na bardzo cienki placek (prawie przezroczysty). Obcinamy ranty by powstał duży prostokąt (po obcięciu ciasto delikatnie przenosimy na ściereczkę), na którym w 2/3 długości rozkładamy bułkę tartą przyrumienioną wcześniej na maśle, a na nią przygotowany rabarbar z cukrem. Całość przy użyciu ściereczki delikatnie zawijamy. Brzegi sklejamy , aby nadzienie nie zaczęło wypływać bokami. Pieczemy w temp. 200 st. na termoobiegu, aż się przyrumieni (ok. 25 min).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN