Materiał promocyjny

Edyta Olszówka będzie matką chrzestną!

W serialu "Przepis na życie" szykują się chrzciny! A jeśli są chrzciny to musi być impreza! Idealne dania na tę okazję przygotował Piotr Kucharski w asyście Edyty Olszówki.

Koszyczki z curry i krewetek

Składniki:

10p łatów ciasta filo /każdy płat kroimy na 4 kwadraty/

50 dkg krewetek obranych, ugotowanych i drobno pokrojonych

1/2 słoiczka majonezu

3 łyżki świeżej posiekanej kolendry

sok z limonki

3 łyżeczki chutneya z mango

1/2 świeżego mango pokrojonego

1 łyżeczka zielonej pasty curry

sól, pieprz

kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

Kwadraty ciasta posmarować olejem . Włożyć do formy na muffinki , stroną posmarowaną

olejem do dołu . Piec około 10 min . W piekarniku 160 stopni . Mieszamy składniki : majonez

kolendra , chutney , pasta curry , sok z limonki , mango , krewetki , wymieszać , doprawić do

smaku . Masą napełniać kubeczki , udekorować listkami kolendry.

Smażone zielone i pomarańczowe pomidory

Składniki:

1/2 czarnego sezamu

1/2 białego sezamu

20 dkg wędzonego boczku

5 zielonych pomidorów

5 pomarańczowych pomidorów

Przygotowanie:

Pomidory pokroić na plastry wzdłuż . Posolić , popieprzyć . Na patelni podsmażyć boczek ,

tak , żeby powstały skwarki. Wyjąć je a na tłuszczu usmażyć pomidory, obtoczone w sezamie - pomarańczowe w białym , a zielone w czarnym . Podawać ze skwarkami z boczku .

Zielona sałata

Składniki:

Wszystkie rodzaje sałat zielonych : lodowa, rzymska, fryzyjska, żółta cykoria, roszponka,

świeża mięta, truskawki.

Młode liście sałat i cykorię wymieszać, dodać roszponkę i pokrojone w ósemki truskawki.

Udekorować miętą.

Sos: oliwa, sok z cytryny, miód, sok z grejpfruta, sól.

Zalać sosem tuż przed podaniem

Czerwona sałata

Składniki:

Wszystkie rodzaje sałat czerwonych: radichio, bordowa cykoria, dębowa. Kurki uduszone

na maśle.

Sos: oliwa truflowa, sól, pieprz, czosnek, sos z duszonych kurek.

Mus z awokado

Składniki:

8 dojrzałych awokado

4 szalotki

4 ząbki czosnku

20 rzodkiewek

7 łyżek oleju lnianego

3 łyżki octu winnego

biały pieprz

sól

sok z limonki

świeże zielone chili

Przygotowanie:

Czosnek i szalotki drobno posiekać. Awokado przekroić i wyjąć miąższ. Wszystko to zmiksować. Dodawać olej, ocet, sól, pieprz, chili. Część rzodkiewek pokroić w plastry lub zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać. Przełożyć do szklaneczek. Udekorować roszponką, resztą rzodkiewek posypać sezamem.

Grissini z szynką parmeńską

Składniki:

Szynka parmeńska

Kozi ser

Rukola

Jaja

Olej carotino

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Plastry szynki parmeńskiej smarujemy serem kozim, wkładamy rukolę lub koper /tak żeby

wystawały/ nawijamy na grissini. Jajka gotujemy na twardo, siekamy, solimy grubą solą, pieprz gruboziarnisty, mieszamy z olejem carotino. Wkładamy do przeźroczystych naczynek, wkładamy w każdą grassini z

szynką parmeńską.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości