Koszyczki z curry i krewetek
Składniki:
10p łatów ciasta filo /każdy płat kroimy na 4 kwadraty/
50 dkg krewetek obranych, ugotowanych i drobno pokrojonych
1/2 słoiczka majonezu
3 łyżki świeżej posiekanej kolendry
sok z limonki
3 łyżeczki chutneya z mango
1/2 świeżego mango pokrojonego
1 łyżeczka zielonej pasty curry
sól, pieprz
kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Kwadraty ciasta posmarować olejem . Włożyć do formy na muffinki , stroną posmarowaną
olejem do dołu . Piec około 10 min . W piekarniku 160 stopni . Mieszamy składniki : majonez
kolendra , chutney , pasta curry , sok z limonki , mango , krewetki , wymieszać , doprawić do
smaku . Masą napełniać kubeczki , udekorować listkami kolendry.
Smażone zielone i pomarańczowe pomidory
Składniki:
1/2 czarnego sezamu
1/2 białego sezamu
20 dkg wędzonego boczku
5 zielonych pomidorów
5 pomarańczowych pomidorów
Przygotowanie:
Pomidory pokroić na plastry wzdłuż . Posolić , popieprzyć . Na patelni podsmażyć boczek ,
tak , żeby powstały skwarki. Wyjąć je a na tłuszczu usmażyć pomidory, obtoczone w sezamie - pomarańczowe w białym , a zielone w czarnym . Podawać ze skwarkami z boczku .
Zielona sałata
Składniki:
Wszystkie rodzaje sałat zielonych : lodowa, rzymska, fryzyjska, żółta cykoria, roszponka,
świeża mięta, truskawki.
Młode liście sałat i cykorię wymieszać, dodać roszponkę i pokrojone w ósemki truskawki.
Udekorować miętą.
Sos: oliwa, sok z cytryny, miód, sok z grejpfruta, sól.
Zalać sosem tuż przed podaniem
Czerwona sałata
Składniki:
Wszystkie rodzaje sałat czerwonych: radichio, bordowa cykoria, dębowa. Kurki uduszone
na maśle.
Sos: oliwa truflowa, sól, pieprz, czosnek, sos z duszonych kurek.
Mus z awokado
Składniki:
8 dojrzałych awokado
4 szalotki
4 ząbki czosnku
20 rzodkiewek
7 łyżek oleju lnianego
3 łyżki octu winnego
biały pieprz
sól
sok z limonki
świeże zielone chili
Przygotowanie:
Czosnek i szalotki drobno posiekać. Awokado przekroić i wyjąć miąższ. Wszystko to zmiksować. Dodawać olej, ocet, sól, pieprz, chili. Część rzodkiewek pokroić w plastry lub zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać. Przełożyć do szklaneczek. Udekorować roszponką, resztą rzodkiewek posypać sezamem.
Grissini z szynką parmeńską
Składniki:
Szynka parmeńska
Kozi ser
Rukola
Jaja
Olej carotino
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Plastry szynki parmeńskiej smarujemy serem kozim, wkładamy rukolę lub koper /tak żeby
wystawały/ nawijamy na grissini. Jajka gotujemy na twardo, siekamy, solimy grubą solą, pieprz gruboziarnisty, mieszamy z olejem carotino. Wkładamy do przeźroczystych naczynek, wkładamy w każdą grassini z
szynką parmeńską.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN