Materiał promocyjny

Mistrz Polan poleca ryby!

Pancakes, tarta orzechowa i sałatka z bobu - polecamy przepisy z popularnego serialu "Przepis na życie" oraz kulinarne propozycje mistrza Andrzeja Polana na majowy weekend. Andrzej Polan pokazuje i radzi, jak przygotować flądrę z grilla z sałatką ze szparagów, grzanki z wędzoną makrelą, ogórkami małosolnymi i serem, łososia bałtyckiego w wędzonym boczku i sałatkę rzymską z grilla oraz curry z dorsza w ananasie. Rozsmakuj się w rybach!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Pancakes

Składniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka lub maślanki

2 jajka

2 płaskie łyżki cukru

5-6 łyżek roztopionego masła

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

szczypta soli

Przygotowanie:

Żółtka i wszystkie wymienione składniki wymieszać na gładką masę. Z białek ubić sztywną pianę. Połączyć pianę z utartą na gładko masą. Odstawić na kilka minut. Patelnię posmarować masłem (tylko przed pierwszym placuszkiem), wylać masę formując małe naleśniczki. Kiedy pojawią się bąbelki, przewrócić na drugą stronę. Podawać z miodem, konfiturą z owoców, świeżymi owocami, z cukrem pudrem, syropem klonowym.

Tarta orzechowa

Kruche ciasto:

1/2 kg mąki

1 kostka masła

3/4 szklanki drobnego cukru

1 jajko

1 żółtko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Przygotowanie:

Jajko, żółtko, cukier utrzeć na gładką masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól i masło posiekać nożem. Zrobić dołek, wlać masę jajeczno-cukrową. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

1 jabłko

30 g orzechów pistacjowych

30 g orzechów włoskich

30 g migdałów

40 g masła

3 żółtka

3 łyżki cukru

szczypta cynamonu

2 łyżki drobnego cukru

cukier puder

1 łyżka cukru waniliowego

200 ml śmietany

Przygotowaniwe:

Posmarowaną masłem tortownicę wyłożyć kruchym ciastem. Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, włożyć formę z ciastem, piec aż do zrumienienia. Cukier i masło lekko zrumienić na patelni, dodać pokrojone jabłko i smażyć około 4 minut. Jabłka wyjąć z patelni dodać do nich posiekane orzechy i migdały, posypać cynamonem. Drobny cukier, żółtka, i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na wyjęte z piekarnika, lekko ostudzone ciasto, wylać masę orzechowo-jabłkową, zalać masą jajeczną. Piec wszystko około 50 minut aż do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem i posiekanymi orzechami.

Sałata z bobu i groszku

20 dkg fasolki szparagowej

20 dkg młodego bobu

20 dkg zielonego groszku

20 dkg zielonego groszku w łupinkach

4 całe dymki

mięta

Przygotowanie:

Bób i fasolkę obgotować w posolonej wodzie krótko, by warzywa pozostały zielone, zachowały zielony kolor (można dolać odrobinę octu). To samo należy zrobić z groszkiem. Można użyć fasolkę, groszek z puszki, a bób mrożony.Wszystkie produkty delikatnie mieszamy ze sobą. Dodajemy miętę i posiekaną dymkę.Wszystko zalewamy sosem z oliwy oliwy, ząbków czosnku wyciśniętych, soku z cytryny, odrobiny octu jabłkowego, odrobiny cukru, pieprzu i soli.

Przepisy Andrzeja Polana:

Nadmorska ryba i curry z dorsza w ananasie

Składniki:

2 świeże ananasy

700 g filetu z dorsza

1 łyżka pasty curry

1 puszka mleka kokosowego

200 ml bulionu

2 ostre papryki

pęczek cebuli dymki

1 ząbek czosnku

1 łyżka cukru trzycinowego

150 groszku cukrowego

10 pomidorków koktailowych

kolendra świeża, limonka, świeży imbir

Przygotrowanie:

Ananasy przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ tak, by powstały nam miski do curry. Miąższ kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę, czosnek, starty imbir i łyżkę pasty curry. Dodajemy mleko kokosowe, bulion. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Bazę naszego curry przelewamy do wydrążonego ananasa, wstawiamy na grill. Dodajemy jeszcze sok z limonki, cukier trzcinowy. Kiedy wszystko zacznie wrzeć na ogniu, dodajemy groszek cukrowy, pokrojonego ananasa oraz pomidorki. Po 10 minutach dodajemy pokrojonego dorsza. Spora ilosć kolendry na koniec. Po 5 minutach danie gotowe.

Łosoś bałtycki w wędzonym boczku i sałata rzymska z grilla

Składniki:

500 g filetu z łososia

200 g boczku wędzonego (plastry)

4 pomidory

2 czerwone cebule

2 papryki zielone

2 łyżki octu winnego

2 łyżki chrzanu

200 g jugurtu naturalnego

2 sałaty rzymskie

4 łyżki oliwy

koperek, kolendra,

sól, pieprz biały, szczypta cukru

Przygotowanie:

Łososia kroimy na porcje, posypujemy solą, pieprzem białym i każdy dokładnie owijamy boczkiem. Grillujemy z każdej strony na złoty kolor. Sałatę kroimy wzdłuż na cztery części, skrapiamy oliwą i układamy na grillu. Z pomidorów, kolendry, czerwonej cebuli oraz papryki przygotowujemy salsę. Doprawiamy octem winnym, solą i odrobiną cukru. Jogurt łączymy z koprem i małą ilościa chrzanu. Rybę podajemy z sałatą, polewamy wszystko salsą i sosem jogurtowo-chrzanowym.

Flądra z grilla z sałatką ze szparagów

Składniki:

4 sztuki flądry

1 pęczek zielonych szparagów

200 g pomidorków cherry

3 łyżki oliwy

2 cytyny

sól, pieprz kolorowy

rozmaryn świeży, koperek

Przygotowanie:

Ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Flądrę od jaśniejszej strony nacinamy ostrym nożem. Rozmaryn drobno siekamy, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny. Rybę dokładnie skrapiamy powstałym sosem, solimy i posypujemy pieprzem. Odstawiamy aby troszkę nam się zamarynowała. Grillujemy na ruszcie po około 7 minut z każdej strony. Szparagi pozbawiamy stwardniałych końcówek. Na folii aluminowej układamy po kilka sztuk, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Zawijamy szczelnie w folię i pieczemy na grillu. Przed podaniem szparagi łączymy z grillowanymi pomidorkami cherry, plastrami cytryn.

Grzanki z wędzoną makrelą, ogórkami małosolnymi i serem

Składniki:

2 wędzone makrele

4 ogórki małosonlne

2 papryki czerwone

1 pęczek cebuli dymki

2 ząbki czosnku

oliwa

200 g mozarella

1 bochenek chleba wiejskiego

koperek, sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Paprykę opiekamy na grillu, gorącą przekładamy do folli, zawijamy szczelnie. Obieramy ze skóry. Makrelę obieramy z ości i skóry, siekamy na małe kawałki. Cebulę, ogórki małosolne kroimy w drobną kostkę i łączymy z makrelą. Kromki chleba nacieramy czosnkiem i opiekamy na grillu. Po opieczeniu skrapiamy oliwą, wykładamy upieczone kawałki papryki porcję pasty z makreli, posypujemy dymką i serem mozzarella. Ponownie układamy na grillu tuż przed podaniem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości