Materiał promocyjny

Kanapki, zapiekanki i placki... ze śledziem

W Wielki Piątek obowiązuje ścisły post, dlatego Anna Starmach proponuje w kuchni Dzień Dobry TVN śledzie na kilka sposób. Na kanapce, w zapiekance i z plackami ziemniaczanymi...

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Kanapki ze śledziem w trzech odsłonach

Składniki - Farsz z jabłkiem:

2 filety śledziowe matjas w oleju

200g białego twarogu

Łyżka świeżego tymianku

1 kwaśne jabłko

1 żółta papryka

1 czerwona cebula

Przygotowanie:

Jabłko, paprykę, cebulę i śledzie pokrój w drobną kostkę. Składniki wymieszaj z serkiem i tymiankiem, dopraw do smaku wymieszaj. Przygotowaną pastą smaruj przekrojone na połowę kromki pumpernikla.

Składniki - Farsz pomidorowy:

4 filety śledziowe matjas

2 cebule

4 łyżki koncentratu pomidorowego

Słodka papryka

Świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Cebule drobno pokrój, zeszklij na odrobinie oleju lub masła. Wymieszaj z koncentratem, posiekanym rozmarynem i drobno pokrojonymi śledziami, dodaj też pół łyżeczki papryki. Farsz przełóż na kilka godzin do lodówki, by składniki „się przeżarły”. Przygotowaną pastą smaruj przekrojone na połowę kromki pumpernikla.

Składniki - Farsz z curry:

400g matjasów

2 cebule

4 łyżki majonezu

2 łyżki kwaśnej śmietany

Pół łyżeczki curry

Natka pietruszki

Szczypiorek

Przygotowanie:

Majonez wymieszaj z śmietana i curry. Cebule drobno pokrój i zeszklij na maśle, dodaj do majonezu, dodaj tez pokrojoną i pietruszkę i/lub szczypiorek. Śledzie pokrój w niewielkie romby, układaj je na kromkach pumperniklu, na wierzch połoz łyżkę majonezu z curry.

Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem

Składniki:

6 filetów śledziowych matjas

700g ziemniaków

250ml śmietanki 30%

1 cebula

Sól, pieprz

Masło

4 suszone grzyby

100g tartego żółtego sera

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie pokrój w plasterki. Grzyby namocz w zimnej wodzie a gdy zmiękną odsącz, pokrój w plasterki i zagotuj ze śmietanką, dopraw ją do smaku. Cebule pokrój drobno i zeszklij na maśle, śledzie pokrój w cienkie paseczki. W żaroodpornej formie ułóż warstwę ziemniaków, następnie warstwę śledzi, warstwę cebuli, warstwę ziemniaków, warstwę śledzi, warstwę ziemniaków, całość zalej śmietanką i posyp żółtym serem. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Placki ziemniaczane ze śledziemi

Składniki:

500g ziemniaków

Sól, pieprz

Olej do smażenia

200g filetów śledziowych

2 jabłka

1 czerwona cebula

Sok z cytryny

Natka pietruszki

100ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzyj na tarce, odsącz z nadmiaru wody, dopraw sola i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nakładaj małe porce tartych ziemniaków, rozpłaszcz je aby szybciej się usmażyły. Smaż z obu stron na złoty kolor. Śledzie (wcześniej wymoczone w wodzie lub w mleku) pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój cebule i jabłka. Wymieszaj te składniki w misce dodając śmietanę, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Usmażone placuszki podawaj ze śledziową sałatką.

Kruche babeczki z farszem śledziowo-jajeczenym

Składniki - Ciasto:

500g mąki

1 jajko

200g masła

3 łyżki śmietany

2 szczypty soli

Farsz:

4 jajka ugotowane na twardo

200g filetów śledziowych

3 ugotowane ziemniaki

5 łyżek majonezu

Szczypiorek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto. Zlep je w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Jajka i ziemniaki rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem, pokrojonymi w drobną kostkę śledziami (wcześniej wymoczonymi w wodzie, możesz tez użyć śledzi z oleju), dopraw farsz solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do małych foremek na tarte (mogą tez być foremki na muffinki) napełnij farszem. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj posypane szczypiorkiem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości