Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Kanapki ze śledziem w trzech odsłonach
Składniki - Farsz z jabłkiem:
2 filety śledziowe matjas w oleju
200g białego twarogu
Łyżka świeżego tymianku
1 kwaśne jabłko
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
Przygotowanie:
Jabłko, paprykę, cebulę i śledzie pokrój w drobną kostkę. Składniki wymieszaj z serkiem i tymiankiem, dopraw do smaku wymieszaj. Przygotowaną pastą smaruj przekrojone na połowę kromki pumpernikla.
Składniki - Farsz pomidorowy:
4 filety śledziowe matjas
2 cebule
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Słodka papryka
Świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Cebule drobno pokrój, zeszklij na odrobinie oleju lub masła. Wymieszaj z koncentratem, posiekanym rozmarynem i drobno pokrojonymi śledziami, dodaj też pół łyżeczki papryki. Farsz przełóż na kilka godzin do lodówki, by składniki „się przeżarły”. Przygotowaną pastą smaruj przekrojone na połowę kromki pumpernikla.
Składniki - Farsz z curry:
400g matjasów
2 cebule
4 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
Pół łyżeczki curry
Natka pietruszki
Szczypiorek
Przygotowanie:
Majonez wymieszaj z śmietana i curry. Cebule drobno pokrój i zeszklij na maśle, dodaj do majonezu, dodaj tez pokrojoną i pietruszkę i/lub szczypiorek. Śledzie pokrój w niewielkie romby, układaj je na kromkach pumperniklu, na wierzch połoz łyżkę majonezu z curry.
Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem
Składniki:
6 filetów śledziowych matjas
700g ziemniaków
250ml śmietanki 30%
1 cebula
Sól, pieprz
Masło
4 suszone grzyby
100g tartego żółtego sera
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie pokrój w plasterki. Grzyby namocz w zimnej wodzie a gdy zmiękną odsącz, pokrój w plasterki i zagotuj ze śmietanką, dopraw ją do smaku. Cebule pokrój drobno i zeszklij na maśle, śledzie pokrój w cienkie paseczki. W żaroodpornej formie ułóż warstwę ziemniaków, następnie warstwę śledzi, warstwę cebuli, warstwę ziemniaków, warstwę śledzi, warstwę ziemniaków, całość zalej śmietanką i posyp żółtym serem. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Placki ziemniaczane ze śledziemi
Składniki:
500g ziemniaków
Sól, pieprz
Olej do smażenia
200g filetów śledziowych
2 jabłka
1 czerwona cebula
Sok z cytryny
Natka pietruszki
100ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce, odsącz z nadmiaru wody, dopraw sola i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nakładaj małe porce tartych ziemniaków, rozpłaszcz je aby szybciej się usmażyły. Smaż z obu stron na złoty kolor. Śledzie (wcześniej wymoczone w wodzie lub w mleku) pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój cebule i jabłka. Wymieszaj te składniki w misce dodając śmietanę, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Usmażone placuszki podawaj ze śledziową sałatką.
Kruche babeczki z farszem śledziowo-jajeczenym
Składniki - Ciasto:
500g mąki
1 jajko
200g masła
3 łyżki śmietany
2 szczypty soli
Farsz:
4 jajka ugotowane na twardo
200g filetów śledziowych
3 ugotowane ziemniaki
5 łyżek majonezu
Szczypiorek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto. Zlep je w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Jajka i ziemniaki rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem, pokrojonymi w drobną kostkę śledziami (wcześniej wymoczonymi w wodzie, możesz tez użyć śledzi z oleju), dopraw farsz solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do małych foremek na tarte (mogą tez być foremki na muffinki) napełnij farszem. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj posypane szczypiorkiem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN