Materiał promocyjny

Przemycamy warzywa do diety dziecka

Warzywa to niezbędny element w naszej codziennej diecie. Bogate w witaminy, mikro i makro elementy oraz, zbawienny dla naszych jelit, błonnik. Niestety dzieciaki za nimi nie przepadają. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak sprawić, by nasze dzieci zajadały się warzywami!

Pulpeciki warzywne z sosem warzywno-pomidorowym i makaronem razowym

Składniki:

Sos:

1 cebula, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku, drobno pokrojone

2 łyżki oliwy

mały pęczek włoszczyzny, warzywa starte na tarce

2-3 łodygi selera naciowego, pokrojonego w 0,5 cm kawałki

500 ml przecieru pomidorowego

1 brokuł, podzielony na różyczki

sól i pieprz

zioła

Pulpeciki:

2-3 marchewki, starte na tarce o drobnych oczkach

100 g zielonego groszku

400 g mięsa mielonego z szynki

1 jajko

50-70 g otrębów żytnich

sól i pieprz do smaku

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 paczka makaronu razowego spaghetti

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać tartą włoszczyznę i seler naciowy. Podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy. Poddusić całość przez około 20 minut. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. W trakcie duszenia sosu można przygotować pulpeciki.

Marchewkę groszek, mięso, jajko i otręby wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać otrębów. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Uformować okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Razem z brokułem wrzucić do gotującego się sosu, gotować na wolnym ogniu, nie mieszając około 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podawać z makaronem razowym.

Buraczkowe brownies

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

100 g masła

4 jajka

5-6 łyżek cukru

0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego

5-6 łyżek mąki pszennej

110 g mielonych migdałów

0,5 filiżanki orzechów włoskich, posiekanych

1 filiżanka tartych buraków

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Natłuścić prostokątną blachę do pieczenia odrobiną masła i wyłożyć papierem do pieczenia średniej wielkości. Na małym ogniu, w garnku o grubym dnie, rozpuścić czekoladę i masło, odstawić aby przestygło. W misce lekko ubić jajka z cukrem (nie na puszystą pianę). Dodać wanilię, mąkę, migdały, orzechy włoskie, tartego buraka i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.

Burgery warzywne

Składniki:

1 jajko

5-6 marchewek, obranych, pokrojonych na kawałki

1 łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku, posiekane

1 cebula, posiekana

2 łodygi selera naciowego, pokrojone na 0,5cm kawałki

1 zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki oregano

0,5 pęczka natki pietruszki, posiekanej

3-5 łyżek masła orzechowego

5 łyżek otrębów owsianych

zarodki pszenne lub bułka tarta

sól i pieprz

5-6 szt. bułek razowych lub pełnoziarnistych

Mix świeżych sałat

Przygotowanie:

Marchewkę ugotować w małej ilości wody (najlepiej na parze) do miękkości. Odcedzić i dokładnie rozdusić tłuczkiem do ziemniaków. W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek, cebulę, seler i paprykę, podsmażyć około 10 minut. Dodać przyprawy, podsmażać około 2 minuty. Marchewkę wymieszać z warzywami, dodać pietruszkę, jajko, masło orzechowe i otręby owsiane. Wymieszać i zagęścić masę zarodkami pszennymi lub bułką tartą tak, aby można było formować kotleciki.

Mokrymi rękami uformować około 5-6 okrągłych, płaskich burgerów, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C, przez 10-15 minut, następnie odwrócić i piec około 5 minut. Podawać w bułkach z mixem sałat.

Bułki razowe

Składniki:

40 g drożdży

1 łyżeczka cukru

300 ml letniej wody

100 g płatków owsianych, błyskawicznych

200 g mąki pszennej razowej

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić aż masa będzie gładka i elastyczna (nie będzie kleiła się do rąk). Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-12 równych części, uformować bułki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Posmarować po wierzchu wodą i posypać płatkami owsianymi, które trzeba lekko docisnąć. Odstawić do kolejnego wyrastania na około kolejną godzinę. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 minut.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości