Sałata z gruszką i orzechami
Składniki:
1/2 szklanki orzechów pekan
3 twardsze gruszki
2 garście liści szpinaku
2 garście rukoli
parę liści sałaty
1 główka radicchio
50 g sera pleśniowego
1/2 szklanki jogurtu
sól, pieprz gruboziarnisty
Przygotowanie:
Orzechy podpiec na patelni około 2 minut / silniej pachną /, uważać , żeby nie przypalić , bo
będą gorzkie .Gruszki umyć , wyjąć gniazda nasienne i obrać , pokroić w cienki półplastry.
Liście sałaty, rukoli , szpinaku , radicchio umyć, porwać palcami i ułożyć na półmisku .
Ułożyć pokrojone gruszki i zalać sosem /ser pleśniowy zmiksować z jogurtem / , posypać
wszystko pieprzem gruboziarnistym i orzechami pekanowymi.
Sałatka z selerów dwóch, zielonego jabłka z vineigrette z octu jabłkowego...
i pieczony łosoś norweski
Składniki:
2 zielone jabłka
1 seler seler naciowy
1 seler korzeń
3 łyżki octu jabłkowego
100g rucoli
1 cytryna
9 łyżek oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Musztardę mieszamy z miodem, octem jabłkowym oraz solą i pieprzem. Do tego dodajemy powoli olej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy sos. Seler naciowy kroimy na drobne kawałki, korzenny zaś obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko wydrążamy i ze skórką kroimy w drobną kostkę. Składniki sałatki mieszamy z rukolą i łączymy z sosem vineigrette.
300g fileta z łososia
1 łyżka chrzanu
1 szkl. mleka
50 g masła
50 g mąki
1 Cytryna
Sól, pieprz biały
gałka muszkatołowa
Łososia sprawiamy solą, pieprzem białym. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy szczyptę mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy chrzan i sok z cytryny. Sos wykładamy na obsmażonego łososia i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.
Sałatka colesław z młodej kapusty i burger z indyka
Składniki:
Kapusta młoda
Młoda marchewka
Cebula dymka
2 jabłka zielone
1 łyżka chrzanu
50 ml octu jabłkowego
1 łyżka cukru
Śmietana kwaśna
Sok z cytryny
Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w drobną kostkę i zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy poszatkowaną kapustę młodą, pokrojoną drobno marchewkę młodą, cebulę dymkę. Śmietanę łączymy z chrzanem, musztardą, octem jabłkowym oraz przyprawami, powstaje nam sos, którym zalewamy składniki sałatki. Boczniaki skrapiamy oliwą, układamy plasterki czosnku i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika blaszkami do góry. Pieczemy aż uzyskają piękny złoty kolor.
Składniki:
400 g piersi z indyka
200 g udźca z indyka
Sól, pieprz
Olej
Przygotowanie:
Mięso z indyka mielimy w maszynce do miesa. Doprawiamy solą, pieprzem. Smarujemy z wierzchu olejem. Burgery obsmażamy na patelni i dopiekamy w piekarniku, lub tylko pieczemy w pieakrniku na funkcji grillowania. Podajemy z boczniakami i sałatką colesław.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN