Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Sałata z pomarańczy i czerwonej cebuli
6 pomarańczy
2 czerwone cebule
2 łyżeczki ziarenek kminku
mięta
oliwa
sól , pieprz
oliwki zielone i czarne
Pomarańcze pokroić w cienkie plastry , skórkę obrać nad miską / żeby nie tracić soku / nożyczkami
Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki , podzielić na krążki .Na półmisku rozkładamy warstwę
pomarańczy , warstwę cebuli , każdą warstwę posypujemy kminkiem sprażonym na patelni , miętą,
kropimy oliwą , solimy , pieprzymy , wlewamy sok , który wyciekł z obierania pomarańczy .
Wstawiamy przykrytą folią do lodówki , schładzamy przed podaniem dekorujemy oliwkami.
Kruche ciasteczka ze słonecznikiem i filiżanka mocnego kakao
Składniki ciasteczek:
300g masła
500g cukru
250ml syropu klonowego
250g mąki
Masło ucieramy z cukrem do białości. Powoli dodajemy syrop klonowy i na koniec mąkę. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej dosyć dziwnie wyglądającego ciasta. ciasto dzielimy na małe kulki, lekko rozpłaszaczamy na papierze do pieczenie, posypujemy słonecznikiem. Wypiekamy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni na złoty kolor. Po wypieczeniu ciastka są miękkie ale chwila cierpliwości i momentalnie staną się kruche.
2 łyżki ciemnego kakao
1 puszka mleka kokosowego
Cukier brązowy do smaku
Mleko podgrzewamy, kakao rozpuszczamy w niedużej ilości wody z dodatkiem cukru. Dodajemy do mleka kokosowego i wszystko już razem zagotowujemy.
Tabuleh z kaszy jaglanej
Składniki:
1 szkl kaszy jaglanej
2 szkl bulionu
1 Papryka czerwona
1 Papryka żółta
Ogórek zielony
2 Pomidory
1 Cebula czerwona
1 Cebula biała
1 Cytryna
Oliwa
Natka pietruszki
Mięta świeża
Sól, pieprz czarny
Cebulę białą przesmażamy na patelni, dodajemy kaszę i wszystko razem szklimy. Do kaszy dolewamy gorącego bulionu, i mieszamy do momentu aż zostanie on całkowicie wchłonięty przez kaszę. Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę , mieszamy z gotową kaszą jaglaną. Doprawiamy sokiem z cytryny, natką miętą świeżą, pieprzem oraz solą. Idealne jako samodzielna sałatka ale również super smakuje z kurczakiem.
Kurcze z brokułami, makaronem chińskim albo tortillą
Składniki:
Makaron chiński pszenny.
Tortilla
2 Piersi z kurczaka
100g Grzybów chińskich shi -take
1 Cebula
1 ząbek czosnku
1 op. kiełków fasoli mun
Brokuły świeże
Sos sojowy, sos ostrygowy,
Ole rzepakowy
Natka pietruszki
Kolendra
Przygotowanie:
Kurczaka sprawiamy solą, pieprzem. Makaron przygotowujemy zgodnie z instr. na opakowaniu. Na oleju przesmażamy pokrojonego w paski kurczaka do lekkiego zrumienienia. Robimy to partiami, kurczak ma się usmażyć a nie udusić. Na tłuszczu ze smażenia przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki i na koniec dodajemy pokrojone brokuły. Wszystko razem smażymy do momentu aż brokuły nam zmiękną. Do warzyw dodajemy kurczaka, sos sojowy, ostrygowy i kiełki fasoli mun. Wszystko razem mieszamy i łączymy z makaronem. Posypujemy ziołami. Jeżeli nie mamy ochotę na makaron, śmiało możemy danie podać w tortilli pszennej.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN