Materiał promocyjny

Te potrawy dają kopa!

W kuchni Dzień Dobry TVN Ola Radwańska i Paweł Marczuk, czyli Mania i Grochol z serialu "Przepisu na życie" przygotowali dania dodające animuszu i wigoru, w sam raz dla tegorocznych maturzystów. Wszystko to pod okiem mistrza Andrzeja Polana.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Sałata z pomarańczy i czerwonej cebuli

6 pomarańczy

2 czerwone cebule

2 łyżeczki ziarenek kminku

mięta

oliwa

sól , pieprz

oliwki zielone i czarne

Pomarańcze pokroić w cienkie plastry , skórkę obrać nad miską / żeby nie tracić soku / nożyczkami

Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki , podzielić na krążki .Na półmisku rozkładamy warstwę

pomarańczy , warstwę cebuli , każdą warstwę posypujemy kminkiem sprażonym na patelni , miętą,

kropimy oliwą , solimy , pieprzymy , wlewamy sok , który wyciekł z obierania pomarańczy .

Wstawiamy przykrytą folią do lodówki , schładzamy przed podaniem dekorujemy oliwkami.

Kruche ciasteczka ze słonecznikiem i filiżanka mocnego kakao

Składniki ciasteczek:

300g masła

500g cukru

250ml syropu klonowego

250g mąki

Masło ucieramy z cukrem do białości. Powoli dodajemy syrop klonowy i na koniec mąkę. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej dosyć dziwnie wyglądającego ciasta. ciasto dzielimy na małe kulki, lekko rozpłaszaczamy na papierze do pieczenie, posypujemy słonecznikiem. Wypiekamy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni na złoty kolor. Po wypieczeniu ciastka są miękkie ale chwila cierpliwości i momentalnie staną się kruche.

2 łyżki ciemnego kakao

1 puszka mleka kokosowego

Cukier brązowy do smaku

Mleko podgrzewamy, kakao rozpuszczamy w niedużej ilości wody z dodatkiem cukru. Dodajemy do mleka kokosowego i wszystko już razem zagotowujemy.

Tabuleh z kaszy jaglanej

Składniki:

1 szkl kaszy jaglanej

2 szkl bulionu

1 Papryka czerwona

1 Papryka żółta

Ogórek zielony

2 Pomidory

1 Cebula czerwona

1 Cebula biała

1 Cytryna

Oliwa

Natka pietruszki

Mięta świeża

Sól, pieprz czarny

Cebulę białą przesmażamy na patelni, dodajemy kaszę i wszystko razem szklimy. Do kaszy dolewamy gorącego bulionu, i mieszamy do momentu aż zostanie on całkowicie wchłonięty przez kaszę. Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę , mieszamy z gotową kaszą jaglaną. Doprawiamy sokiem z cytryny, natką miętą świeżą, pieprzem oraz solą. Idealne jako samodzielna sałatka ale również super smakuje z kurczakiem.

Kurcze z brokułami, makaronem chińskim albo tortillą

Składniki:

Makaron chiński pszenny.

Tortilla

2 Piersi z kurczaka

100g Grzybów chińskich shi -take

1 Cebula

1 ząbek czosnku

1 op. kiełków fasoli mun

Brokuły świeże

Sos sojowy, sos ostrygowy,

Ole rzepakowy

Natka pietruszki

Kolendra

Przygotowanie:

Kurczaka sprawiamy solą, pieprzem. Makaron przygotowujemy zgodnie z instr. na opakowaniu. Na oleju przesmażamy pokrojonego w paski kurczaka do lekkiego zrumienienia. Robimy to partiami, kurczak ma się usmażyć a nie udusić. Na tłuszczu ze smażenia przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki i na koniec dodajemy pokrojone brokuły. Wszystko razem smażymy do momentu aż brokuły nam zmiękną. Do warzyw dodajemy kurczaka, sos sojowy, ostrygowy i kiełki fasoli mun. Wszystko razem mieszamy i łączymy z makaronem. Posypujemy ziołami. Jeżeli nie mamy ochotę na makaron, śmiało możemy danie podać w tortilli pszennej.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości