Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek / East News
Królik w winie
Składniki:
1 królik (wolałbym pokrojonego na kawałki, nie w całości) - jeśli królik będzie mrożony, zostawcie go na noc na wierzchu, żeby się rozmroził!
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
1 cytryna
1/2 butelki białego wina wytrawnego
1 pęczek szałwii
200 ml śmietany 22%
musztarda sarepska
musztarda francuska (z całymi ziarnami gorczycy) sól, pieprz olej do smażenia
ryż (najlepiej biały zmieszany z dzikim - czarne ziarenka) sałata zielona (najchętniej karbowana, może też być gotowy mix w torebce) oliwa z oliwek migdały w płatkach
Sposób przygotowania:
Zetrzeć skórkę ze sparzonej cytryny. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą i skórką z cytryny. Królika skropić sokiem z cytryny, natrzeć roztartym czosnkiem, kilkoma posiekanymi listkami szałwii i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju, dorzucić posiekaną cebulę, jeszcze chwilę smażyć, żeby się zeszkliła. Wlać wino i gotować ok 15-20 min bez przykrycia, aż część płynu odparuje. Przykryć i dusić jeszcze 15 min. Śmietanę rozmieszać z 1-2 łyżkami zwykłej musztardy i 1 łyżką musztardy francuskiej oraz resztą posiekanej szałwii, polać królika i podgrzewać na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Podawać z ryżem lub purree ziemniaczanym oraz z sałatą.
Zielona sałata z sosem vinegret
Składniki:
różne rodzaje sałat
migdały
sos winegret
Sposób przygotowania:
Sałaty porwać na kawałki, umieścić w dużej salaterce. Posypać migdałami. Mogą być wcześniej uprażone na suchej patelni. Połączyć z sosem na 15 minut przed podaniem. Purre ziemniaczane lub ryż na sypko. Przygotować wedle życzenia i smaku.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN