Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Reńskie kotlety schabowe
(danie dla 6 osób)
Składniki:
1,2 kg wieprzowiny
750 ml wytrawnego czerwonego wina
200 ml czerwonego octu winnego
3 cebule
2 duże marchewki pokrojone
1 por
150 g korzenia selera
1 pietruszka
2 cebule
4 rozgniecione ziarenka/jagody jałowca
2 rozgniecione ziarenka ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu, sól
30g klarowanego masła
1 pomidor pokrojony w kostkę
50 g rodzynek
75 g pumpernikla lub 4 pokruszone pierniczki
Przygotowanie:
Wino wymieszać z octem, dodać drobno pokrojone cebule, marchewki, por, seler i pietruszkę, jagody jałowca, ziele angielskie i pieprz. Krótko zagotować i ostudzić. Mięso włożyć do marynaty tak, żeby cale było przykryte. Szczelnie zamknąć naczynie z mięsem i wstawić na 2-3 dni do lodówki. Trzeciego dnia wyjąć mięso z marynaty i osuszyć. Marynatę przelać przez sitko do osobnego naczynia. Odsączyć warzywa. Posolić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron na sklarowanym maśle, włożyć do rondla z grubym dnem, dodać warzywa z marynaty i pomidor, poddusić, zalać marynatą i dusić co najmniej dwie godziny na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć z rondla, postawić w ciepłym miejscu, żeby nie ostygło. Sos przelać przez sitko do małego garnka, dodać rozgniecione rodzynki i pumpernikiel / pierniczki. Zagotować. Przetrzeć przez sitko. Pokroić mięso w plastry i polać sosem. Do pieczeni podajemy kopytka, kluski gotowane na parze, pieczone owoce, mus jabłkowy na ciepło.
Hackepeter, czyli siekany Piotr, a dla nas tatar
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego z szynki lub schabu
2 cebule
1 papryka Papryka
1 łyżka kaparów Kapary
musztarda do smaku
sól
pieprz czarny
kminek mielony
natka pietruszki
lubczyk
olej słonecznikowy
woda mineralna
Przygotowanie:
Mięso siekamy jak na tatara. Łączymy z olejem, solą, pieprzem czarnym, musztardą i mielonym kminkiem. Dodajemy zimną wodę mineralną niegazowaną, to spowoduje, że masa mięsna nie będzie ścisła a delikatna i soczysta. Pozostałe składniki: paprykę świeżą, kapary, cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do mięsa albo układamy na talerzu przy mięsie. Dzięki temu przy stole następuje celebracja z tatarem w rolach głównych. Do mięsa podajemy pieczywo posmarowane masłem.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
200g czekolady deserowej
200g masła
200g cukru
200g migdałów
6 szt jajek
60g mąki
Przygotowanie:
Masło ucieramy z połową cukru, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Następnie do masy dodajemy żółtka, migdały zmiksowane z maką i na koniec pianę z białek ubitą z pozostałym cukrem. Ciasto wypiekamy w tortownicy w temp. 180 stopni, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy czy jest już dobre.
400g czekolady mlecznej
200g masła
100g cukru
6 szt. żółtek
50 ml rumu
100g marcepana
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem na prze, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Masło ucieramy, dodajemy żółtka z czekoladą i rum. Kremem przekładamy ciasto czekoladowe. Wierzch polewamy czekoladą i dekorujemy pisankami z marcepana.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN