Materiał promocyjny

Żyleta, reńskie kotlety, tatar i ciasto z pisankami

Hacen Sahraoui, czyli Żyleta z „Przepisu na życie”, wraz z mistrzem Andrzejem Polanem przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na niemieckie przyjęcie. Jak smakują reńskie kotlety schabowe, hackepeter i ciasto czekoladowe ozdobione pisankami?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Reńskie kotlety schabowe

(danie dla 6 osób)

Składniki:

1,2 kg wieprzowiny

750 ml wytrawnego czerwonego wina

200 ml czerwonego octu winnego

3 cebule

2 duże marchewki pokrojone

1 por

150 g korzenia selera

1 pietruszka

2 cebule

4 rozgniecione ziarenka/jagody jałowca

2 rozgniecione ziarenka ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego pieprzu, sól

30g klarowanego masła

1 pomidor pokrojony w kostkę

50 g rodzynek

75 g pumpernikla lub 4 pokruszone pierniczki

Przygotowanie:

Wino wymieszać z octem, dodać drobno pokrojone cebule, marchewki, por, seler i pietruszkę, jagody jałowca, ziele angielskie i pieprz. Krótko zagotować i ostudzić. Mięso włożyć do marynaty tak, żeby cale było przykryte. Szczelnie zamknąć naczynie z mięsem i wstawić na 2-3 dni do lodówki. Trzeciego dnia wyjąć mięso z marynaty i osuszyć. Marynatę przelać przez sitko do osobnego naczynia. Odsączyć warzywa. Posolić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron na sklarowanym maśle, włożyć do rondla z grubym dnem, dodać warzywa z marynaty i pomidor, poddusić, zalać marynatą i dusić co najmniej dwie godziny na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć z rondla, postawić w ciepłym miejscu, żeby nie ostygło. Sos przelać przez sitko do małego garnka, dodać rozgniecione rodzynki i pumpernikiel / pierniczki. Zagotować. Przetrzeć przez sitko. Pokroić mięso w plastry i polać sosem. Do pieczeni podajemy kopytka, kluski gotowane na parze, pieczone owoce, mus jabłkowy na ciepło.

Hackepeter, czyli siekany Piotr, a dla nas tatar

Składniki:

500 g mięsa wieprzowego z szynki lub schabu

2 cebule

1 papryka Papryka

1 łyżka kaparów Kapary

musztarda do smaku

sól

pieprz czarny

kminek mielony

natka pietruszki

lubczyk

olej słonecznikowy

woda mineralna

Przygotowanie:

Mięso siekamy jak na tatara. Łączymy z olejem, solą, pieprzem czarnym, musztardą i mielonym kminkiem. Dodajemy zimną wodę mineralną niegazowaną, to spowoduje, że masa mięsna nie będzie ścisła a delikatna i soczysta. Pozostałe składniki: paprykę świeżą, kapary, cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do mięsa albo układamy na talerzu przy mięsie. Dzięki temu przy stole następuje celebracja z tatarem w rolach głównych. Do mięsa podajemy pieczywo posmarowane masłem.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

200g czekolady deserowej

200g masła

200g cukru

200g migdałów

6 szt jajek

60g mąki

Przygotowanie:

Masło ucieramy z połową cukru, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Następnie do masy dodajemy żółtka, migdały zmiksowane z maką i na koniec pianę z białek ubitą z pozostałym cukrem. Ciasto wypiekamy w tortownicy w temp. 180 stopni, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy czy jest już dobre.

400g czekolady mlecznej

200g masła

100g cukru

6 szt. żółtek

50 ml rumu

100g marcepana

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na prze, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Masło ucieramy, dodajemy żółtka z czekoladą i rum. Kremem przekładamy ciasto czekoladowe. Wierzch polewamy czekoladą i dekorujemy pisankami z marcepana.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości