Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Nudle z krewetkami
Składniki:
400 g chińskiego makaronu jajecznego
20 dużych krewetek (ew. mrożonych)
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu grzybowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
1 papryka chili
1 cebula
garść grzybów shitake lub pieczarek
garść orzeszków ziemnych
garść kiełków sojowych
garść szpinaku
pęczek cebuli dymki
Przygotowanie:
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek na cienkie plasterki oraz pokrojoną w pióra cebulę. Smaż całość, aż się zeszkli. Wrzuć na patelnię pokrojone na plasterki grzybki i dopraw całość sosem sojowym, grzybowym, cukrem i duś przez 2-3 minuty. Dodaj rozmrożone, osuszone na ręczniku papierowym, obrane krewetki, kiełki sojowe oraz posiekane chili. W tym czasie ugotuj nudle zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzone nudle przełóż na patelnię, wymieszaj ze wszystkimi składnikami, wrzuć posiekane liście szpinaku, orzeszki ziemne i posyp cebulą dymką. Przełóż nudle do miseczek i od razu zajadaj!
Sugestie: Usuń pestki z chili jeśli nie lubisz ostrych potraw. Warzywa powinny pozostać jędrne i chrupkie. Dlatego smażymy metodą stir fry – smażymy i mieszamy. Takie smakują najlepiej.
Chrupiące warzywa z serem kozim
Składniki:
200 ml gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
100 g sera koziego
4 łodygi selera naciowego
1 pęczek młodych marchewek
1 zielony ogórek
1 ząbek czosnku
sok z 0,5 cytryny
pieprz, sól
Przygotowanie:
Marchew obierz i podgotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut. Powinny pozostać chrupiące i jędrne. Seler naciowy umyj i podziel na pół tworząc warzywne paluszki. W misce wymieszaj jogurt z pokruszonym serem kozim, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, sok cytrynowy i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Na półmisku połóż warzywa wraz z miseczką z dipem z sera koziego. Maczasz warzywa w sosie i zajadasz, pycha!
Sugestie: Dodaj mięty do dipu serowego, a będzie totalny odjazd!
Ekspresowy sernik z mango
Składniki:
250 g kremowego twarogu mielonego
100 g cukru pudru
3 łyżki syropu klonowego
1 dojrzałe mango
garść herbatników digestive
skórka cytrynowa
kilka listków mięty
Przygotowanie:
Wymieszaj ser z cukrem pudrem, dodaj pokruszone herbatniki oraz startą skórkę cytrynową i posiekaną miętę. Przełóż gotowy krem do miseczek i podawaj z kawałkami mango. Na koniec polej syropem klonowym i zajadaj. Najlepiej smakuje wcześniej schłodzony w lodówce. Sugestie: Zamiast mango możesz wykorzystać truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie lub inne owoce, na które masz akurat ochotę.
Pomidorówka po tuningu
Składniki:
400 g pomidorów z puszki
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula, 1 marchew
1 l dowolnego bulionu
garść startego parmezanu
pęczek bazylii
pieprz
sól
Przygotowanie:
Wlej oliwę do garnka i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zeszkli. Następnie wrzuć obraną i pokrojoną w 1 cm kostkę marchew oraz pomidory z puszki i zalej całość bulionem. Gotuj całość przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie zmiksuj całość na jednolity krem wraz ze startym parmezanem oraz bazylią. Dopraw zupę solą oraz pieprzem tak jak lubisz i podawaj. Do zupy podaj grzanki pieczywa. Zanurzone kawałki pieczywa w kremie pomidorowym smakuję wyśmienicie. Pamiętaj zupę na koniec skropić oliwą.
Sugestie: Jeśli nie masz bulionu, możesz ugotować zupę na wodzie. Będzie równie smakowita.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN