Materiał promocyjny

Sernik, naleśniki i placek. Przepisy na czekoladowe cuda od Ani Starmach

Co można zrobić z czekolady? Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN, w dniu czekolady, placek czekoladowy, naleśniki czekoladowe z bananami, gorącą czekoladę z wanilią i sernik czekoladowy. Palce lizać!

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Dwukolorowe kruche herbatniki

Składniki:

350 g mąki

300 g cukru

175 g masła

1 jajo

0,25 tabliczki czekolady

Laska wanilii

Przygotowanie:

W misce wymieszaj za pomocą miksera miękkie masło z cukrem, masa powinna być puszysta. Dodaj jajo i mąkę. Podziel ciasto na dwie części do jednej dodaj roztopioną czekoladę a do drugiej ziarenka wanilii, masy rozwałkuj dość cienko i ułóż jedną warstwę na drugiej (najlepiej jeśli ciasto będzie miało formę prostokąta/kwadratu). Ciasto zwiń w roladę i pokrój na cienkie plastry. Układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 - 15 minut.

Placek czekoladowy

Składniki:

150 g mlecznej czekolady

150 g ryżu dmuchanego

150 g białej czekolady

100 g masła

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Prostokątną formę wyłóż przeźroczystą folią. Czekolady roztop w osobnych miseczkach, w kąpieli wodnej. Do każdej czekolady dodaj 50 g masła i miód, wymieszaj. W misce wymieszaj połowę ryżu z mleczną czekoladą. Przełóż go do formy. Poczekaj aż warstwa stężeje wtedy dodaj ryż wymieszany z białą czekoladą. Warstwy wyrównaj, poczekaj aż stwardnieją a wtedy wyciągnij z formy i krój na prostokątne kawałki.

Gorąca czekolada z wanilią

Składniki:

300 ml śmietanki 36%

200 g gorzkiej czekolady

200 ml mleka 3,2%

3 łyżki cukru pudru

Laska wanilii

Przygotowanie:

Czekoladę połam na małe kawałki. Ubij 100 ml śmietanki. W rondelku zagrzej mleko z przekrojoną na pół laską wanilii i dwoma łyżkami cukru. Po chwili wyciągnij wanilie wrzuć czekoladę, dodaj 200 ml śmietanki. Gotuj na małym ogniu aż uzyskasz gesty napój o jednolitej konsystencji. Przelej czekoladę do filiżanek, udekoruj bitą śmietaną.

Czekoladowe naleśniki z bananami

Ciasto:

250 ml mleka

100 g mąki

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka kakao

1 jajo

Sos:

150 ml śmietanki 30 %

100 g gorzkiej czekolady

4 banany

1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszaj ze sobą za pomocą miksera. Naleśniki smaż na odrobinie oleju, około 1 min. z każdej strony. Śmietankę podgrzej, wrzuć do niej połamaną czekoladę, poczekaj, aż się rozpuści. Naleśniki pokrój w plasterki. Naleśniki podawaj z owocami i gorącym sosem czekoladowym.

Sernik czekoladowy

Spód:

200 g kruchych herbatników

150 g masła

1 łyżka kakao

Masa serowa:

200 g cukru

100 g mlecznej czekolady

100 g gorzkiej czekolady

1 kg mielonego białego sera

4 jaja

1 opak. cukru waniliowego

Przygotowanie:

Herbatniki pokrusz, wymieszaj je z roztopionym masłem i cukrem. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ser wymieszaj za pomocą miksera z cukrem, jajkami (dodawaj je pojedynczo) i czekoladą. Masę przelej do formy i piecz około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Sernik podawaj schłodzony, najlepiej z lodówki.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości