Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Dwukolorowe kruche herbatniki
Składniki:
350 g mąki
300 g cukru
175 g masła
1 jajo
0,25 tabliczki czekolady
Laska wanilii
Przygotowanie:
W misce wymieszaj za pomocą miksera miękkie masło z cukrem, masa powinna być puszysta. Dodaj jajo i mąkę. Podziel ciasto na dwie części do jednej dodaj roztopioną czekoladę a do drugiej ziarenka wanilii, masy rozwałkuj dość cienko i ułóż jedną warstwę na drugiej (najlepiej jeśli ciasto będzie miało formę prostokąta/kwadratu). Ciasto zwiń w roladę i pokrój na cienkie plastry. Układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 - 15 minut.
Placek czekoladowy
Składniki:
150 g mlecznej czekolady
150 g ryżu dmuchanego
150 g białej czekolady
100 g masła
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Prostokątną formę wyłóż przeźroczystą folią. Czekolady roztop w osobnych miseczkach, w kąpieli wodnej. Do każdej czekolady dodaj 50 g masła i miód, wymieszaj. W misce wymieszaj połowę ryżu z mleczną czekoladą. Przełóż go do formy. Poczekaj aż warstwa stężeje wtedy dodaj ryż wymieszany z białą czekoladą. Warstwy wyrównaj, poczekaj aż stwardnieją a wtedy wyciągnij z formy i krój na prostokątne kawałki.
Gorąca czekolada z wanilią
Składniki:
300 ml śmietanki 36%
200 g gorzkiej czekolady
200 ml mleka 3,2%
3 łyżki cukru pudru
Laska wanilii
Przygotowanie:
Czekoladę połam na małe kawałki. Ubij 100 ml śmietanki. W rondelku zagrzej mleko z przekrojoną na pół laską wanilii i dwoma łyżkami cukru. Po chwili wyciągnij wanilie wrzuć czekoladę, dodaj 200 ml śmietanki. Gotuj na małym ogniu aż uzyskasz gesty napój o jednolitej konsystencji. Przelej czekoladę do filiżanek, udekoruj bitą śmietaną.
Czekoladowe naleśniki z bananami
Ciasto:
250 ml mleka
100 g mąki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 jajo
Sos:
150 ml śmietanki 30 %
100 g gorzkiej czekolady
4 banany
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wymieszaj ze sobą za pomocą miksera. Naleśniki smaż na odrobinie oleju, około 1 min. z każdej strony. Śmietankę podgrzej, wrzuć do niej połamaną czekoladę, poczekaj, aż się rozpuści. Naleśniki pokrój w plasterki. Naleśniki podawaj z owocami i gorącym sosem czekoladowym.
Sernik czekoladowy
Spód:
200 g kruchych herbatników
150 g masła
1 łyżka kakao
Masa serowa:
200 g cukru
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
1 kg mielonego białego sera
4 jaja
1 opak. cukru waniliowego
Przygotowanie:
Herbatniki pokrusz, wymieszaj je z roztopionym masłem i cukrem. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ser wymieszaj za pomocą miksera z cukrem, jajkami (dodawaj je pojedynczo) i czekoladą. Masę przelej do formy i piecz około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Sernik podawaj schłodzony, najlepiej z lodówki.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN