Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Pikantne filety z kurczaka z kasza jęczmienną
Składniki:
Filety
4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
0, 5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
4 filety z piersi kurczaka
0, 5 łyżeczki pieprzu
0, 5 łyżeczki curry
3-4 szczypty soli
4 łyżki oliwy
Kasza:
50 g oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
2 duże marchewki, pokrojone w półkrążki
3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
300 g kaszy jęczmiennej perłowej
2 duże cebule, drobno posiekane
1 duży por, pokrojony w krążki
Przygotowanie:
Filety:
Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą, aby powstała gęsta pasta. Pastą dokładnie nasmarować każdy z filetów. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Kasza:
Cebule i czosnek zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać marchewkę i por. Chwilę smażyć, następnie dodać kaszę i całość razem smażyć przez 3-4 minuty. Podlać porcją wody, aby przykryła kaszę. W ten sposób podlewać za każdym razem, gdy woda odparuje. Kaszę nałożyć na talerze, filety pokroić w plastry i ułożyć na kaszy.
Razowy makaron z czerownum pesto i fasolami
Składniki:
200 g zielonej, mrożonej fasolki szparagowej
1 słoiczek czerwonego pesto (około 200 g)
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
500 g razowego makaronu
1 puszka białej fasolki
pęczek bazylii
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Na dużej patelni podgrzać pesto z fasolką szparagową i białą fasolką. Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzewać jeszcze kilka minut, aby makaron oblepił się sosem. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec wymieszać z porwanymi w rękach liśćmi z pęczka bazylii. Podawać polane dobrą oliwą.
Łosoś na kolorowym puree
Składniki:
2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
4 filety z łososia (około 120-150 g./szt.)
0,5 łyżeczki mielonego kminku
2 szczypty tymianku
100-150 ml mleka
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę z groszkiem i 3 ząbkami czosnku gotować w wodzie aż będą miękkie. W tym czasie przyprawić łososia solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 10 minut do zamarynowania. Następnie usmażyć na patelni na oliwie zaczynając od strony skóry. Z każdej ze stron po kilka minut. Marchewkę z groszkiem odcedzić, dodać mleko, 2 szczypty tymianku, mielony kminek i 4-6 łyżek oliwy. Zagnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Puree ułożyć na talerzach, polać oliwą. Na wierzchu ułożyć usmażonego łososia.
Surówka buraczano - jabłkowa
Składniki:
1 cebula, drobno pokrojona
2 łyżeczki soku z cytryny
2 duże, obrane buraki
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
3 jabłka
Przygotowanie:
Buraki i jabłka pokroić w „zapałki” i wymieszać. Dodać cebulę, cukier, sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Sezamowe plauchy
Składniki:
5 łyżek otrębów pszennych
2 łyżki oliwy z oliwek
640 g mąki pszennej
500 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
30 g drożdży
200 g sezamu
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier (w ciepłej wodzie). Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem sezamu, przy pomocy drewnianej łyżki dokładnie wymieszać składniki aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Naoliwionymi dłońmi wyjąć ciasto na mokry blat. Rękami uformować kwadrat o grubości 2-3 cm. Ciasto podzielić na podłużne paluchy. Na blachę lub duży talerz wysypać sezam. Każdy z paluchów posmarować wodą, przenieść na blachę z sezamem i obtoczyć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko poskręcać w spirale. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 ºC, przez około 20-25 min.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN