fot. Piotr Bławicki/East News
Daktyle z boczkiem i chilli:
Składniki:
suszone daktyle (mogą być świeże, tylko trzeba wyciągnąć pestkę) - ok. 6 sztuk na osobę
boczek wędzony (tyle samo plastrów co daktyli)
chilli w płatkach lub w proszku
olej
Przygotowanie:
Każdego daktyla owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć z każdej strony na rumiany kolor, a na końcu posypać delikatnie chilli. Daktyle można zastąpić śliwką suszoną.
Bakłażan z serem kozim i suszonymi pomidorami :
Składniki:
2 długie i w proste bakłażany
1 opakowanie serka koziego (najlepiej w "batoniku" )
suszone pomidory
zioła prowansalskie
świeżo zmielony pieprz
sól
olej
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, odciąć końce, pokroić na 0,5 cm plastry (po długości). Posolić delikatnie z każdej strony, odstawić na pól godziny. Następnie odcisnąć z soku każdy plaster i przesmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Brać po dwa plastry, złożyć na krzyż. Na środku położyć plaster sera koziego-ok. 1,5cm, posypać ziołami i pieprzem. Na ser dodać całego suszonego pomidora, zawinąć jak kopertę i spiąć na środku wykałaczką. Udekorować oliwkami, zapiekać w rozgrzanym piekarniku 180 st. ok 6-7 minut. Podawać na rukoli z sosem ogórkowym
Sos ogórkowy;
Składniki:
1 długi ogórek ze skórką
50 ml oliwy
10 ml białego
Jeden ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wsypać do pojemnika w którym to zmiksujemy na gładką masę, dodać oliwę i ocet winny , troszeczkę pieprzu i soli jeden ząbek czosnku. Całość jeszcze raz zmiksować.
Saszetka naleśnikowa z serem pleśniowym, boczkiem wędzonym i żurawiną:
Składniki:
Naleśnik - 1 szt. na osobę
serek camembert 1/2 szt. na osobę
4 długie plastry wędzonego boczku -na jedną porcję
żurawina w słoiku
suszona żurawina namoczona w białym wytrawnym winie - do dekoracji
długie paski pora do związania
Przygotowanie:
Serek przekroić na pół (na 2 cieńsze plastry). Każdą polówkę owinąć boczkiem - szczelnie i przesmażyć na patelni. Ułożyć na środku naleśnika, na to położyć 1 łyżkę żurawiny ze słoika Związać porem jak sakiewkę. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 180 st - 10 min
Carpaccio z pieczonych buraków z pieczonym boczkiem i sosem czosnkowym
Składniki:
3 duże buraki
boczek wędzony
koperek
rukola
pieprz
oliwa
ocet jasny balsamiczny
sos czosnkowy
Przygotowanie:
Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i upiec w piecu 180st - 1 godz. Wystudzić i obrać.
Pokroić na 2 milimetrowe plastry i zamarynować w oliwie( 100ml) z octem (20ml) odstawić na 15 min. Boczek pokroić w 0,5 cm kostkę i przesmażyć na patelni. Na talerzu rozsypać rukolę, ułożyć plastry buraczków, posypać pieprzem. Z boków udekorować sosem czosnkowym, posypać kosteczkami boczku i świeżym koperkiem.
Rozgrzewająca zupa meksykańska:
Składniki:
2 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku posiekane drobno
1 opakowanie mrożonej włoszczyzny
1 małe opakowanie pomidorów krojonych
1 mała puszka kukurydzy
100 g posiekanych oliwek
3 łyżki drobnych kaparów
100 g pokrojonej w paski papryki marnowanej
sok z 1/2 cytryny
mieszanka przypraw meksykańskich
sól
pieprz
chilli w proszku
kmin rzymski mielony
garstka natki pietruszki
2 szt. tortilli pokrojonych w cienkie paski i przesmażonych na złoty kolor na patelni
4 łyżki pokruszonego twarogu
garstka sałaty lodowej pokrojona w paski
oliwa
2-2,5 litra wody
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z mieszanką meksykańską i odstawić na 15 min. W garnku cebulę z czosnkiem przesmażyć na lekko złoty kolor. Dodać mięso i smażyć 15 min. Dodać włoszczyznę i dusić przez 15 min. Dodać pomidory i mieszając co chwilę smażyć ok 10 min. Zalać wodą, posolić popieprzyć, zagotować. Zmniejszyć gaz, dodać oliwki, kapary i gotować ok pól godz. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, chilli i kminem. Podawać gorącą posypaną twarogiem, tortillą i sałatą.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN