Materiał promocyjny

Potrawy rozgrzewające serce i ciało

W dzisiejszej kuchni, razem z Anną Starmach, serwujemy potrawy, które rozgrzewają ciało, umysł i serce. Przekonajcie się sami, jak smakuje gulasz z czerwonym winem, zupa krem z porów i ziemniaków, sycący omlet i rozpływający się w ustach sernik czekoladowy z wiśniami.

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Sycący omlet idealny na mroźny poranek

Składniki:

Ciasto:

4 jaja

3 łyżki mąki

3 łyżki mleka

Szczypta soli (lub łyżeczka cukru jeśli omlet jest na słodko)

+ dowolne dodatki np.:

Żółty ser

Szynka wędzona

Pomidory

Groszek

Szpinak

Mozarella

Salami

Powidła śliwkowe

Dżem wiśniowy

Roszponka rukola

Pprzygotowanie:

W miseczce wymieszaj mąkę z mlekiem, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek, po chwili dodaj żółtka i sól lub cukier, wymieszaj. Osobno ubij białka na sztywna pianę, delikatnie wymieszaj je z masą „żółtkową”. Omlety smaż na maśle, uważaj gdy będziesz je przewracać, są bardzo delikatne. Jeśli posiadasz patelnię, którą można włożyć do piekarnika nie musisz przewracać omletu, wystarczy że włożysz go na minutę do piekarnika z włączonym programem „ogrzewanie górne”. Gotowe omlety podawaj z dowolnie wybranymi składnikami ja uwielbiam takie z serem, szynką i roszponką ale z konfiturą śliwkowa tez jest niczego sobie! Smacznego!

Rozgrzewający gulasz z czerwonym winem i ciastem francuskim

Składniki:

1kg mięsa wołowego na gulasz (np. rostbef, krzyżowa, łopatka)

1 opakowanie ciasta francuskiego

4 cebule

1 butelka wytrawnego czerwonego wina

500ml bulionu warzywnego

2 suszone grzyby wcześniej namoczone

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

3 marchewki

3 łodygi selera naciowego

100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

3 łyżki mąki

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokrój w 2 cm kostkę. Cebule pokrój w piórka, selera i marchew w plasterki. Warzywa i mięso umieść w misce zalej winem, dodaj przyprawy i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłów mięso z marynaty, obtocz je w mące i smaż je na bardzo rozgrzanym oleju przez kilka minut. Na tłuszczu ze smażenia mięsa przysmaż tez wyłowione z wina warzywa. Po kilku minutach mięso i warzywa umieść w garnku, zalej winem, dodaj bulion, grzyby, gotuj na małym ogniu około 2 godzin. Przed podaniem gulasz przełóż do dużego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych naczyń, posyp je pokrojonym w kostkę i przysmażonym na patelni boczkiem, i przykryj je kawałkiem ciasta francuskiego (ma szczelnie zaklejać naczynie), posmaruj wierzch rozbełtanym jajem i wstaw na 25 min do piekarnika o temperaturze 190 stopni.

Zupa krem z porów i ziemniaków

Składniki:

500g ziemniaków

5 średnich porów

100g masła

2 cebule

2 ząbki czosnku

Około 1l bulionu warzywnego

200ml Śmietanki 30%

100g sera z niebieską pleśnią

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę drobno pokrój. Odkrój od porów dolną twardą cześć, pozbądź się również ciemnych zielonych liści. Pora przekrój wzdłuż i pokrój na talarki, ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej masło, przysmaż na nim cebule i czosnek, po kilku minutach dodaj pora, po chwili ziemniaki, wymieszaj wszystkie warzywa, wlej gorący bulion i gotuj około 10-15 minut. Po tym czasie użyj blendera aby uzyskać gładką zupę krem. Śmietankę podgrzej, wrzuć do niej pokruszony ser, mieszaj i czekaj aż się rozpuści. Gotowa zupę podawaj z odrobiną serowej śmietanki i z grzankami.

Sernik czekoladowy z kremem z białej czekolady i wiśniami

Składniki:

Kruchy spód:

1 opakowanie herbatników zbożowych (200g)

70g masła

1 łyżka kakao

Masa:

4 opakowania serka Philadelphia

2 tabliczki gorzkiej czekolady

150g cukru

1 łyżka budyniu waniliowego

3 jaja

3 żółtka

Krem z białej czekolady:

2 tabliczki białej czekolady

200ml śmietanki 36%

2 białka

Przygotowanie:

Herbatniki drobno pokrusz wymieszaj je z masłem i kakao. Wyłóż nimi spód tortownicy. W dużej misce wymieszaj mikserem: ser, cukier, budyń, jaja. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj ją z masa serową. Masę przełóż do tortownicy, piecz w kąpieli wodnej (tortownice włóż do drugiej większej wypełnionej do połowy wodą) około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. W miedzy czasie przygotuj krem: białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietką i białka ubij. Delikatnie połącz składniki i wstaw do lodówki. Upieczony sernik ostudź, udekoruj masą z białej czekolady i wstaw na noc do lodkowi, podawaj np. z gorącym sosem wiśniowym.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości