Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Tarta meksykańska
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej
100g masła
Szczypta soli
Kilka łyżek zimnej wody
Nadzienie:
500g mielonej wołowiny
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
Puszka czerwonej fasoli
Puszka kukurydzy
Chili pieprz Cayenne
Oregano
Kmin Rzymski
Oliwa
Sól, pieprz
59g Nachos
100g tartego żółtego sera
Garść posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Mąkę połącz z zimnym masłem i odrobiną wody oraz soli. Ulep z ciasta kulkę i wstaw je na 30 min do lodówki. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dodaj kmin, Oregano, Chili. Następnie wrzuć wołowinę i smaż przez kilka minut. Wlej pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaj fasolę i kukurydzę, gotuj kolejne 5 minut. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż farsz. Nachosy wymieszaj z serem i posyp nimi wierzch tarty. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Tarta krewetkowa
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej
100g masła
Szczypta soli
Kilka łyżek zimnej wody
Farsz:
2 cukinie
200g obranych i ugotowanych dużych krewetek
100g tartego sera
Garść pietruszki
250ml mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 jaja
Przygotowanie:
Mąkę połącz z zimnym masłem i odrobina wody oraz soli. Ulep z ciasta kulkę i wstaw je na 30 min do lodówki. W międzyczasie przygotuj farsz.
Cukinie pokrój w drobne paseczki. Przysmaż ją na patelni z odrobiną oliwy. Osobno w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i powoli dodawaj mleko, stworzysz w ten sposób sos zwany beszamel, dopraw go sola i pieprzem do smaku. Cukinie wymieszaj z sosem, dodaj krewetki i ser, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż farsz. Piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni. Podawaj z pietruszką.
Z białą czekolada i wiśniami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
75g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
Farsz:
2 jaja
2 łyżki drobnego cukru
2 łyżki drobnego cukru
200g białej czekolady
300ml śmietanki 36%
500g wiśni (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za „suche” dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. W między czasie przygotuj nadzienie.
Wiśnie wrzuć na patelnie, dodaj cukier i smaż je około 15 minut aż większość soku odparuje. Podgrzej śmietankę, wrzuć do niej połamaną na kawałki czekoladę. Jajka ubij z cukrem, połącz je z kremem czekoladowym.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż wiśnie (bez soku). Zalej je kremem czekoladowym i wstaw tarte do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 40 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Tarta cytynowa z bezą
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
75g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
Farsz:
3 cytryny
50g masła
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka wody
4 jaja
200g drobnego cukru
4 białka
100g cukru pudru
Przygotowanie:
Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za „suche” dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. W między czasie przygotuj nadzienie. Z cytryn zetrzyj skórkę na tarce, a następnie wyciśnij z nich sok. Mąkę wymieszaj z wodą. W małym garnku roztop masło, dodaj mąkę. Jaja ubijaj z cukrem aż staną się puszyste i zmienią kolor na jasnożółty. Wtedy dodaj do jajek masło, sok i skórkę z cytryny, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż krem cytrynowy. Piecz tartę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubij na sztywno, dodaj do nich cukier. Gorącą tartę pokryj bezą i wstaw ja na około 5 minut do piekarnika aż się lekko zrumieni.
Tarta ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
75g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
Farsz:
500g śliwek ( w zimie możesz użyć mrożonych)
200ml śmietanki 30%
2 jaja
60g brązowego cukru
40g drobnego cukru
Przygotowanie:
Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za „suche” dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. W między czasie przygotuj nadzienie. Jeśli używasz śliwek mrożonych rozmroź je. Na patelni skarmelizuj brązowy cukier, dodaj śliwki, smaż je około 5 minut. Śmietankę ubij z jajami i cukrem. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż śliwki, zalej je sosem śmietanowym. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 190 stopni.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN