Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Brukselka zapiekana pod beszamelem
Składniki:
1kg brukselki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
1 szklanka tartego gruyera
cukier
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczoną brukselkę gotować w wodzie z solą i cukrem ok. 15 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać gorące mleko. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie gładki, doprawić gałką, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z serem. Zalać sosem brukselkę. Wstawić do gorącego piekarnika (200 st. C) i piec aż wierzch się zrumieni.
Cykoria w klarowanym maśle
Składniki:
4szt. cykori
2 kostki masła
brązowy cukier 3 łyżeczki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczoną cykorię układamy w naczyniu do pieczenia. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Zalewamy wcześniej przygotowany klarowanym masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy aż cykoria zmięknie. Na koniec posypujemy brązowym cukrem i jeszcze chwilę zapiekamy.
Sałata „ Ulubiona Magdy Gessler"
Składniki:
5 plastrów szynki parmeńskiej
1 cykoria „Radicchio”
1 burak
¼ główki czerwonej kapusty
¼ kg fasolki szparagowej
1 papryka czerwona
1 sałata „rzymska”
10 sztuk pomidorków koktajlowych
6 sztuk serc karczochów
1 owoc granatu
½ litra zakwas z buraków
3 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki miodu lipowego
¼ litra oleju słonecznikowego
3 ząbki czosnku
jedna gałązka świeżego rozmarynu
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mieszamy zakwas, ocet winny, miód, olej, rozgnieciony czosnek, drobno pokrojony rozmaryn, sól i pieprz. Gotowy sos odstawiamy do lodówki. Buraki i fasolkę gotujemy i po wystudzeniu mieszamy z reszta pokrojonych składników. gotowa sałatkę wykładamy na półmisek dekorujemy plastrami szynki, pomidorkami i polewamy sosem.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN