Materiał promocyjny

Kanapki zdrowe, bo domowe

Mistrz Andrzej Polan poleca zdrowe, domowe kanapki z kurczakiem i ananasem oraz rybą i fasolą. Jakie są Wasze ulubione kanapki?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Kanapka długa robiona od podstaw

Składniki:

180 g + 400 g mąki

200 g mąki żytniej

10 g + 10 g drożdży

180 g + 350 g wody

15 soli

120 g suszonej szynki

60 g suszonych pomidorów

4 łyżki oliwy

sałata

Przygotowanie:

Z mniejszych, podanych w przepisie ilości mąki, wody oraz drożdży przygotowujemy rozczyn, który odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Następnego dnia mieszamy pozostałe składniki z rozczynem i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione dobrze ciasto wykładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy i porcjujemy na kawałki, z każdego formujemy bagietkę, ponownie odstawiając do wyrośnięcia. Przed pieczeniem nakrawamy ukośnie ostrym nożem. Wstawiamy do piekarnika w temp. 230 stopni na około 20 minut. Upieczoną bagietkę przekrawamy wzdłuż, solidnie skrapiamy oliwą, do środka dajemy liście sałaty, plastry szynki oraz pomidory suszone.

Kanapka zakręcona z pieczonym mięsem

Składniki:

300 g wołowego mięsa mielonego

1 jajko

1 cebula

200 g oscypka

2 łyżki chrzanu

2 ogórki kiszone

2 świeże ogórki

2 bagietki z ziarnami

natka pietruszki

czarny pieprz

sól

Przygotowanie:

Z mięsa, pokrojonej cebuli, jajka oraz natki przygotowujemy masę jak na hamburgery, dokładnie ją wyrabiając. Masę dzielimy na cztery części. Masę wkładamy pomiędzy 2 arkusze pergaminu i rozwałkowujemy na cienki placek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i wypiekamy około 10 minut. Upieczony plaster mięsa smarujemy chrzanem lub musztardą, układamy pokrojone warzywa i zwijamy roladki. Bagietkę rozcinamy po długości, pozbywamy się miąższu i w to miejsce wkładamy zawiniętą roladkę mięsną.

Kanapka soczysta z kurczakiem i ananasem

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 op. musztardy

świeży ananas

2 ciabatty

100 g kremowego białego serka

4 łyżki oliwy

cykoria

curry

czarny pieprz

sól

Przygotowanie:

Kurczaka marynujemy w musztardzie, curry i oliwie, smażymy na grillu lub patelni. Ananasa kroimy w plastry i podsmażamy na patelni. Pieczywo smarujemy serkiem, układamy liście cykorii, plastry kurczaka, ananasa.

Kanapka wypchana rybą i fasolą

Składniki:

1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym

2 łyżki czerwonej fasoli z puszki

1 czerwona cebula

1 łyżka miodowej musztardy

1 łyżka majonezu light

cytryna

natka pietruszki

czarny pieprz

sól

2 ciabatty

Przygotowanie:

Tuńczyka mieszamy z fasolą, pokrojoną cebulą. Dodajemy majonez, musztardę, natkę pietruszki. Doprawiamy wszystko sokiem z cytryny, solą oraz czarnym pieprzem. Ciabatte przekrawamy, wyjmujemy miąższ, nakładamy przygotowaną sałatkę. Składamy i przekrawamy na pół.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości