Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Kanapka długa robiona od podstaw
Składniki:
180 g + 400 g mąki
200 g mąki żytniej
10 g + 10 g drożdży
180 g + 350 g wody
15 soli
120 g suszonej szynki
60 g suszonych pomidorów
4 łyżki oliwy
sałata
Przygotowanie:
Z mniejszych, podanych w przepisie ilości mąki, wody oraz drożdży przygotowujemy rozczyn, który odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Następnego dnia mieszamy pozostałe składniki z rozczynem i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione dobrze ciasto wykładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy i porcjujemy na kawałki, z każdego formujemy bagietkę, ponownie odstawiając do wyrośnięcia. Przed pieczeniem nakrawamy ukośnie ostrym nożem. Wstawiamy do piekarnika w temp. 230 stopni na około 20 minut. Upieczoną bagietkę przekrawamy wzdłuż, solidnie skrapiamy oliwą, do środka dajemy liście sałaty, plastry szynki oraz pomidory suszone.
Kanapka zakręcona z pieczonym mięsem
Składniki:
300 g wołowego mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
200 g oscypka
2 łyżki chrzanu
2 ogórki kiszone
2 świeże ogórki
2 bagietki z ziarnami
natka pietruszki
czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
Z mięsa, pokrojonej cebuli, jajka oraz natki przygotowujemy masę jak na hamburgery, dokładnie ją wyrabiając. Masę dzielimy na cztery części. Masę wkładamy pomiędzy 2 arkusze pergaminu i rozwałkowujemy na cienki placek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i wypiekamy około 10 minut. Upieczony plaster mięsa smarujemy chrzanem lub musztardą, układamy pokrojone warzywa i zwijamy roladki. Bagietkę rozcinamy po długości, pozbywamy się miąższu i w to miejsce wkładamy zawiniętą roladkę mięsną.
Kanapka soczysta z kurczakiem i ananasem
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 op. musztardy
świeży ananas
2 ciabatty
100 g kremowego białego serka
4 łyżki oliwy
cykoria
curry
czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
Kurczaka marynujemy w musztardzie, curry i oliwie, smażymy na grillu lub patelni. Ananasa kroimy w plastry i podsmażamy na patelni. Pieczywo smarujemy serkiem, układamy liście cykorii, plastry kurczaka, ananasa.
Kanapka wypchana rybą i fasolą
Składniki:
1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
1 czerwona cebula
1 łyżka miodowej musztardy
1 łyżka majonezu light
cytryna
natka pietruszki
czarny pieprz
sól
2 ciabatty
Przygotowanie:
Tuńczyka mieszamy z fasolą, pokrojoną cebulą. Dodajemy majonez, musztardę, natkę pietruszki. Doprawiamy wszystko sokiem z cytryny, solą oraz czarnym pieprzem. Ciabatte przekrawamy, wyjmujemy miąższ, nakładamy przygotowaną sałatkę. Składamy i przekrawamy na pół.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN