Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Naleśniki z kaczką, kapustą i miodem
Składniki:
3 szklanki mąki
2 jabłka
1,5 szklanki gorącej wody
1 kaczka
1 łyżka soli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
0,5 główki kapusty czerwonej
Pieprz czarny, majeranek, sól
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto podobne do ciasta na pierogi, elastyczne, miękkie. Odstawiamy, by odpoczęło. Po około pół godziny z ciasta robimy rulon około 3 cm grubości i kroimy go w plastry. Każdy smarujemy z jednej strony olejem i tą stroną składamy po dwa w pary. Przygniatamy ręką i rozwałkowujemy na cienkie placki. Takie naleśniki kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię i pieczemy, aż zaczną pęcznieć i będą pojawiać się ciemne plamki. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem wraz z posiekanym czosnkiem dokładnie od środka i na zewnątrz. Do środka kaczki wkładamy pokrojone jabłka mocno obsypane majerankiem. Kaczkę pieczemy około 1.5 godziny. Upieczoną, dzielimy na kawałki, delikatnie łącząc z sosem powstałym z pieczenia. Kapustę obgotujemy krótko i dodajemy ocet aby wrócił jej piękny kolor. Lekko twardą wrzucamy na patelnię, dodajemy miód, jabłka z faszerowania i przesmażamy na patelni. Doprawiamy na ostro musztardą i pieprzem czarnym.
Naleśniki z serem i boczkiem
Skladniki:
250 g boczku surowego wędzonego
250 g sera białego półtłustego
4 jajka
2 cykorie
2 szklanki mąki
2 ogórki kiszone
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
Ocet, czarny pieprz
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie na patelni lekko posmarowanej olejem. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy obrane, pokrojone w identyczną kostkę co skwarki ogórki kiszone. Cykorię przesmażamy od przekrojonej strony. Naleśniki kroimy w grube paski jak makaron papardelle, mieszamy z cykorią i polewamy sosem z boczku i ogórków. Wierzch posypujemy białym serem i czarnym pieprzem.
Naleśniki z konfiturą z ananasa
Składniki:
600 g cukru
6 żółtek
4 łyżki cukru pudru
4 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 opak. budyniu waniliowego
1 ananas
0,5 wody gazowanej
Skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe na koniec dodając pianę z białek ubitych z cukrem. Smażymy małe naleśniki. Cytryny kroimy w kostkę razem ze skórką. Dzięki temu konfitura będzie mocno aromatyczna. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Owoce zasypujemy połową cukru i gotujemy. W trakcie dodajemy pozostały cukier. Mleko (połowę) zagotowujemy i dodajemy do niego rozpuszczony budyń w pozostałym mleku wraz z żółtkami. Gotujemy do uzyskania kremu. Naleśniki przekładamy kremem i konfiturą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN