Materiał promocyjny

Naleśniki z kaczką, konfiturą i boczkiem

Wypróbujcie przepisów mistrza Andrzeja Polana! Przekonajcie się, że naleśniki mogą mieć bardzo oryginalne smaki, jeżeli przygotuje się je z kaczką, kapustą i miodem lub z serem i boczkiem. A jakie są Twoje ulubione naleśniki?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Naleśniki z kaczką, kapustą i miodem

Składniki:

3 szklanki mąki

2 jabłka

1,5 szklanki gorącej wody

1 kaczka

1 łyżka soli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka musztardy

0,5 główki kapusty czerwonej

Pieprz czarny, majeranek, sól

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto podobne do ciasta na pierogi, elastyczne, miękkie. Odstawiamy, by odpoczęło. Po około pół godziny z ciasta robimy rulon około 3 cm grubości i kroimy go w plastry. Każdy smarujemy z jednej strony olejem i tą stroną składamy po dwa w pary. Przygniatamy ręką i rozwałkowujemy na cienkie placki. Takie naleśniki kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię i pieczemy, aż zaczną pęcznieć i będą pojawiać się ciemne plamki. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem wraz z posiekanym czosnkiem dokładnie od środka i na zewnątrz. Do środka kaczki wkładamy pokrojone jabłka mocno obsypane majerankiem. Kaczkę pieczemy około 1.5 godziny. Upieczoną, dzielimy na kawałki, delikatnie łącząc z sosem powstałym z pieczenia. Kapustę obgotujemy krótko i dodajemy ocet aby wrócił jej piękny kolor. Lekko twardą wrzucamy na patelnię, dodajemy miód, jabłka z faszerowania i przesmażamy na patelni. Doprawiamy na ostro musztardą i pieprzem czarnym.

Naleśniki z serem i boczkiem

Skladniki:

250 g boczku surowego wędzonego

250 g sera białego półtłustego

4 jajka

2 cykorie

2 szklanki mąki

2 ogórki kiszone

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

Ocet, czarny pieprz

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie na patelni lekko posmarowanej olejem. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy obrane, pokrojone w identyczną kostkę co skwarki ogórki kiszone. Cykorię przesmażamy od przekrojonej strony. Naleśniki kroimy w grube paski jak makaron papardelle, mieszamy z cykorią i polewamy sosem z boczku i ogórków. Wierzch posypujemy białym serem i czarnym pieprzem.

Naleśniki z konfiturą z ananasa

Składniki:

600 g cukru

6 żółtek

4 łyżki cukru pudru

4 jajka

2 szklanki mleka

2 szklanki mąki

2 cytryny

2 łyżki cukru

2 łyżki masła

1 opak. budyniu waniliowego

1 ananas

0,5 wody gazowanej

Skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe na koniec dodając pianę z białek ubitych z cukrem. Smażymy małe naleśniki. Cytryny kroimy w kostkę razem ze skórką. Dzięki temu konfitura będzie mocno aromatyczna. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Owoce zasypujemy połową cukru i gotujemy. W trakcie dodajemy pozostały cukier. Mleko (połowę) zagotowujemy i dodajemy do niego rozpuszczony budyń w pozostałym mleku wraz z żółtkami. Gotujemy do uzyskania kremu. Naleśniki przekładamy kremem i konfiturą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana