Materiał promocyjny

Józek i Jaś... fasola

Jaś, adzuki, mungo półksiężycowata, złota. W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Joseph Seeletso, bardziej znany jako Józek, przygotował dania z fasoli. Smacznego!

Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek / East News

Gulasz z fasolki i zielonym chili

Składniki:

500 g pomidorków koktajlowych

500 g okry

400 g fasoli

80 ml wody

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki świeżego imbiru

2 łyżki oliwy z oliwek

2 zielone chili

1 łyżka soli morskiej

1 łyżka kminku

1 łyżka kurkumy

1 cebula

pieprz

Przygotowanie:

Fasolę namocz w dużym garnku przez noc. Fasolę ugotuj do miękkości, przez ok. 10 minut. Na średnim ogniu podgrzej duże naczynie do smażenia. Dodaj oliwę, cebulę, czosnek, imbir, chili, sól i podsmaż, aż cebula zmięknie. Dodaj fasolę, wodę, kminek, kurkumę, pieprz i gotuj przez kolejne 5 minut, aż woda odparuje. Dodaj pomidory i gotuj mieszając kolejne 2 minuty, aż pomidorki zmiękną. Ściągnij z gazu i dopraw do smaku, jeżeli to konieczne.

Bruschetta z fasolą

Składniki:

225 g ugotowanej fasoli Jaś

55-85 g parmezanu

16 czarnych oliwek

12 listków rukloli

4 grube kromki białego chleba

4 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki oliwy

2 łyżki gremolaty

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz

Gremolata:

1 ząbek czosnku

1 cytryna

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Namocz fasolę przez noc. Ugotuj w świeżej wodzie przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Odcedź. Do jeszcze ciepłej fasoli dodaj gremolatę i wymieszaj dobrze, aby całość się połączyła. Kromki chleba zgrilluj, natrzyj czosnkiem, przełóż na indywidualne talerze i skrop oliwą. Sałatę skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Nałóż na połowę kromki fasolę, na drugiej połóż listki rukoli. Specjalnym nożem potnij wiórki parmezanu i posyp nimi bruschettę. Wierzch udekoruj oliwkami.

Gremolata: Obierz czosnek ze skórki, rozgnieć nożem i posiekaj. Przełóż do miski, dodaj startą skórkę z cytryny. Usuń łodyżki z pietruszki i dobrze posiekaj. Wymieszaj całość dokładnie.

Harira:

Składniki:

1 kg różnych części kurczaka

1 kg pomidorów z puszki

0,5 kg cebuli

20 dag cieciorki

10 dag soczewicy

10 dag ryżu

100 ml oliwy

12 nitek szafranu

2,5 cm korzenia imbiru

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 łyżki białego octu winnego

2 ząbki czosnku

1,75 l bulionu z kurczaka

1 cytryna

kolendra

pietruszka

sól

pieprz

Przygotowanie:

Namocz cieciorkę przez noc w dużej ilości wody. Następnego dnia odcedź i zagotuj w świeżej wodzie. Odcedź ponownie. Nalej jeszcze raz świeżej wody 2,5 cm powyżej fasoli i gotuj na małym ogniu przez około 1 h. Sprawdzaj poziom wody i uzupełniaj, jeżeli będzie poniżej fasoli. Spróbuj czy cieciorka się ugotowała. Na zewnątrz powinna być chrupiąca a w środku miękka. Odcedź. Namocz szafran w połowie miseczki ciepłej wody. W dużym garnku podgrzej olej i podsmaż kawałki kurczaka z każdej strony. W osobnym naczyniu podsmaż cebulę na oliwie aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj czosnek i gotuj przez 1 minutę. Dodaj kurczaka, wlej bulion, ocet i litr wody. Gotuj kurczaka przez 10 minut na niedużym ogniu następnie wyciągnij na deskę do krojenia.Do wywaru wrzuć soczewicę i pomidory i gotuj przez 20 minut, następnie dodaj ryż i gotuj aż całość zmięknie. Dodaj ciecierzycę. Mięso z kurczaka wrzuć do wywaru, dodaj szafran wraz z wodą po namoczeniu. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.Zetrzyj imbir na tarce. Posiekaj drobno nać pietruszki i kolendrę. Wyciśnij sok z cytryny. Ściągnij garnek z ognia, dodaj pietruszkę, kolendrę, sok z cytryny i 6 łyżek oliwy z oliwek.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości