Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek / East News
Gulasz z fasolki i zielonym chili
Składniki:
500 g pomidorków koktajlowych
500 g okry
400 g fasoli
80 ml wody
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
2 zielone chili
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka kminku
1 łyżka kurkumy
1 cebula
pieprz
Przygotowanie:
Fasolę namocz w dużym garnku przez noc. Fasolę ugotuj do miękkości, przez ok. 10 minut. Na średnim ogniu podgrzej duże naczynie do smażenia. Dodaj oliwę, cebulę, czosnek, imbir, chili, sól i podsmaż, aż cebula zmięknie. Dodaj fasolę, wodę, kminek, kurkumę, pieprz i gotuj przez kolejne 5 minut, aż woda odparuje. Dodaj pomidory i gotuj mieszając kolejne 2 minuty, aż pomidorki zmiękną. Ściągnij z gazu i dopraw do smaku, jeżeli to konieczne.
Bruschetta z fasolą
Składniki:
225 g ugotowanej fasoli Jaś
55-85 g parmezanu
16 czarnych oliwek
12 listków rukloli
4 grube kromki białego chleba
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
2 łyżki gremolaty
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
Gremolata:
1 ząbek czosnku
1 cytryna
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Namocz fasolę przez noc. Ugotuj w świeżej wodzie przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Odcedź. Do jeszcze ciepłej fasoli dodaj gremolatę i wymieszaj dobrze, aby całość się połączyła. Kromki chleba zgrilluj, natrzyj czosnkiem, przełóż na indywidualne talerze i skrop oliwą. Sałatę skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Nałóż na połowę kromki fasolę, na drugiej połóż listki rukoli. Specjalnym nożem potnij wiórki parmezanu i posyp nimi bruschettę. Wierzch udekoruj oliwkami.
Gremolata: Obierz czosnek ze skórki, rozgnieć nożem i posiekaj. Przełóż do miski, dodaj startą skórkę z cytryny. Usuń łodyżki z pietruszki i dobrze posiekaj. Wymieszaj całość dokładnie.
Harira:
Składniki:
1 kg różnych części kurczaka
1 kg pomidorów z puszki
0,5 kg cebuli
20 dag cieciorki
10 dag soczewicy
10 dag ryżu
100 ml oliwy
12 nitek szafranu
2,5 cm korzenia imbiru
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki białego octu winnego
2 ząbki czosnku
1,75 l bulionu z kurczaka
1 cytryna
kolendra
pietruszka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Namocz cieciorkę przez noc w dużej ilości wody. Następnego dnia odcedź i zagotuj w świeżej wodzie. Odcedź ponownie. Nalej jeszcze raz świeżej wody 2,5 cm powyżej fasoli i gotuj na małym ogniu przez około 1 h. Sprawdzaj poziom wody i uzupełniaj, jeżeli będzie poniżej fasoli. Spróbuj czy cieciorka się ugotowała. Na zewnątrz powinna być chrupiąca a w środku miękka. Odcedź. Namocz szafran w połowie miseczki ciepłej wody. W dużym garnku podgrzej olej i podsmaż kawałki kurczaka z każdej strony. W osobnym naczyniu podsmaż cebulę na oliwie aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj czosnek i gotuj przez 1 minutę. Dodaj kurczaka, wlej bulion, ocet i litr wody. Gotuj kurczaka przez 10 minut na niedużym ogniu następnie wyciągnij na deskę do krojenia.Do wywaru wrzuć soczewicę i pomidory i gotuj przez 20 minut, następnie dodaj ryż i gotuj aż całość zmięknie. Dodaj ciecierzycę. Mięso z kurczaka wrzuć do wywaru, dodaj szafran wraz z wodą po namoczeniu. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.Zetrzyj imbir na tarce. Posiekaj drobno nać pietruszki i kolendrę. Wyciśnij sok z cytryny. Ściągnij garnek z ognia, dodaj pietruszkę, kolendrę, sok z cytryny i 6 łyżek oliwy z oliwek.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN