Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Leczo z Węgier i zacierki z boczkiem
Skladniki:
1 kg czerwonej papryki
1 kg pomidorów
1 kg cebuli
300 g wędzonego boczku
50 g węgierskiego salami
100 g wieprzowego smalcu
100 ml kwaśnej śmietany
4 jaja
200 g zacierek
sól
czarny pieprz
mielona słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać na półtalarki. Smalec rozgrzać wrzucić, salami w plastrach, cebulę i smażyć na złoty kolor. Ściągnąć garnek z ognia, wsypać słodką paprykę. Wymieszać i wsypać pokrojoną paprykę oraz pomidory.Wszystko razem gotować do momentu aż papryka będzie miękka. Doprawić solą, papryką ostrą w proszku i pieprzem czarnym. Podawać ze śmietaną albo jajkami, albo zacierkami pieczonymi. Surowe zacierki przesmażyć na patelni z cebulą i boczkiem. Zalać bulionem i wstawić do piekarnika na pieczenie.
Langos z serem i kwaśną śmietaną
Składniki:
400 g mąki
2 gotowane ziemniaki
30 g drożdży
ok. 1 szklanki mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli i cukru
Przygotowanie:
Z w/w składników wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
olej do smażenia
kwaśna śmietana
ser żółty
Wyrośnięte ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na cienki placek i piec na głebokim rozgrzanym oleju. Podawać gorące ze śmietaną i serem żółtym.
Tort Dobosza
Składniki:
6 cienkich biszkoptów
300 g masła
400 g czekolady2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
100 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuścić dodać kawę, starte orzechy. Masą smarować każdy biszkopt i składać. Wierzch polać polewą lub posmarować resztą kremu.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN