Materiał promocyjny

Robert Sowa powraca!

Na dodatek nie sam! Wspierany przez swoją córkę pokaże nam, jak niezwykłe dania można przygotować z łososia. Magdalena Sowa, udowodniła, że na rybach się zna równie dobrze jak jej tata - w końcu od dziecka czuje się w kuchni jak ryba w wodzie!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Makaron pappardelle z kawałkami łososia norweskiego Limito, pieczarkami, pomidorami koktajlowymi i groszkiem

Składniki dla 4 osób:

250 g pokrojonego na małe kawałki porcji łososia norweskiego Limito

200 g obranych i pokrojonych w plastry pieczarek

200 g świeżego lub mrożonego groszku

600 g ugotowanego al dente makaronu

12 pokrojonych na kawałki pomidorów koktajlowych

4 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki tartego sera Parmezan

sól

tymianek

grubo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

W rondlu na oliwie podsmażyć pieczarki, groszek i łososia norweskiego Limito, dusić około 15 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać ugotowany makaron i pomidory, całość posypać tartym parmezanem, doprawić do smaku i wymieszać.

Tarta z serem twarogowym, łososiem norweskim Limito, rukolą, suszonymi pomidorami i sosem pesto

Składniki:

500 g porcji z łososia norweskiego Limito

sól ziołowa, pieprz cayenne do smaku

4 łyżki oliwy z oliwek

8 drobno pokrojonych suszonych pomidorów

1 pęczek porwanej rukoli

300 g sera twarogowego lub koziego

4 łyżki tartego sera bursztyn

4 listki świeżej bazylii

400 g ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej

4 łyżki sosu pesto

Sposób przygotowania:

Formę do tarty posmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Piec 20 minut w temperaturze 200°C, a następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Ser wymieszać z suszonymi pomidorami i tartym serem, doprawić do smaku, wyłożyć na odpieczoną tartę, posypać kawałkami łososia, lekko docisnąć i przyprawić. Tak przygotowaną tartę piec 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu tartę posypać rukolą, skropić sosem pesto i udekorować listkami świeżej bazylii.

Tortille z pieczonym łososiem norweskim, kremowym białym serem, awokado i chrupiącą sałatą lodową.

Składniki na 4 tortille:

250 g pieczonych porcji z łososia norweskiego Limito

4 łyżki oliwy z oliwek

1 obrane i pokrojone w plastry awokado

½ cytryny

8 umytych i oczyszczonych liści sałaty lodowej

miąższ z 4 pomidorów

4 placki tortilli

4 łyżki kremowego białego sera

sól morska, pieprz cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania:

Kawałki łososia norweskiego skropić oliwą, doprawić przyprawami i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Placki tortilli lekko podgrzać na patelni. Pokrojone plastry awokado skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Tortille posmarować białym serem, nałożyć na nie porwane liście sałaty lodowej, awokado, pomidory i łososia norweskiego. Całość dokładnie zwinąć i zapakować w pergamin śniadaniowy.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości