Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
STEK Z TUŃCZYKA Z ZIOŁAMI I POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
2 steki z tuńczyka (około 150g każdy)
200ml oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku
2 pomidory malinowe
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy
sok z 1 limonki
pół natki pietruszki
pół natki tymianku
świeża kolendra
Przygotowanie:
Oliwę zmiksuj z połową ziół i czosnku. Steki zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na min 2 godziny. Pomidory przepołów, za pomocą łyżeczki wydrąż część miąższu. Pozostałe zioła i czosnek posiekaj i wymieszaj z 4 łyżkami bułki tartej, przełóż farsz do pomidorów. Polej je odrobiną oliwy i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20 minut. Po zamarynowaniu smaż rybę na rozgrzanej patelni grillowej, około 3 minuty z każdej strony.
STEKI Z POLĘDWICY Z KRĄŻKAMI CEBULOWYMI
SKŁADNIKI:
2 steki z polędwicy wołowej (około 150-200g każdy)
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 cebule
100g mąki pszennej
grubo mielony pieprz
musztarda Dijon
szklanka mleka
Przygotowanie:
Każdy ze steków lekko rozpłaszcz ręką, obsyp pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, steki smaż na średnim ogniu około 4-5 minut z każdej strony, to zależy jakiej grubości jest mięso i na jakim wysmażeniu nam zależy. Cebulę pokrój w krążki, maczaj je w mleku, a następnie obtocz w mące. Smaż na głębokim tłuszczu około 1 minuty z każdej strony.
STEKI Z ŁOSOSIA
Składniki:
2 steki z łososia
1 szklanka białego wina
100ml śmietanki 30%
garść orzechów włoskich
sól
pieprz
oliwa orzechowa
Przygotowanie:
Steki z łososia zalej białym winem i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Orzechy zgrilluj na suchej patelni, zalej śmietanką i podgrzewaj tak długo, aż sos zgęstnieje, dopraw go do smaku. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, smaż łososia około 4 minut z każdej strony, podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.
PIECZONE ZIEMNIAKI- DOMOWE FRYTKI
Składniki:
1 kg podłużnych ziemniaków
2 łyżki suszonego rozmarynu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój wzdłuż na podłużne kawałki. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp solą i pieprzem oraz rozmarynem. Wymieszaj, zapiekaj około 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
TORT CZEKOLADOWY Z OWOCOWA GALARETKĄ
Składniki:
250g gorzkiej czekolady
280g masła
250g cukru
75g mąki
3 jaja
2 galaretki malinowe
100g malin
100g borówek amerykańskich
pół szklanki wody
Przygotowanie:
Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem, dodaj czekoladę, potem masło. Gdy czekolada i masło się roztopią ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy, wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy (średnica 21-23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25/30min w temperaturze 180 stopni. Poczekaj, aż ciasto wystygnie. Wtedy posyp je owocami zalej galaretką i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Podawaj z bitą śmietaną.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN