Materiał promocyjny

Dzień Chłopaka. Proste przepisy Ani Starmach, które przygotujecie wspólnie!

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach zaprezentowała potrawy, które każda dziewczyna z łatwością przygotuje dla swojego chłopaka i każdy chłopak dla swojej dziewczyny. W Dniu Chłopaka ugotujcie coś wspólnie!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

STEK Z TUŃCZYKA Z ZIOŁAMI I POMIDORAMI

SKŁADNIKI:

2 steki z tuńczyka (około 150g każdy)

200ml oliwy z oliwek

6 ząbków czosnku

2 pomidory malinowe

4 łyżki bułki tartej

2 łyżki oliwy

sok z 1 limonki

pół natki pietruszki

pół natki tymianku

świeża kolendra

Przygotowanie:

Oliwę zmiksuj z połową ziół i czosnku. Steki zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na min 2 godziny. Pomidory przepołów, za pomocą łyżeczki wydrąż część miąższu. Pozostałe zioła i czosnek posiekaj i wymieszaj z 4 łyżkami bułki tartej, przełóż farsz do pomidorów. Polej je odrobiną oliwy i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20 minut. Po zamarynowaniu smaż rybę na rozgrzanej patelni grillowej, około 3 minuty z każdej strony.

STEKI Z POLĘDWICY Z KRĄŻKAMI CEBULOWYMI

SKŁADNIKI:

2 steki z polędwicy wołowej (około 150-200g każdy)

2 łyżki oliwy

2 łyżki masła

2 cebule

100g mąki pszennej

grubo mielony pieprz

musztarda Dijon

szklanka mleka

Przygotowanie:

Każdy ze steków lekko rozpłaszcz ręką, obsyp pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, steki smaż na średnim ogniu około 4-5 minut z każdej strony, to zależy jakiej grubości jest mięso i na jakim wysmażeniu nam zależy. Cebulę pokrój w krążki, maczaj je w mleku, a następnie obtocz w mące. Smaż na głębokim tłuszczu około 1 minuty z każdej strony.

STEKI Z ŁOSOSIA

Składniki:

2 steki z łososia

1 szklanka białego wina

100ml śmietanki 30%

garść orzechów włoskich

sól

pieprz

oliwa orzechowa

Przygotowanie:

Steki z łososia zalej białym winem i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Orzechy zgrilluj na suchej patelni, zalej śmietanką i podgrzewaj tak długo, aż sos zgęstnieje, dopraw go do smaku. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, smaż łososia około 4 minut z każdej strony, podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.

PIECZONE ZIEMNIAKI- DOMOWE FRYTKI

Składniki:

1 kg podłużnych ziemniaków

2 łyżki suszonego rozmarynu

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój wzdłuż na podłużne kawałki. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp solą i pieprzem oraz rozmarynem. Wymieszaj, zapiekaj około 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.

TORT CZEKOLADOWY Z OWOCOWA GALARETKĄ

Składniki:

250g gorzkiej czekolady

280g masła

250g cukru

75g mąki

3 jaja

2 galaretki malinowe

100g malin

100g borówek amerykańskich

pół szklanki wody

Przygotowanie:

Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem, dodaj czekoladę, potem masło. Gdy czekolada i masło się roztopią ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy, wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy (średnica 21-23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25/30min w temperaturze 180 stopni. Poczekaj, aż ciasto wystygnie. Wtedy posyp je owocami zalej galaretką i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Podawaj z bitą śmietaną.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości