Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Cielęcina w chrzanie i tymianku
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 60 minut
Wersja klasycznego włoskiego Osso Buco po lekkim liftingu!
Składniki:
kawałki cielęciny z kością (idealnie pasuje gicz)
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
2 kieliszki wina białego
2 gałązki tymianku
2 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
2 łyżki Chrzanu tartego SMAK
1 pęczek pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzej 4 łyżki oliwy, podsmaż posiekany czosnek i cebulę, aż do momentu, gdy się zeszkli. Włóż kawałki cielęciny i smaż 4 minuty z każdej strony, aby była lekko zarumieniona. Wrzuć pokrojone w kostkę marchewki, liść laurowy, tymianek oraz wlej wino i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momenty, gdy zmniejszy swoją objętość o połowę. Wlej bulion, dodaj chrzan tarty SMAK i duś całość przez 45 minut ,aż zawartość płynu zmniejszy się o 3/4 i powstanie gęsty, esencjonalny sos. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku oraz wrzuć posiekaną pietruszkę. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami i liśćmi sałaty z winegretem. Zamiast cielęciny możesz użyć kurczaka.
Koper włoski (fenku) z gruszką i suszonymi pomidorami
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 10 minut
2 bulwy kopru włoskiego (fenkułu)
1 gruszka
6 pomidorów suszonych SMAK
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przekrój koper włoski na pół, wytnij twardy korzeń i posiekaj na bardzo drobne paseczki. Im cieńsze, tym będą smaczniejsze.Gruszkę oraz pomidory suszone pokrój również na cienkie słupki. Wymieszaj w misce wszystkie składniki, skrop oliwą i sokiem cytrynowym. Dopraw solą oraz pieprzem i gotowe! Taka sałatka stanowi idealną lekką przekąskę w ciągu dnia. Może też stanowić dodatek do pizzy lub cielęciny w chrzanie i tymianku. Zamiast gruszki możesz użyć jabłka. Jeśli chcesz podkręcić smak na całego, to dodaj miętę.
Pyszna pizza
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 45 minut
Przepis na ciasto:
0,5 kg mąki
1 saszetka suchych drożdży
7 g lub 30 g świeżych
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1,5 szklanki wody (330ml) w temperaturze pokojowej
Dodatki:
250 ml pulpy pomidorowej (passaty)
1 ząbek czosnku
1 łyżka pieczarek w zalewie solnej SMAK
4 papryki marynowane SMAK
garść oliwek zielonych SMAK
kilka plasterków szynki lub ostrego salami
starty ser
kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Zagnieć ciasto z podanych składników, uformuj kulkę, pozostaw w misce oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 3 porcje i uformuj z nich 3-4 kule i odstaw ponownie na 15 minut, przykryte ściereczką i oprószone mąką. Rozwałkuj lub rozciągnij delikatnie kule, aby nie wydusić powietrza ze środka ,uzyskując placki do pizzy o okrągłym kształcie. Wymieszaj pulpę pomidorową z rozgniecionym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem tak, jak lubisz. Placki pizzy wysmaruj sosem, zostawiając około 1 cm rantu. Ułóż pieczarki, pokrojoną na paski paprykę, oliwki, szynkę lub salami i posyp startym serem. Włóż pizzę do rozgrzanego pieca, do maksymalnej temperatury (250-280°c) i piecz przez około 8-12 minut, aż będzie przyrumieniona, a ser zapieczony. Zanim zaczniesz układać składniki na placku, to połóż go na pergaminie lub na specjalnej drewnianej desce, aby później wygodnie można było przenieść do piekarnika. Pizzę możesz również przygotować w wersji bez mięsa lub z dodatkiem tuńczyka lub sardynkami z puszki.
Smacznego!
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN