W kuchni dzień Dobry TVN Dawid Woliński, projektant i juror „Top Model” zaserwował spaghetti z tuńczykiem i czarnymi oliwkami oraz pesto rosso z suszonych pomidorów i orzeszków pini. Czy to te potrawy to tajemnica jego świetnej sylwetki?
Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Pesto Rosso z suszonych pomidorów i orzeszków pini
Składniki:
Makaron tagiatelle
Suszone pomidory
Orzeszki pini
Oliwa
Czerwony pieprz
Oliwki
Sól, pieprz
Listki bazylii
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewany oliwę, a następnie smażymy na niej pomidory. Wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy trzy łyżki orzeszków pini. Do przygotowanego sosu wrzucamy makaron i całość mieszamy. Na talerzu posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Spaghetti z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
Składniki:
Makaron spaghetti
Tuńczyk w puszce
Czarne oliwki
Oliwa z oliwek
Czosnek
Pietruszka natka
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której smażymy tuńczyka. Dodajemy do niego pokrojone ząbki czosnku. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Na talerzu układamy makaron, a następnie polewamy powstałym sosem z tuńczyka. Posypujemy świeżą pietruszką i parmezanem.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN