Łosoś glazurowany miso z puree ze słodkich ziemniaków
Składniki:
1/4 brązowego cukru
2 łyżki niskosodowego sosu sojowego
2 łyżki gorącej wody
2 łyżki miso (pasty z soi – soybean paste) - jasna
4-6 sztuk filetów z łososia
Sproszkowany imbir
Pieprz (najlepiej biały)
Sól
Przygotowanie:
Połącz pierwsze 4 składniki, mieszając je trzepaczką do piany. Umieść rybę w płytkim naczyniu do pieczenia, wcześniej pokryj je tłuszczem. Jedną łyżkę przygotowanej wcześniej mieszanki z miso rozłóż równomiernie na rybie. Podpiecz 10 minut lub do momentu, gdy ryba będzie miękka. Rozłoż na rybie pozostałą mieszkankę z miso. Posyp szczypiorkiem
Puree ze słodkich ziemniaków
4 słodkie ziemniaki (yam)
1/4 szklanki śmietany
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
Szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Obierz i pokrój słodkie ziemniaki w kawałki. Umieść ziemniaki w dużym garnku i zalej wodą. Gotuj 15-20 minut, aż do momentu, kiedy będą miękkie. Odlej wodę. Dopraw i zmiksuj ziemniaki, używając robota kuchennego
Szparagi z sezamem
Składniki:
Zielone szparagi
Nasiona sezamu
Oliwa
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlej wodę i ugotuj ją. Gotuj szparagi około 5 minut. Odlej wodę i przepłucz szparagi zimną wodą. Postaw garnek z powrotem na kuchence na średnim ogniu, wlej oliwę i rozprowadź ją po dnie. Strzep resztkę wody ze szparagów. Dodaj do oliwy, posyp sezamem i solą i podgrzej.
Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Źródło: Dzień Dobry TVN