Materiał promocyjny

Łosoś à la Marta Krupa

W ubiegłym odcinku „Tańca z gwiazdami” musieliśmy pożegnać piękną Martę Krupę, młodszą siostrę Joanny. Po przegranej w tanecznym show szybko stanęła na nogi i rzuciła się w wir pracy. W kuchni Dzień Dobry TVN odkryła przed nami swój talent kulinarny.

Łosoś glazurowany miso z puree ze słodkich ziemniaków

Składniki:

1/4 brązowego cukru

2 łyżki niskosodowego sosu sojowego

2 łyżki gorącej wody

2 łyżki miso (pasty z soi – soybean paste) - jasna

4-6 sztuk filetów z łososia

Sproszkowany imbir

Pieprz (najlepiej biały)

Sól

Przygotowanie:

Połącz pierwsze 4 składniki, mieszając je trzepaczką do piany. Umieść rybę w płytkim naczyniu do pieczenia, wcześniej pokryj je tłuszczem. Jedną łyżkę przygotowanej wcześniej mieszanki z miso rozłóż równomiernie na rybie. Podpiecz 10 minut lub do momentu, gdy ryba będzie miękka. Rozłoż na rybie pozostałą mieszkankę z miso. Posyp szczypiorkiem

Puree ze słodkich ziemniaków

4 słodkie ziemniaki (yam)

1/4 szklanki śmietany

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki masła

Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Obierz i pokrój słodkie ziemniaki w kawałki. Umieść ziemniaki w dużym garnku i zalej wodą. Gotuj 15-20 minut, aż do momentu, kiedy będą miękkie. Odlej wodę. Dopraw i zmiksuj ziemniaki, używając robota kuchennego

Szparagi z sezamem

Składniki:

Zielone szparagi

Nasiona sezamu

Oliwa

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej wodę i ugotuj ją. Gotuj szparagi około 5 minut. Odlej wodę i przepłucz szparagi zimną wodą. Postaw garnek z powrotem na kuchence na średnim ogniu, wlej oliwę i rozprowadź ją po dnie. Strzep resztkę wody ze szparagów. Dodaj do oliwy, posyp sezamem i solą i podgrzej.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości