Spring rolls z ogórkiem, avocado i tuńczykiem
Składniki dla 4 osób:
300 g surowego tuńczyka
1 awokado
1 pęczek dymki (tylko szczypior)
1 pomidor bez skóry
1 ogórka
4 arkusze papieru ryżowego
2 łyżki prażonych nerkowców
2 łyżki chrzanu wasabi
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
Sos:
4 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
Sok z limonki
Przygotowanie:
Papier ryżowy namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w dość duże słupki i wraz z pokrojonym na kawałki podobnej wielkości tuńczykiem ułożyć na papierze ryżowym. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie uformować roladki. Sos sojowy wymieszać z imbirem, chili i sokiem z limonki. Przed podaniem spring rolls skropić sosem sojowym i posypać kruszonymi orzechami nerkowca. Podawać z japońskim chrzanem wasabi.
Fondue serowe
Składniki:
200 g sera Ementaler
200 g sera Gruyere
200 g sera Raclette
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 ml białego wytrawnego wina
50 ml wiśniówki
Pieprz czarny mielony Prymat
Białe pieczywo tostowe, lekko zrumienione i pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Kociołek do fondue (caquelon) natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 100 ml wina, a pozostałe wino wlać do kociołka. Wino delikatnie podgrzać, dodać sery, dokładnie wymieszać, aż sery zaczną się topić, a masa wrzeć. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać mąkę ziemniaczaną z winem i wymieszać. Tak przygotowane fondue doprawić do smaku wiśniówką i czarnym pieprzem. Podawać z chrupiącymi grzankami z pieczywa tostowego.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN