Zupa pomidorowa z pulpecikami z łososia
Składniki (dla 4 osób):
Zupa:
1,5 l wywaru mięsnego bądź warzywnego
puszka pomidorów pelatti
koncentrat pomidorowy
łyżka śmietany 22%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do wywaru dodajemy puszkę pomidorów. Jeśli uznamy, że smak pomidorowy jest zbyt mało intensywny dodajemy koncentrat (wg. uznania). Całość zagotowujemy i na koniec zagęszczamy śmietaną.
Pulpeciki łososiowe:
0,5 kg surowego łososia (filet)
jajko
natka pietruszki
tarta bułka
sól, pieprz
przyprawa typu „ Jarzynka”
Przygotowanie:
Filet z łososia mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy natkę. Zagęszczamy tartą bułką i całość łączymy w gładką masę. Następnie formujemy pulpeciki, które gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy typu „ Jarzynka” około 5 minut. Pulpeciki wkładamy do kokilek i zalewamy zupą.
Tatar z łososia z imbirem
Składniki (dla 4 osób):
0,5 kg świeżego łososia (filet)
1 łyżka świeżego imbiru
pęczek dymki
50 ml oliwy
sól, pieprz
cytryna
Przygotowanie:
Łososia drobno siekamy i przekładamy do miski. Imbir ścieramy na drobniutkiej tarce i dorzucamy do łososia. Wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną dymkę, solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy. Aby uformować na talerzu tatar, można użyć łyżki do lodów o większej średnicy. Ozdabiamy cząstkami cytryny, którą wg. uznania każdy może doprawiać tatara. Podajemy z razowym chlebem lub bułką.
Bliny pszenno-gryczane z kawiorem i łososiem
Składniki (4 osoby):
Bliny:
250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
250 g mąki gryczanej (ok. 1,5 szklanki)
0,5 l piwa
3 jajka
50 g masła
tłuszcz do smażenia – najlepiej masło
sól
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i gryczaną przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, szczyptę soli, stopione i ostudzone masło oraz wlewamy piwo. Ciasto starannie wyrabiamy, a na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy porcje ciasta w formie równych, okrągłych placuszków. Po usmażeniu z obu stron na złoty kolor odkładamy je na talerz. Podajemy z sałatką łososiową.
Sałatka łososiowa do blinów
Składniki:
300 g wędzonego łososia w kawałku
4 średnie ogórki kiszone (lub 3 łyżki kaparów)
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
koperek
średnia cebula
cytryna
mały słoiczek różowego kawioru (duże „kulki”)
Przygotowanie:
Łososia, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy śmietanę i całość łączymy z posiekanym koperkiem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy kawior i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy na środek każdego placuszka.
Smacznego życzy Jan i Jakub Kuroń!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN