Materiał promocyjny

Przysmaki z łososia

Jan i Jakub Kuroń zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki z łososia.

Zupa pomidorowa z pulpecikami z łososia

Składniki (dla 4 osób):

Zupa:

1,5 l wywaru mięsnego bądź warzywnego

puszka pomidorów pelatti

koncentrat pomidorowy

łyżka śmietany 22%

sól, pieprz

Przygotowanie:

Do wywaru dodajemy puszkę pomidorów. Jeśli uznamy, że smak pomidorowy jest zbyt mało intensywny dodajemy koncentrat (wg. uznania). Całość zagotowujemy i na koniec zagęszczamy śmietaną.

Pulpeciki łososiowe:

0,5 kg surowego łososia (filet)

jajko

natka pietruszki

tarta bułka

sól, pieprz

przyprawa typu „ Jarzynka”

Przygotowanie:

Filet z łososia mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy natkę. Zagęszczamy tartą bułką i całość łączymy w gładką masę. Następnie formujemy pulpeciki, które gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy typu „ Jarzynka” około 5 minut. Pulpeciki wkładamy do kokilek i zalewamy zupą.

Tatar z łososia z imbirem

Składniki (dla 4 osób):

0,5 kg świeżego łososia (filet)

1 łyżka świeżego imbiru

pęczek dymki

50 ml oliwy

sól, pieprz

cytryna

Przygotowanie:

Łososia drobno siekamy i przekładamy do miski. Imbir ścieramy na drobniutkiej tarce i dorzucamy do łososia. Wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną dymkę, solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy. Aby uformować na talerzu tatar, można użyć łyżki do lodów o większej średnicy. Ozdabiamy cząstkami cytryny, którą wg. uznania każdy może doprawiać tatara. Podajemy z razowym chlebem lub bułką.

Bliny pszenno-gryczane z kawiorem i łososiem

Składniki (4 osoby):

Bliny:

250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)

250 g mąki gryczanej (ok. 1,5 szklanki)

0,5 l piwa

3 jajka

50 g masła

tłuszcz do smażenia – najlepiej masło

sól

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i gryczaną przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, szczyptę soli, stopione i ostudzone masło oraz wlewamy piwo. Ciasto starannie wyrabiamy, a na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy porcje ciasta w formie równych, okrągłych placuszków. Po usmażeniu z obu stron na złoty kolor odkładamy je na talerz. Podajemy z sałatką łososiową.

Sałatka łososiowa do blinów

Składniki:

300 g wędzonego łososia w kawałku

4 średnie ogórki kiszone (lub 3 łyżki kaparów)

3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

koperek

średnia cebula

cytryna

mały słoiczek różowego kawioru (duże „kulki”)

Przygotowanie:

Łososia, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy śmietanę i całość łączymy z posiekanym koperkiem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy kawior i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy na środek każdego placuszka.

Smacznego życzy Jan i Jakub Kuroń!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości