Jagnięcina z winogronami i sałatką z quinoa
Składniki:
4 kotletów jagnięcych
1 łyżka kurkumy
1 łyżka kuminu
1 łyżka kardamonu
4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystko poza mięsem, natrzyj miksturą jagnięcinę, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, smaż po 2-3 minuty z każdej strony (mięso ma być w środku różowe).
Sałatka z quinoa
Składniki:
50 ml oliwy
200 g ugotowanych liści quinoa
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka mięty
1 łyżeczka rodzynek
150 g winogron bez pestek
1 łyżeczka posiekanych pekanów
sok z limonki
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki w misce, dodaj oliwę i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
Wędzony łosoś i ricotta z winogronami
Składniki:
175 g wędzonego łososia w plastrach
175 g winogron bez pestek (pokrojonych w plastry)
175 g ogórka pokrojonego w kostkę
4 łyżki ricotty
Przygotowanie:
Wyłóż foremki na suflet plastrami łososia (trochę ryby powinno też wystawać za foremkę!). Wymieszaj serek z ogórkiem i winogronami, dodaj sól i pieprz. Nałóż miksturę do foremek, przykryj kawałkami łososia i wstaw do lodówki na godzinę. Udekoruj cytryną.
Creme brulee z czosnkiem i winogronami
Składniki:
500 ml śmietanki 36%
1 posiekanego czosnku
100 g bardzo drobnego cukru (plus 50 g do skarmelizowania)
6 żółtek
1 łyżeczka posiekanego czosnku
2 łyżki winogron bez pestek
Przygotowanie:
Wlej śmietanę do rondla, dodaj czosnek i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 5 minut. Pozostaw do lekkiego schłodzenia. Ubij żółtka z cukrem, aż będą puszyste i kremowe. Wlej do śmietany i mieszaj, aż wszystko lekko zgęstnieje. Przelej przez sitko i nalej do 5 foremek na creme brulee. Piecz w 140 st. C w kąpieli wodnej przez 30 minut. Ostudź. Kiedy krem będzie zimny posyp cukrem i skarmelizuj za pomocą palnika gazowego.
Przepisy autorstwa: Josepha Seeletso.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN