„Mango Lassi – deser z Indii”
„ Potrawka z kaszą i kurczakiem”
Składniki:
Półtorej szklanki lub dwie torebki kaszy pęczak
1 kostki rosołowej
2 piersi z kurczaka
1 duża łyżka Pesto (ze słoiczka)
1 cebula
3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Warzywa na wywar:
świeże liście pietruszki, 2-3 zwykłe pietruszki, por, seler, 2-3 marchewki liście laurowe
Świeża bazylia
Sól
Pieprz
Sposób przyrządzania:
Gotujemy wywar z warzyw. W tym samym czasie gotujemy również w osobnym garnku kaszę pamiętając aby posolić wodę i dodać do niej kostkę rosołową. Cebulę trzeba zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojonego kurczaka, pesto, bazylię i czosnek. Po około 5 minutach dodać obrobione wcześniej przygotowanego wywaru. Dusić kolejne 5 – 10 minut. Warzywa, które zostały po odlaniu trzeba zmiksować. W żaroodpornym naczyniu przekładamy kaszę, mięso ze zmiksowanymi warzywami. Na dno naczynia można dodać odrobinę oliwy i pesto. Następnie potrawę trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 st. C ) na około 15 minut.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN