Materiał promocyjny

Ulubione potrawy Sylwii

W naszej kuchni Sylwia Gliwa przedstawiła nam swoje ulubione przepisy.

„Mango Lassi – deser z Indii”

„ Potrawka z kaszą i kurczakiem”

Składniki:

Półtorej szklanki lub dwie torebki kaszy pęczak

1 kostki rosołowej

2 piersi z kurczaka

1 duża łyżka Pesto (ze słoiczka)

1 cebula

3 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

Warzywa na wywar:

świeże liście pietruszki, 2-3 zwykłe pietruszki, por, seler, 2-3 marchewki liście laurowe

Świeża bazylia

Sól

Pieprz

Sposób przyrządzania:

Gotujemy wywar z warzyw. W tym samym czasie gotujemy również w osobnym garnku kaszę pamiętając aby posolić wodę i dodać do niej kostkę rosołową. Cebulę trzeba zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojonego kurczaka, pesto, bazylię i czosnek. Po około 5 minutach dodać obrobione wcześniej przygotowanego wywaru. Dusić kolejne 5 – 10 minut. Warzywa, które zostały po odlaniu trzeba zmiksować. W żaroodpornym naczyniu przekładamy kaszę, mięso ze zmiksowanymi warzywami. Na dno naczynia można dodać odrobinę oliwy i pesto. Następnie potrawę trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 st. C ) na około 15 minut.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości