Materiał promocyjny

Smakolyki z indyka

Jan i Jakub Kuroń przyrządzili w kuchni Dzień Dobry TVN smakołyki z indyka.

Zupa węgierska z indykiem

Składniki dla czterech osób:

1 l wywaru lub wody

0,5 kg piersi z indyka

2 papryki różnokolorowe

1 duży ziemniak

1 cebula

3 ząbki czosnku

zacierki lub makaron orizo

3 łyżki oleju

sól, pieprz

papryka ostra

Przygotowanie:

Do garnka nalewamy olej. Czekamy aż się rozgrzeje, wrzucamy indyka pokrojonego w kostkę. Gdy mięso się zetnie, dodajemy cebulkę pokrojoną w półplasterki oraz drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę, wszystko mieszamy. Całość posypujemy ostrą papryka w proszku i zalewamy wywarem. Wsypujemy makaron lub zacierki oraz majeranek. Gotujemy aż do momentu gdy ziemniaki i makaron będą miękkie.

Sznycelki z indyka ze śliwką i morelą

Składniki dla czterech osób:

4 grube sznycelki z indyka

0,1 kg suszonej moreli

0,1 kg suszonej śliwki

4 łyżki oleju

50 ml sosu sojowego

3 ząbki czosnku

miód

curry

woda

sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przyrządzenia bejcy ( marynaty). W misce mieszamy: 2 łyżki oleju, drobno posiekany czosnek, sos sojowy, curry oraz miód. Dokładnie nacieramy nasze sznycelki i pozostawiamy w chłodnym miejscu na około dwie godziny. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i przesmażamy indyka z dwu stron. Dolewamy pozostałą bejcę i posypujemy suszonymi owocami. Doprawiamy pieprzem i solą, dusimy pod przykryciem około 20 minut. Podajemy z ryżem po hiszpańsku i sałatką z buraczków i melona.

Sałatka z buraczkami i melonem

Składniki dla czterech osób:

3 ugotowane buraki

jeden dojrzały melon

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

ocet winny

miód

sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraczki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z melonem, pozbywając się pestek. W misce przyrządzamy sos vinegrette. Wlewamy oliwę z pierwszego tłoczenia, wciskamy czosnek, dodajemy łyżeczkę miodu, zakwaszamy octem winnym w stosunku 1/3 do oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przepisy autorstwa Jakuba i Jana Kuroniów.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości