Zupa węgierska z indykiem
Składniki dla czterech osób:
1 l wywaru lub wody
0,5 kg piersi z indyka
2 papryki różnokolorowe
1 duży ziemniak
1 cebula
3 ząbki czosnku
zacierki lub makaron orizo
3 łyżki oleju
sól, pieprz
papryka ostra
Przygotowanie:
Do garnka nalewamy olej. Czekamy aż się rozgrzeje, wrzucamy indyka pokrojonego w kostkę. Gdy mięso się zetnie, dodajemy cebulkę pokrojoną w półplasterki oraz drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę, wszystko mieszamy. Całość posypujemy ostrą papryka w proszku i zalewamy wywarem. Wsypujemy makaron lub zacierki oraz majeranek. Gotujemy aż do momentu gdy ziemniaki i makaron będą miękkie.
Sznycelki z indyka ze śliwką i morelą
Składniki dla czterech osób:
4 grube sznycelki z indyka
0,1 kg suszonej moreli
0,1 kg suszonej śliwki
4 łyżki oleju
50 ml sosu sojowego
3 ząbki czosnku
miód
curry
woda
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przyrządzenia bejcy ( marynaty). W misce mieszamy: 2 łyżki oleju, drobno posiekany czosnek, sos sojowy, curry oraz miód. Dokładnie nacieramy nasze sznycelki i pozostawiamy w chłodnym miejscu na około dwie godziny. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i przesmażamy indyka z dwu stron. Dolewamy pozostałą bejcę i posypujemy suszonymi owocami. Doprawiamy pieprzem i solą, dusimy pod przykryciem około 20 minut. Podajemy z ryżem po hiszpańsku i sałatką z buraczków i melona.
Sałatka z buraczkami i melonem
Składniki dla czterech osób:
3 ugotowane buraki
jeden dojrzały melon
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
ocet winny
miód
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraczki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z melonem, pozbywając się pestek. W misce przyrządzamy sos vinegrette. Wlewamy oliwę z pierwszego tłoczenia, wciskamy czosnek, dodajemy łyżeczkę miodu, zakwaszamy octem winnym w stosunku 1/3 do oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przepisy autorstwa Jakuba i Jana Kuroniów.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN