Chudy kurczak w cukinii
Składniki:
2 filety kurczaka
2 cukinie
2 pomidory
125 g sera feta
100 ml mleka
czosnek, świeże zioła
1 łyżka musztardy
parmezan
Przygotowanie:
Kurczaka sprawiamy musztardą, solą oraz pieprzem i odstawiamy niech nabiera mocy urzędowej. Cukinię kroimy w nieduże batoniki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulkę oraz ząbek czosnku. Niech oddaje swój aromat. Lekko podsmażony wyjmujemy z oliwy a wrzucamy cukinię pokrojoną. Troszkę podsmażamy ale nie za długo. Dodajemy ser feta wymieszany z mlekiem. Jeszcze tylko świeże zioła i gotowe. Kurczaka podsmażamy na drugiej patelni. Układamy w brytfannie zalewamy cukinią w fecie i wstawiamy do piekarnika.
Pieczona polędwica z chutneyem i suflet ze szpinaku
Składniki:
400 g polędwicy wołowej
1 świeży ananas
2 łyżki pieprzu zielonego
Świeży imbir
Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód dodajemy pokrojonego ananasa. Smażymy, dodajemy pieprz zielony i imbir. Lekko odparowujemy. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy steki z polędwicy.
200 g szpinaku
czosnek
30 g mąki
20 g oleju
250 ml mleka
4 jaja
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy czosnek, wyjmujemy i wrzucamy szpinak. Krótko dusimy, odciskamy z nadmiaru płynu i następnie szatkujemy. Z mąki, oleju i mleka przygotowujemy sos jak beszamel. Dodajemy do niego odciśnięty szpinak i żółtka. Na koniec ubitą pianę z białek. Napełniamy formę i pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut.
Biała galaretka z jogurtu, miodu oraz jabłek
Składniki:
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżki + 1 łyżka miodu
cynamon
15 g żelatyny
6 jabłek
świeży rozmaryn
ciasto filo mrożone
Przygotowanie:
Miód lekko podgrzewamy dodajemy cynamon. W ten sposób cynamon odda to co ma najlepsze. Łączymy razem z rozpuszczoną żelatyną. Do miodu dodajemy jogurt i mieszamy razem. Wylewamy do blaszki i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę miodu i wrzucamy ćwiartki jabłek. Jabłka karmelizujemy, dodajemy jeszcze świeży rozmaryn. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy około 4-5 minut aż ciasto stanie się chrupiące. Na stężałą galaretkę wykładamy porcję karmelizowanych jabłek i na wierzch układamy piramidkę z ciasta filo. Lekko posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN