Ciasto cytrynowe
Składniki:
200 g masła lub margaryny
200 g cukru
4 jajka
200 g mąki
skórka starta z jednej cytryny
1/2 op. proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Temperaturę w piekarniku ustawić na 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, całe jajka ucierać na gładką, puszystą masę. Dodać drobniutko startą skórkę cytrynową i mąkę wymieszaną z proszkiem. Utartą masę rozsmarować cienko na wyłożonej na papierze blasze, powierzchnię wygładzić szerokim nożem. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 15 minut na jasnozłoty kolor. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wyciągnąć papier i jeszcze gorące posmarować polewą cytrynową. Posypać kawałkami startej skórki z cytryny.
Truskawki z balsamic vineger and Galliano
Galliano – likier powstający na bazie 70 ziół, pochodzący z Włoch. Barwa likieru jest miodowa, a w jego smaku szczególnie wyeksponowana jest wanilia i lukrecja. Likier został opracowany w 1896 roku przez Arturo Vaccari. Często (w Szwecji) podawany z ciepłą kawą espresso i bitą śmietaną.
Składniki:
1 kg truskawek
100 ml octu balsamicznego
100 ml Galliano
10 ziaren świeżego zielonego pieprzu
Przygotowanie:
Składniki wymieszać ze sobą. Macerować truskawki przez 15 min. Serwować z pokojowej temperaturze.
Pieczone jajka w prosciutto z pomidorową salsą
Składniki:
8 plastrów prosciutto
8 jajek
0,5 kg sera fontina pokrojonego w kwadratu 1/1cm
50 g pesto
100 g pomidorowej salsy
Przygotowanie:
Wyłożyć okrągłą foremkę do pieczenia muffin plastrami prosciutto. Do środka dodać 2 jajka dodać ser i 1 łyżkę do herbaty pesto. Piec w tem. 180 C przez 7 min. Wyjąć z pieca po 3 min zdjąć foremkę do muffinów. Serwować z salsą.
Salsa
Składniki:
2 duże pomidory pozbawion pestek i skóry
1 szalotka
1 ząbek czosnku
10 g skórki z cytryny
1 pęczek bazylii
100 ml oliwy
20 ml octu winnego
tabasco do smaku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w małą kostkę, dodać, szalotkę, czosnek, skórkę z cytryny,, bazylię, oliwę, ocet, tabasco, sól i pieprz. Trzymać w lodówce do momentu serwowania.
Czekoladowo orzechowe panini
Można serwować z truskawkami zacerowanymi w balsamic.
Składniki:
1 bułka chałka pokrojona na 1 cm kromki
100 g kremu czekoladowego
100 g czekolady
100 g orzechów laskowych
200 g masła
Przygotowanie:
Przygotować dużą patelnię i postawić na średnim ogniu. Pokroić chałkę na 16 kromek. 8 posmarować kremem czekoladowym i posypać czekoladą. Przykryć drugą kromką chałki. Opiec kanapki na maśle na złoty kolor. Podawać gorące.
Gofry w syropie klonowo-pomarańczowo-orzechowym z owocami
Składniki:
100 ml syropu klonowego
50 g masła
50 g marmolady pomarańczowej
100 ml soku z pomarańczy
20 g skórki pomarańczowej
Gofry
Składniki:
250 g cukru
200 g roztopionego masła
500 g mąki
20 g drożdży piekarskich
200 ml mleka
3 jajka
1/4 puszki piwa
80 g cukru pudru
szczypta soli
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z cukrem. Rozpuść drożdże w połowie letniego mleka i wlej je do miski z mąką. Dodaj rozpuszczone masło i cukier. Oddziel żółtka, wymieszaj je trzepaczką z resztą zimnego mleka, piwem i solą. Wlej miksturę do miski z mąką, masłem i cukrem. Wymieszaj całość mikserem i odstaw w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny. Wlewaj do gofrownicy po 30 g gofrowej masy i piecz szybko na złoto. Polej sosem klonowym i ozdabiaj owocami.
Bellini
Składniki:
100 g sorbetu brzoskwiniowego
1 brzoskwinia dojrzała
25 ml likieru brzoskwiniowego
1 butelka champana Moet
Przygotowanie:
Sorbet zmiksować z brzoskwinią o likierem brzoskwiniowym. Wlać do 1/3 wysokości kieliszka i zalać szampanem Moet.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN