Materiał promocyjny

Kuchnia belgijska

W miniony piątek prezydent Lech Kaczyński poleciał do Brukseli na nieformalny szczyt Unii Europejskiej. Częścią szczytu był uroczysty lunch, który zainspirował nas do przybliżenia potraw kuchni belgijskiej. Maya Wisikiewicz i Gosia Polańczyk z FankyFood przygotowały kilka popisowych potraw.

Brukselka zapiekana z serem i piwem belgijskim

Składniki:

1 kg brukselki

1 l bulionu warzywnego

250 ml mleka

250 ml piwa belgijskiego

ser belgijski

sól

pieprz

mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Brukselkę myjemy w zimnej wodzie i usuwamy pierwsze listki. W garnku z warzywnym bulionem odrobiną mleka i soli gotujemy kuleczki (około 20 minut). Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Całość podlewamy piwem, posypujemy miękkim serem belgijskim, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Mule w anyżówce

Składniki:

1 kg muli

2 łyżki masła

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

sól

pieprz

papryczka chilli

szklanka anyżówki

czerwony pieprz

świeża kolendra

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła, szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, drobno pokrojone chilli i anyżówkę. Całość mieszamy chwilę gotując na wolnym ogniu, dodajemy mule i dusimy. Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy grubo mielonym czerwonym pieprzem i kolendrą.

Sałatka z brukselki i pomarańczy z pistacjami

Składniki:

1 kg brukselki

1 mleka

3 pomarańcze

garść pistacji

olej pistacjowy

Przygotowanie:

Brukselkę gotujemy w bulionie i mleku, z odrobiną soli (dzięki temu straci gorzkawy smak). Po ostudzeniu kroimy kuleczki na pół, przekładamy do miski, dodajemy soczyste kawałki pomarańczy i posypujemy tłuczonymi pistacjami, a całość polewamy olejem pistacjowym.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości