Brukselka zapiekana z serem i piwem belgijskim
Składniki:
1 kg brukselki
1 l bulionu warzywnego
250 ml mleka
250 ml piwa belgijskiego
ser belgijski
sól
pieprz
mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Brukselkę myjemy w zimnej wodzie i usuwamy pierwsze listki. W garnku z warzywnym bulionem odrobiną mleka i soli gotujemy kuleczki (około 20 minut). Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Całość podlewamy piwem, posypujemy miękkim serem belgijskim, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Mule w anyżówce
Składniki:
1 kg muli
2 łyżki masła
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryczka chilli
szklanka anyżówki
czerwony pieprz
świeża kolendra
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła, szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, drobno pokrojone chilli i anyżówkę. Całość mieszamy chwilę gotując na wolnym ogniu, dodajemy mule i dusimy. Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy grubo mielonym czerwonym pieprzem i kolendrą.
Sałatka z brukselki i pomarańczy z pistacjami
Składniki:
1 kg brukselki
1 mleka
3 pomarańcze
garść pistacji
olej pistacjowy
Przygotowanie:
Brukselkę gotujemy w bulionie i mleku, z odrobiną soli (dzięki temu straci gorzkawy smak). Po ostudzeniu kroimy kuleczki na pół, przekładamy do miski, dodajemy soczyste kawałki pomarańczy i posypujemy tłuczonymi pistacjami, a całość polewamy olejem pistacjowym.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN