Pieczony z kapustą pekińską w maślanym sosie
Składniki:
Karp 1szt
Kapusta pekińska 1szt
Cebula 2szt
Pieczarki 100g
Masło 80g
Koper, tymianek, czosnek,
Sól, pieprz,
Przygotowanie:
Karpia porządnie czyścimy. Wyjmujemy ze środka na ile to tylko możliwe kręgosłup. Najlepiej zrobić to za pomocą nożyczek. Powstałą sakwę karpianą solimy od zewnątrz i wewnątrz, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulkę, czosnek przesmażamy na maśle, dodajemy pieczarki pokrojone w grube cząstki. One tak najlepiej smakują. Smażymy aż do odparowania soku . Kapustę kroimy w drobną kostkę, parzymy wrzącą wodą i odcedzamy. Odciśniętą dodajemy do cebuli i pieczarek. I na koniec koperek. Dużo koperku. Wszystko razem chwilę smażymy, doprawiamy odważnie solą, pieprzem, tymiankiem. Do farszu możemy dodać kawałki karpia, które znajdowały się przy wyciętym kręgosłupie. Farszem nabijamy sakwę. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy plastry cebuli, oczywiście odrobina oliwy. Na to układamy karpia obtoczonego dodatkowo w mące z koprem i odrobiną skórki z cytryny. Na to kilka odważnych wiórek z masła. Obok ząbki czosnku. I jeszcze ziemniaki w całości drążone i nafaszerowane pomidorkami suszonymi. W trakcie pieczenia pamiętamy o polewaniu karpia powstającym sosem maślanym. Pieczemy około 40 minut. Podajemy na stół w tym naczyniu w którym Pan karp się piekł.
Duszony w śmietanie z papryką, pomidorami i cebulą
Składniki:
Karp 1szt
Musztarda 2 łyżki
Mąka 30g
Masło do smażenia
Wino białe 40ml
Śmietana 250ml
Papryka 2szt
Cebula 2szt
Pomidory 2szt
Sól, pieprz
Koperek, tymianek,
Przygotowanie:
Dzwonki karpia myjemy. Umyte porcje smarujemy musztardą. Oprószamy mąką i smażymy na złoty kolor. Połową śmietany zalewamy karpia i odstawiamy, niech wsiąknie w rybę. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy troszkę wina i warzywa. Krótko smażymy. Na wierzch wykładamy śmietanowego karpia i całość zalewamy resztą śmietany. Dusimy na bardzo wolnym ogniu.
Smażony karp w lnianym oleju koniecznie
Składniki:
Karp 1szt
Cebula 1szt
Kefir 200ml
Jajko 2szt
Bułka tarta,
Ziemniak 1szt
Tymianek, sól, pieprz,
Olej lniany,
Przygotowanie:
Karpia kromy w dzwonki. Solimy, pieprzymy, obkładamy pokrojoną w plastry cebulą i zalewamy kefirem. Odstawiamy na 2 godziny. Charakterystyczny aromacik ryby całkowicie zniknie. Kawałki ryby dokładnie osączamy z kefiru i cebuli. Panierujemy w jajku i panierce ze startego ziemniaka oraz bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju lnianym. On naprawdę nadaje rybie fajny smak. Do panierki pamiętajmy o dodaniu tymianku. Proponuję podać go z sosem chrzanowym
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN